Elon Musk a declarat că „cu siguranță va fi mort” înainte ca oamenii să ajungă pe Marte. „Dacă ne-au trebuit 18 ani doar pentru a fi pregătiți să trimitem primii oameni pe orbită, trebuie să ne îmbunătățim rata de inovare.”, a spus miliardarul.

Când vine vorba de explorarea spațială, există un nume care a ajuns să fie pe buzele tuturor: SpaceX. De la înființarea companiei în anul 2002, aceasta a lansat rachetele Falcon 9 și Falcon Heavy în peste 370 de misiuni. La cârma companiei se află Elon Musk, controversatul antreprenor care conduce și Tesla, precum și X (fostul Twitter).

În noua sa carte, „SpaceX: Elon Musk and the Final Frontier”, jurnalistul științific Brad Bergan oferă o imagine captivantă a viziunii lui Musk și a modului în care acesta a construit o afacere devenită esențială pentru agenții naționale precum NASA, dar și pentru alte companii care aspiră să cucerească spațiul.

În acest fragment, Bergan explorează costurile uriașe implicate de călătoriile spațiale și explică de ce, în ciuda potențialelor bogății pe care le-am putea descoperi, ar putea fi mai prudent să rămânem pe Terra încă o vreme.[sursa]

elon musk înainte ca oamenii să ajungă pe Marte

Elonk Musk a afirmat că „cu siguranță va fi mort” înainte ca oamenii să ajungă pe Marte

„Dacă nu ne accelerăm progresul, cu siguranță voi fi mort înainte de a ajunge pe Marte. Dacă ne-a luat 18 ani doar să fim pregătiți să trimitem primii oameni pe orbită, trebuie să ne îmbunătățim rata de inovație sau, bazându-ne pe tendințele actuale, voi fi cu siguranță mort înainte de a ajunge pe Marte.” a declarat Elon Musk la conferința Satellite 2020 din Washington, D.C., conform unui raport din Los Angeles Times.

Această declarație reflectă o realitate dură, ce dă de gândit oricui. Indiferent dacă ești fascinat de promisiunea călătoriilor spațiale, îngrijorat de prețul plătit de societate sau complet indiferent, moartea rămâne un memento constant al faptului că, indiferent ce construim, soarta finală a acestor realizări va avea loc mult după ce nu vom mai fi.

• CITEŞTE ŞI:  Henning Brand, omul care a descoperit fosforul după ce a încercat să facă aur din urină

Aici există o legătură pe care mulți o împărtășesc cu Musk: o călătorie umană către Marte este probabilă în deceniile următoare. Dar o colonie suficient de dezvoltată pentru a susține locuitori permanenți, cu bilete interplanetare destul de accesibile pentru a oferi o scăpare viabilă de pe Pământ, măcar pentru clasa de mijloc din Statele Unite? Probabil că nu în timpul vieții noastre – cel puțin nu într-un interval de timp în care cei mai rezistenți dintre noi ar putea supraviețui presiunilor fizice și psihologice ale unei călătorii de câteva luni până acolo.

Cât ar costa „mutarea” pe Marte

În ceea ce privește costurile, Musk s-a arătat „încrezător” că mutarea pe Marte ar putea costa, în cele din urmă, sub 500.000 de dolari – și „poate chiar” sub 100.000 de dolari. Aceste cifre datează din anul 2019. Ajustând pentru inflație, asta ar însemna aproximativ 600.000 de dolari și 120.000 de dolari în anul 2023.

Chiar și așa, aceste costuri ar putea fi accesibile pentru o parte semnificativă din forța de muncă din SUA. În anul 2023, venitul mediu anual era de aproximativ 56.940 de dolari (înainte de impozitare). Dacă inflația s-ar opri sau dacă salariile ar crește suficient pentru a ține pasul cu costurile vieții, un american de rând ar putea economisi bani pentru a evada pe Marte în aproximativ 15 ani, mai puțin dacă ar exista opțiuni de plată în rate sau posibilitatea de a-și plăti datoriile muncind în minele de pe Marte.

Însă, fără schimbări majore în economia SUA, în drepturile muncitorilor, în impozitarea celor mai bogați și în conducerea politică – pe scurt, fără o transformare sociopolitică și economică profundă, puțini cetățeni din țările dezvoltate vor putea să își permită un bilet către Marte. În plus, procesul de construire a unei colonii funcționale și autosuficiente ar fi echivalent cu lansarea unui război mondial major pe toate fronturile.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai secetos loc de pe Pământ nu se află unde v-aţi fi aşteptat. Nu a mai plouat de 2 milioane de ani

În ceea ce privește costurile pentru stabilirea unei așezări pe Marte, acestea depind de prețul per tonă al materialelor necesare pentru a ajunge pe Planeta Roșie. În anul 2017, Musk a estimat că mutarea materialelor ar costa aproximativ 140.000 de dolari pe tonă, ceea ce în anul 2023 ar fi aproximativ 174.260 de dolari – poate chiar 200.000 de dolari pe tonă atunci când nava Starship va începe să facă curse regulate spre Marte. În anul 2017, Musk estima că suma necesară pentru finalizarea unei colonii pe Marte ar putea fi de aproximativ 100 de miliarde de dolari. Ajustând pentru inflație și imprevizibilitatea geopolitică, aceasta ar putea ajunge la aproape 200 de miliarde de dolari.

Publicitate

Când va fi colonizată Planeta Roşie

Musk a sugerat că acest lucru ar putea fi realizat până în anul 2050, dar, având în vedere eșecurile repetate ale navei Artemis a NASA și ale Starship de la SpaceX, precum și disensiunile geopolitice între națiunile cu ambiții spațiale, această estimare pare destul de idealistă. O altă provocare adesea neglijată este faptul că multe contracte spațiale subliniază necesitatea de a extinde activități economice deja demonstrate ca fezabile. Odată ce Musk a dovedit că rachetele sale Falcon 9 pot livra orice pe orbita joasă a Pământului, contractele SpaceX au depășit rapid lansările operate de NASA și de alte entități sau națiuni din lume.

Deși finanțarea primită de SpaceX a ajutat la scutirea contribuabililor de plata pentru dezvoltarea navei spațiale, nevoia constantă de a sprijini și recicla echipajul de pe Stația Spațială Internațională (ISS) – fără a menționa lansările frecvente de echipamente militare – a contribuit la o creștere economică semnificativă pentru SpaceX. Această expansiune a fost alimentată nu doar de misiunile comerciale, ci și de contractele guvernamentale și militare, care au consolidat poziția companiei pe piața aerospațială.

• CITEŞTE ŞI:  Marele Sfinx de la Giza: o enigmă a Egiptului antic, veche de mii de ani

Odată ce vom ajunge pe Lună, fiecare corporație care își poate permite să liciteze mai mult decât competitorii mai mici va oferi SpaceX și altor firme aerospațiale private sume uriașe pentru a-și extinde operațiunile pe suprafața lunară. Iar bogățiile imense ale asteroizilor din apropiere – care conțin metale rare în cantități care depășesc tot ce a fost vreodată câștigat sau deținut pe Pământ – vor fi următoarea mare miză. Unii dintre acești asteroizi, cum ar fi Davida, 16 Psyche, Diotima și alții, conțin resurse în valoare de quintilioane de dolari.

Cu alte cuvinte, aproape nimeni nu vorbește despre un scenariu în care misiunea Artemis se dovedește a fi un succes remarcabil, SpaceX, Blue Origin, NASA și partenerii lor stabilind o prezență umană permanentă pe Lună, iar aceste bogății incalculabile sunt aduse înapoi pe Pământ pentru a îmbogăți elitele mondiale. Însă, în ciuda acestor succese, o misiune către Marte ar putea fi amânată pe termen nedefinit, deoarece ar exista mai multe oportunități financiare pe termen scurt în explorarea Lunii și a asteroizilor apropiați decât în explorarea Planetei Roșii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: