Cel mai mare fizician al tuturor timpurilor, Albert Einstein a prezis un motor care ar putea genera o viteză mai mare decât viteza luminii, iar acest lucru a fost întotdeauna considerat science fiction.
Împotriva tuturor probabilităților, o echipă de ingineri renumiți a pus bazele acestui proiect, iar acum știm în sfârșit că este posibil. Asta dacă nu luăm în calcul şi faptul că acest motor a fost prezentat ca funcţional în seria Star Trek.
Einstein a prezis un motor, iar acesta nu funcționează nici cu hidrogen, nici cu plasmă
Ceea ce înainte se afla pe rafturile SF-ului a devenit mai aproape de implementarea în lumea reală datorită evoluțiilor recente în fizica teoretică. Motorul cu distorsiune, denumit şi motor warp, se bazează pe legea formulată de Albert Einstein, conform căreia nimic nu poate călători cu o viteză mai mare decât viteza luminii.[sursa]
Cu toate acestea, în Scenariul din Istoria specifică, în anul 1994, un bărbat din Mexic pe nume Miguel Alcubierre a descris un model teoretic în care țesătura spațiu-timp poate fi manipulată și, ca urmare, o navă cu suficientă masă energie poate călători mai repede decât lumina (rețineți că aceasta este considerată a fi limita teoretică).
Acesta arată că unitatea Alcubierre înseamnă că o navă spațială ar putea să se deplaseze cu o viteză care pare a fi mai mare decât viteza luminii, deoarece poate deforma literalmente spațiu-timpul.
Astfel, în timp ce spațiul din fața navei se contractă, spațiul din spatele acesteia se extinde. Acest model, deși a revoluționat mijloacele prin care oamenii primeau comunicarea în masă, nu a fost lipsit de probleme.
„Materia exotică”: Einstein a prezis-o, iar Hawking a eșuat în căutarea ei
Dispozitivul original Alcubierre depindea de utilizarea „materiei exotice”, care este o densitate de energie negativă care încă nu a fost identificată în niciun fel și poate fi considerată în mare măsură doar o teorie. Energia necesară pentru o astfel de unitate a fost, de asemenea, considerată uluitoare și calculată ca fiind de ordinul energiei masice a unei planete precum Jupiter.
Cercetările recente au deplasat atenția de la modelul tradițional Alcubierre la o abordare mai fezabilă: „Constant Velocity Sub-Luminal Warp Drive”. Această nouă idee este o contribuție a unei echipe de la Applied Physics, un think-tank internațional, și a Universității Alabama din Huntsville, care propune un motor cu distorsiune care poate călători la viteze subluminice fără a utiliza astfel de materiale.
Experții își exprimă părerea cu privire la „motorul Einstein”: de ce nu ar trebui să fie considerat science-fiction
Principiul de funcționare al motorului cu distorsiune este de a forma o bulă de distorsiune în jurul navei spațiale. Această bulă ar restrânge spațiul din fața navei și l-ar extinde în spatele navei pentru a crea percepția că obiectul se deplasează prin spațiu fără a depăși limita vitezei luminii în limitele bulei.
Aceasta înseamnă că, dacă nava însăși „zboară” dincolo de viteza luminii de la o anumită distanță, nu ar fi o încălcare a relativității.
Lucrările ştiinţifice recente subliniază, de asemenea, necesitatea de a crea o aplicație cunoscută sub numele de „Warp Factory”, care ajută la proiectarea și analiza propunerilor de motoare cu distorsiune. Acest instrument permite excluderea atributelor non-fizice din proiectele aproximative, așa cum a prezis Einstein.
Motoarele cu distorsiune nu mai sunt limitate exclusiv la domeniul SF-ului, sau cel puțin părăsesc treptat acest domeniu. Progresele recente în materie de modele teoretice și o soluție la problema cererii de energie indică faptul că tehnologia motoarelor warp este mai mult decât o simplă idee, iar oamenii de știință sunt acum capabili să considere că posibilitatea construirii acestor motoare este o realitate.
Ceea ce altădată era considerat imposibil de realizat este acum mai aproape, prima rachetă cu motor warp fiind „creată” sau, cel puțin, teoretizată. Într-adevăr, ea a fost descoperită cu zeci de ani în urmă de către Albert Einstein, dar acum cercetătorii au reușit să îi „descifreze” formulele foarte complicate și să caute soluția în Univers până când au găsit-o.
Cu toate acestea, experții avertizează că mai avem nevoie de secole de dezvoltare pentru a o transforma în realitate, sau chiar mai mult, motiv pentru care NASA este sceptică în această privință.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: