Pe scurt, epava Titanicului a fost găsită în anul 1985 de o echipă care se prefăcea că se află în căutarea Titanicului. Epava pachebotului scufundat în anul 1912 a fost descoperită oarecum întâmplător de o echipă de cercetători care în realitate se afla într-o misiune secretă, căutarea Titanicului fiind doar un alibi.

Epava Titanicului a fost descoperită de o echipă condusă de Robert Ballard și Jean-Louis Michel. Deși evenimentul a fost unul epocal, ținând cont de interesul larg pentru uriașa navă care s-a scufundat în aprilie 1912, misiunea celor doi, la acel moment, era cu totul alta, căutarea celebrei epave fiind doar o „acoperire” pentru adevăratul scop al cercetătorilor lor marine.

Epava Titanicului a fost găsită în timpul unei misiuni secrete

În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912 avea loc una dintre cele mai mari tragedii marine pe timp de pace. Imensul vapor RMS Titanic, considerat „de nescufundat”, a fost înghițit de apele adânci și reci ale Atlanticului de Nord după ce s-a ciocnit de un aisberg. Au murit 1519 persoane din totalul de 2228 prezente la bordul vasului. Cu toate acestea, în mod bizar, nu au fost descoperite rămăşiţe umane după ce Titanicul a fost găsit pe fundul oceanului.

epava titanicului
Epava Titanicului a fost descoperită în cadrul unei misiuni secrete, căutarea sa fiind doar un alibi

Robert Ballard, un fost ofițer al Marinei americane și Jean-Louis Michel au dezvăluit că, de fapt, se aflau într-o misiune secretă a Statelor Unite ale Americii, al cărei scop era găsirea a două submarine ale Marinei americane, respectiv USS Thresher și USS Scorpion, ambele scufundate în Atlantic. Pe lângă faptul că autorităţile doreau să afle soarta submarinelor și dacă USS Scorpion fusese scufundat de sovietici, SUA doreau să afle dacă reactoarele nucleare care alimentau navele aveau un impact asupra mediului.

• CITEŞTE ŞI:  De ce purtau oamenii pantofi cu copite de vacă în timpul Prohibiţiei?

Echipa a localizat ambele nave și a stabilit că USS Thresher s-a scufundat probabil în urma unui colaps energetic, în timp ce ultimele ore de viață ale USS Scorpion și ale echipajului său de 99 de persoane sunt mai puțin sigure, existând teorii care merg de la scufundarea acestuia de către un atac cu torpile sovietice până la o implozie. Echipa lui Ballard a găsit dovezi că în partea din față a navei a avut loc o inundare, în timp ce partea din spate a rămas etanșă până când s-a scufundat prea mult și presiunea a provocat implozia, la fel ca în cazul unor părți din Titanic.

Ballard îşi dorea, totuşi, să găsească Titanicul

Ballard avea ambiții suplimentare pentru această călătorie. Prima dată obținuse postul în timp ce încerca să obțină finanțare pentru a căuta Titanicul, dar marina i-a spus că erau interesați de tehnologie, dar numai pentru a căuta submarinele. Cu toate acestea, Ballard a reușit să obțină de la șefii săi de salarii permisiunea de a căuta efectiv Titanicul – între căutările efectuate pentru găsirea celor două submarine – dacă avea timp, deși superiorii săi i-au reamintit că misiunea sa principală era să caute submarinele.

Echipa, în mod surprinzător, a găsit Titanicul, ceea ce a făcut ca alibiul lor să fie destul de solid. Atunci când spui oamenilor că ai căutat Titanicul și apoi îl găsești, nimeni nu are tendința de a întreba: „Bine, dar ce făceai de fapt pe fundul oceanului, hmm?”. Marina, însă, nu a fost atât de fericită.

„Marina nu s-a așteptat niciodată să găsesc epava Titanicului, așa că atunci când s-a întâmplat, ei au devenit nervoși de-a dreptul, pentru că se temeau de publicitatea prea mare, ce ar fi putut dezvălui natura adevăratei misiuni.„, a declarat Robert Ballard pentru National Geographic, dezvăluind adevărata natură a misiunii. „Dar oamenii erau atât de concentrați pe legenda Titanicului încât nu au făcut niciodată legătura între ele”.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.