Efectul placebo este o reacție pozitivă a unei persoane la o substanță inertă sau la o formă de tratament ineficientă din punct de vedere științific, bazată pe convingerea că aceasta îi va aduce beneficii asupra stării de sănătate.
Efectul placebo funcționează cel mai bine în cazul simptomelor modulate de către creier, cum ar fi senzațiile de durere, oboseala, greața, insomnia sau depresia. Un tratament placebo nu va avea, însă, niciun efect la nivel fizic.
Un studiu pe medicamentele pentru tuse a arătat că efectul placebo a fost responsabil pentru 85% din reducerea tusei, în timp ce doar 15% din această reducere a putut fi atribuită ingredientelor active ale medicamentelor.[sursa]
Cât de real este efectul placebo
Efectul placebo a fost descris şi folosit în medicină încă din antichitate și ar fi putut fi semnificativ în îmbunătățirea sănătății și a calității vieții atunci când se știa puțin despre etiologia majorității bolilor.
Cele mai multe rezultate s-au datorat probabil unui efect placebo, deoarece tratamentele disponibile nu au fost dovedite sau s-au dovedit de atunci nevalide. De exemplu, uleiul de șarpe și „lăsarea de sânge” erau practici comune în trecut. Cu toate acestea, cei care au răspuns pozitiv la aceste tratamente probabil au făcut-o datorită efectului placebo.
Apariția studiilor clinice controlate cu placebo în anii 1940 a reintrodus efectul placebo în zilele noastre. Articolul clasic „The Powerful Placebo”, de Henry Beecher, a evidențiat efectul placebo și a subliniat necesitatea de a-l lua în considerare pentru a evalua în mod corespunzător eficacitatea unei modalități de tratament.[sursa]
Efectul placebo este un fenomen fascinant care apare atunci când o intervenție medicală simulată determină îmbunătățirea stării pacientului datorită factorilor asociați cu percepția pacientului asupra intervenției.
Exemple de intervenții placebo includ pastilele cu zahăr, injecțiile cu soluție salină și ritualurile terapeutice. Pastilele placebo au fost disponibile chiar și comercial în farmacii în trecut, deși etica medicală interzice utilizarea lor acum.
Efectul placebo încă nu este înțeles pe deplin
Explicația științifică a efectului placebo nu este încă foarte clară, dar se presupune că implică anumite mecanisme neurobiologice, psihologice și sociale.
Unele teorii sugerează că administrarea unui placebo ar putea provoca eliberarea de neurotransmițători, precum endorfinele sau dopamina, care pot produce o stare de bine sau o reducere a durerii. Alte teorii se bazează pe așteptările și condiționarea pacientului, care pot influența percepția simptomelor și răspunsul la tratament. De asemenea, rezultatul unui tratament placebo poate fi influențat și de atitudinea pacientului față de tratamentul respectiv, relația acestuia cu medicul, dar și de caracteristicile produsului administrat.
Efectele placebo nu se limitează la intervenții inerte. Tratamentele eficiente dovedite pot genera și ele un efect placebo. În mod tradițional, efectul placebo a fost considerat o variabilă neplăcută, care trebuie controlată. În ciuda faptului că există cercetări remarcabile în ultimele decenii care demonstrează potențialul său de a modula rezultatele tratamentului, a existat un interes crescut pentru studierea acestui fenomen.
În ciuda progreselor dramatice în cunoștințele științifice despre efectul placebo, eforturile de a caracteriza acest fenomen sunt încă în stadii incipiente. Natura complexă a interacțiunilor minte-corp, completată de conotațiile negative asociate cu efectele placebo în trecut, a împiedicat înțelegerea fenomenului. Cu toate acestea, cercetătorii încep să dezlege baza neurobiologică a efectelor placebo.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: