Un arheolog a identificat rămășițele rare ale unei închisori romane din Corint, Grecia, iar detaliile pe care le-a descoperit sunt tulburătoare: rugăciunile întunecate ale unui prizonier au fost găsite gravate pe pereţii închisorii. Aceasta este una dintre puținele închisori identificate din lumea romană.

Un arheolog a identificat rămășițele rare ale unei închisori romane din Corint, Grecia, iar detaliile pe care le-a descoperit sunt tulburătoare: rugăciunile întunecate ale unui prizonier au fost găsite gravate pe pereţii închisorii. Aceasta este una dintre puținele închisori identificate din lumea romană.

O închisoare din Epoca Romană

Documentele istorice indică faptul că „închisorile trebuie să fi existat în aproape fiecare oraș roman, cel puțin în cele care aveau un forum. Cu toate acestea, rămășițele arheologice ale închisorilor s-au dovedit extrem de greu de identificat. Există puține dovezi despre cum ar fi arătat o închisoare romană sau unde ar fi fost situată.”, a scris Matthew Larsen, arheolog și profesor asociat de Noul Testament la Universitatea din Copenhaga, în revista Hesperia.[sursa]

Rugăciunile întunecate ale unui prizonier
Rugăciunile întunecate ale unui prizonier au fost descoperite într-o închisoare din epoca romană

Închisoarea datează de aproximativ 1.600 de ani, de pe vremea când Imperiul Roman controla zona și mulți oameni de acolo se convertiseră la creștinism. Larsen a identificat închisoarea examinând situl, inscripțiile și consemnările de la o excavare din anul 1901.

O parte importantă a identificării închisorii au reprezentat-o inscripţiile de pe podeaua sitului. Acestea conțin îndemnuri, scrise în limba greacă, precum „Fie ca norocul celor care suferă în acest loc fără lege să prevaleze. Doamne, nu arăta milă față de cel care ne-a aruncat aici”. Pardoseala conține fisuri și nu era clar dacă închisoarea a fost cândva într-o altă locație, iar pardoseala de acolo a fost reutilizată în acest loc.

• CITEŞTE ŞI:  Un trib necontactat a atacat cu săgeți tăietorii de lemne care au intrat în Amazonul peruvian

Larsen a constatat că toate inscripţiile au fost scrise în limitele crăpăturilor. Acest lucru sugerează că, atunci când podeaua a fost amplasată, existau deja fisuri și că deținuții au scris mesajele în interiorul fisurilor, susținând astfel ideea că acest sit a fost o închisoare.

În plus, Larsen a observat ceea ce par a fi rămășițe de „olpai” (ulcioare) și lămpi pe culoarul estic al închisorii. Acestea ar fi furnizat prizonierilor apă și puțină lumină. Există, de asemenea, dovezi ale existenței unei mici latrine într-una dintre camerele închisorii, care ar fi putut fi folosită de prizonieri sau de gardieni, a explicat Matthew Larsen.

Un loc sumbru, dezvăluit de rugăciunile întunecate ale unui prizonier

Condițiile pentru prizonieri ar fi fost îngrozitoare, a spus Larsen. Din mesajele scrise de prizonieri, „ai sentimentul că se află într-un spațiu foarte întunecat, că nu pot fi auziţi.”, a declarat profesorul Larsen pentru Live Science.[sursa]

O inscripție sugerează că un grup de prizonieri a petrecut o iarnă întreagă în închisoare. „Purtătorule de Dumnezeu, răzbună [pedeapsa dată de] Marinos, cel care ne-a aruncat aici și ne-a făcut să petrecem iarna”, spune o inscripție. „Probabil că acesta ar fi fost un loc incredibil de rece iarna.”, a explicat profesorul Larsen.

Câteva inscripții conțin reprezentări ale unor table de joc, ceea ce sugerează că prizonierii ar fi jucat un fel de jocuri pentru a trece timpul. Unele dintre inscripțiile descoperite conțin cereri pentru eliberarea prizonierilor. „Doamne Dumnezeule și dreptate pură, răscumpără din acest loc pe cei doi frați. Hristoase, apără-i pe Boudis și pe Ioannes…”

O inscripție poate face aluzie la iubitele deținuților. „Norocul fetelor frumoase care îi iubesc pe bărbații necăsătoriți prevalează”, se poate citi. Iar multe inscripții cer răzbunarea pe cei care i-au întemnițat: „Doamne, fă-i să moară de o moarte îngrozitoare.”, spune o altă inscripție lugubră.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: