Cercetătorii au estimat că ar fi necesare doar 22 de persoane pentru colonizarea planetei Marte. Cu toate acestea, există multe rezerve, iar noul studiu ratează, în mare parte, obiectivul colonizării Planetei Roșii, spun experții.
Un nou studiu optimist sugerează că doar 22 de persoane ar fi suficiente pentru a stabili o colonie pe Marte. Însă nu toți specialiștii sunt de acord. Unii cred că ar fi nevoie de un număr mult mai mare de oameni pentru a asigura o prezență umană durabilă pe Planeta Roșie.
În acest studiu, care a fost încărcat în baza de date de prepublicare arXiv pe 11 august și nu a fost încă revizuit colegial (peer-review), cercetătorii au folosit un program de calculator cunoscut sub numele de model bazat pe agenți (ABM) pentru a estima câți oameni ar fi necesari pentru a susține o colonie marțiană. ABM-urile simulează modul în care grupurile reacționează la scenarii dificile, bazându-se pe tipurile de personalitate ale indivizilor.[studiu]
Modelul a luat în considerare patru tipuri de personalitate: agreabilii, care nu sunt foarte competitivi sau agresivi; sociabilii, care sunt extrovertiți și se adaptează bine în medii sociale; reactivii, care au dificultăți în a se adapta la schimbări de rutină; și nevroticii, care sunt foarte competitivi și agresivi. Modelul a variat apoi proporția fiecărui tip atunci când a fost simulat modul de îndeplinire a sarcinilor-cheie, cum ar fi mineritul și agricultura pe Marte.
Doar 22 de persoane ar fi necesare pentru colonizarea planetei Marte
Cercetătorii au descoperit că, dacă majoritatea oamenilor din colonie sunt agreabili sau sociabili, doar 22 de persoane ar putea fi suficiente pentru a susține o colonie. În schimb, dacă grupul include mai mulți nevrotici și reactivi, ar fi necesare grupuri mai mari pentru succes.
Limitarea dimensiunii primelor colonii marțiene va fi esențială, deoarece, cu cât vor fi necesari mai mulți oameni și echipamente, cu atât va crește costul misiunii.
Cu toate acestea, studiul prezintă limitări semnificative. De exemplu, modelul presupune că infrastructura coloniei – cum ar fi clădirile, vehiculele și alte echipamente – a fost deja construită. De asemenea, se presupune că primii coloniști vor dispune de energie pentru 7 ani, furnizată de un mini-reactor nuclear similar celor care alimentează roverele de pe Marte, și că vor primi provizii regulate de pe Pământ.
Modelul a simulat doar primii 28 de ani ai coloniei, considerând misiunea un succes atât timp cât cel puțin 10 persoane supraviețuiau până la sfârșit.
Din aceste motive, nu toată lumea este convinsă că o colonie cu doar 22 de oameni ar putea funcționa în realitate, mai ales dacă obiectivul final este crearea unei civilizații autosuficiente pe Marte.
„22 de persoane nu sunt suficiente pentru a construi și susține o colonie autonomă și complet funcțională pe Marte.”, a declarat Jean-Marc Salotti, cercetător în astronautică la laboratorul IMS (integrare de la material la sisteme) din Bordeaux, Franța. În cercetările sale anterioare, Salotti a concluzionat că ar fi nevoie de cel puțin 110 persoane.[sursa]
Cercetătorul a adăugat că doar 22 de persoane ar putea supraviețui pe planetă pentru o perioadă limitată, atât timp cât au la dispoziție infrastructura, energia și resursele necesare, dar nu ar prospera.
Tipurile de personalitate, un element esenţial
Deși noul studiu a făcut o alegere inteligentă luând în considerare tipurile de personalitate, și această abordare are limitele sale, a explicat Salotti.
„Într-o colonie, un simplu conflict sau o dispută ar putea declanșa un dezastru.”, a subliniat cercetătorul. În plus, cele patru tipuri de personalitate utilizate în studiu sunt „prea simplificate”, a adăugat el. Construirea și menținerea unei colonii autosuficiente pe Marte necesită un număr mai mare de oameni, cu o gamă diversificată de cunoștințe și abilități, pentru a face față provocărilor imprevizibile, a concluzionat Salotti. Prin urmare, el își menține estimarea minimă de 110 persoane pentru misiunile viitoare.
Pe lângă acestea, o colonie marțiană de lungă durată ar necesita un fond genetic mult mai variat decât cel oferit de 22 de persoane, a mai spus Salotti. În caz contrar, urmașii coloniștilor marțieni ar putea suferi de probleme legate de consangvinitate, ceea ce ar reduce rezistența populației și ar crește riscul ca o boală sau un defect fiziologic să ducă la dispariția acesteia.
Într-un studiu din anul 2018, publicat tot pe arXiv, cercetătorii au calculat că ar fi necesare cel puțin 98 de persoane pentru a asigura o populație umană viabilă din punct de vedere genetic în cadrul unei călătorii către Proxima Centauri, cel mai apropiat sistem stelar. Un număr similar ar fi necesar și pentru Marte, a concluzionat Salotti.