Basarab al VI-lea, un membru al ilustrei familii a Basarabilor, rămâne o figură enigmatică în istoria Ţării Româneşti. Domnia sa, extrem de scurtă, s-a întins doar pe o perioadă de 30 de zile, fiind întreruptă brusc printr-un ordin al lui Suleiman Magnificul.
În data de 2 ianuarie 1529, Ţara Românească a fost zguduită de un eveniment dramatic: domnitorul Radu de la Afumaţi și fiul său, Vlad, au fost asasinați de boierii Neagoe și Drăgan. Atacul a avut loc în biserica Cetăţuia, situată în nordul orașului Râmnicu Vâlcea. Uciderea celor doi a creat un vid de putere și a deschis calea pentru intrigi și lupte pentru succesiune.
Ascensiunea și decăderea lui Basarab al VI-lea
Doar trei zile mai târziu, pe 5 ianuarie 1529, Neagoe și Drăgan au instalat pe tron pe Basarab al VI-lea, sperând că acesta va fi un conducător docil și ușor de controlat. Această alegere strategică reflecta intenția boierilor de a-și consolida influența asupra țării, profitând de contextul tulbure creat de moartea violentă a lui Radu de la Afumaţi.[sursa]
Cu toate acestea, domnia lui Basarab al VI-lea a fost de scurtă durată. Intervenția lui Suleiman Magnificul a fost rapidă și decisivă, rezultând în mazilirea domnitorului român după doar o lună de conducere.
Această acțiune subliniază influența semnificativă pe care Imperiul Otoman o exercita asupra principatelor românești în acea perioadă, dictând în mare măsură succesiunea la tron și politicile interne.
„Ca urmare a unui ordin venit de la sultanul Suleiman Magnificul, boierii Drăgan şi Neagoe l-au îndepărtat pe Basarab al VI-lea de la tron după doar 30 de zile de domnie, pe 6 februarie 1529.”, după cum arată profesorul de istorie Constantin Vasilescu.
Deși domnia lui Basarab al VI-lea a fost efemeră, aceasta ilustrează complexitatea și instabilitatea politică a Ţării Româneşti în secolul al XVI-lea. Intrigile boierești, intervențiile externe și luptele pentru putere au marcat profund destinul acestei regiuni, lăsând în urmă o istorie plină de evenimente dramatice și figuri enigmatice precum Basarab al VI-lea.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: