Fundația Musk a anunțat o finanțare de trei milioane de dolari pentru cercetări legate de Roma antică, printre care și descifrarea secretelor papirusurilor de la Herculaneum. Informația a fost făcută publică de Andrea Stroppa, reprezentantul lui Elon Musk în Italia.
Un milion de dolari va fi destinat proiectelor arheologice și inițiativelor de conservare a patrimoniului cultural roman, printr-un acord semnat cu Institutul American pentru Cultură Romană. Fondurile vor fi distribuite direct studenților, cercetătorilor, arheologilor, istoricilor și restauratorilor implicați în aceste proiecte.
Restul de două milioane de dolari va fi utilizat pentru organizarea concursului Vezuvius Challenge, o competiție menită să sprijine cercetările asupra documentelor antice datând din anul 79 d.Hr., anul erupției Vezuviului.
„Aceste două inițiative reflectă viziunea lui Elon Musk de a conserva, proteja și promova cultura și istoria romană, oferind resurse concrete cercetătorilor, educatorilor, studenților, arheologilor, restauratorilor și istoricilor.”, a precizat Stroppa pe contul său de X.[sursa]
Interes uriaș pentru descifrarea secretelor papirusurilor de la Herculaneum
Noile fonduri donate de Musk vor fi folosite pentru descifrarea papirusurilor de la Herculaneum, scrise în limba greacă și conținând texte filozofice. În luna martie a acestui an, aproximativ zece papirusuri vor fi transportate la Oxford, unde vor fi scanate cu ajutorul unui accelerator de particule.
Ulterior, datele vor fi analizate în Statele Unite pentru a încerca descifrarea conținutului acestora, a explicat Gianluca Del Mastro, papirolog la Universitatea Vanvitelli, într-un interviu acordat presei italiene.
În anul 2023, trei studenți au câștigat un premiu de 700.000 de euro în cadrul concursului Vezuvius Challenge, după ce au reușit să descifreze unul dintre papirusurile de la Herculaneum. Cu această ocazie, au fost dezvăluite, după 2.000 de ani, fragmente din scrierile filozofului epicurean Philodimus.
În perioada clasică, Herculaneum găzduia o școală epicureană influentă, inspirată de filozoful grec Epicur. Fondurile necesare descifrării papirusului au fost alocate de Brent Seales, profesor de informatică la Universitatea din Kentucky.
Papirusurile de la Herculaneum reprezintă un ansamblu de peste 1.800 de suluri, descoperite în secolul al XVIII-lea în Vila Papirusurilor, din orașul antic Herculaneum. Acestea au fost carbonizate în timpul erupției Vezuviului din anul 79 d.Hr., care a distrus și orașul Pompei.
Până în prezent, peste 800 dintre aceste papirusuri au fost excavate din vila romană și sunt păstrate într-o bibliotecă din Napoli.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: