Care este cel mai bun remediu pentru mahmureală? Diminețile de după nopțile de distracție sunt adesea însoțite de dureri de cap, greață și oboseală. Însă un nou studiu sugerează că exercițiile fizice regulate ar putea fi cheia pentru ameliorarea acestor simptome neplăcute.

De-a lungul timpului, au apărut numeroase „remedii” pentru mahmureală, de la mesele grase până la controversata metodă „cui pe cui se scoate” (consumul de alcool a doua zi pentru a combate simptomele). Însă cercetarea publicată recent în Addictive Behaviors sugerează că mișcarea poate avea un rol esențial în reducerea severității mahmurelii.

Studiul a implicat 1.676 de studenți care au experimentat cel puțin o mahmureală în ultimele trei luni. Toți participanții au practicat cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. Aceștia au completat chestionare online despre obiceiurile lor de consum de alcool, nivelurile de activitate fizică și frecvența sau severitatea simptomelor mahmurelii.

Nivelurile de activitate fizică au fost cuantificate prin calcularea intensității exercițiilor în funcție de numărul de ore dedicate mișcării. Rezultatele au arătat o legătură semnificativă între activitatea fizică și reducerea simptomelor mahmurelii. Nu este surprinzător faptul că cei care au consumat mai mult alcool s-au confruntat cu mahmureli mai frecvente și mai severe. Totuși, aceste simptome au fost mai puțin intense la persoanele care au practicat exerciții fizice viguroase, precum alergarea.

cel mai bun remediu pentru mahmureală
Exerciţiile fizice ar putea fi cel mai bun remediu pentru mahmureală

Cel mai bun remediu pentru mahmureală: exerciţiile fizice

Deși studiul a stabilit doar o corelație, nu o cauzalitate clară, între exercițiile fizice și severitatea mahmurelii, există mai multe mecanisme care pot explica această asociere.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  NASA caută 4 voluntari pentru o simulare de un an a vieţii pe Marte. Care sunt cerinţele pentru a fi ales

1. Modularea răspunsului la durere

Mahmureala este adesea asociată cu dureri de cap și musculare, provocate de deshidratare, inflamație și perturbarea somnului. Deshidratarea afectează funcționarea vaselor de sânge și reduce lichidul din jurul creierului, declanșând dureri de cap. În același timp, alcoolul promovează inflamația prin eliberarea de citokine, molecule ale sistemului imunitar, care pot agrava durerile musculare.

Exercițiile fizice, în schimb, stimulează eliberarea de endorfine, hormoni care acționează ca analgezice naturale. Persoanele care fac sport în mod regulat pot avea niveluri mai ridicate de endorfine, ceea ce le-ar putea ajuta să tolereze mai bine durerile asociate cu starea de după o noapte nebună.

2. Îmbunătățirea calității somnului

Somnul afectat este o caracteristică comună a mahmurelii. Alcoolul reduce faza REM a somnului, esențială pentru refacerea creierului, și provoacă treziri frecvente în timpul nopții, datorită efectului său diuretic.

Activitatea fizică regulată este asociată cu îmbunătățirea calității somnului, contribuind la reglarea ritmului circadian și reducerea numărului de treziri nocturne. Astfel, sportul poate facilita un somn mai odihnitor după consumul de alcool, accelerând recuperarea.

3. Accelerarea metabolismului

Exercițiile fizice susțin sănătatea metabolică, ceea ce poate îmbunătăți capacitatea organismului de a procesa alcoolul. Deși ficatul este responsabil în principal pentru metabolizarea alcoolului, o rată metabolică ridicată poate accelera eliminarea acestuia și a subproduselor sale toxice, cum ar fi acetaldehida, o substanță care contribuie semnificativ la simptomele mahmurelii.

În plus, activitatea fizică stimulează circulația sângelui, facilitând eliminarea mai rapidă a toxinelor din organism.[studiu]

Publicitate

4. Reducerea inflamației

Alcoolul declanșează un răspuns inflamator în organism, ceea ce poate agrava simptomele mahmurelii, precum durerile de cap, musculare, oboseala și sensibilitatea la lumină și sunet. Această inflamație este provocată de eliberarea de citokine, menite să protejeze organismul, dar care pot exacerba disconfortul general.

• CITEŞTE ŞI:  "Dracula", cea mai mare fiinţă zburătoare din istorie a fost descoperită în România

Exercițiile fizice au proprietăți antiinflamatorii bine documentate, stimulând producția de citokine antiinflamatorii. Astfel, persoanele care practică sport regulat pot experimenta o reducere a simptomelor inflamatorii asociate cu mahmureala.

Exercițiile fizice – un „leac” pentru mahmureală?

Deși exercițiile fizice pot face mahmureala mai suportabilă, este important de clarificat că acestea nu constituie un leac propriu-zis. Cel mai eficient mod de a preveni această stare rămâne consumul moderat de alcool sau, și mai bine, evitarea completă a acestuia.

Totuși, pentru cei care aleg să consume alcool, integrarea activităților fizice regulate în rutina zilnică ar putea face mahmureala mai puțin debilitantă. Cu toate acestea, există câteva aspecte care rămân neclare în urma studiului. De exemplu, nu s-a stabilit cât de recent înainte de o noapte de consum de alcool ar trebui efectuate exercițiile fizice pentru a reduce severitatea simptomelor mahmurelii.

Această incertitudine face dificil de determinat dacă persoanele care se antrenează constant au, în general, mahmureli mai puțin severe sau dacă exercițiile fizice efectuate înainte de consumul de alcool joacă un rol esențial în atenuarea simptomelor.

Studiul a fost realizat pe studenți, iar obiceiurile acestora legate de alcool și exerciții fizice pot diferi semnificativ de cele ale adulților mai în vârstă. Prin urmare, este necesară o cercetare suplimentară care să analizeze grupuri de vârstă diverse, pentru a vedea dacă aceleași beneficii se aplică și altor categorii de populație.

Este, de asemenea, crucială distincția între beneficiile activității fizice regulate și tentația de a face exerciții fizice în timpul mahmurelii. Exercițiile intense, atunci când organismul este deja deshidratat și sub stres, ar putea agrava simptomele mahmurelii.

• CITEŞTE ŞI:  Acest meteorit antic este o capsulă a timpului, ce conţine informaţi de la nașterea sistemului nostru solar

În schimb, se recomandă activități ușoare, cu intensitate redusă, cum ar fi plimbările sau yoga, care pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit fără a pune presiune suplimentară pe organism.

Deși concluziile acestui studiu nu ar trebui interpretate ca o justificare pentru excese, ele scot în evidență modul în care exercițiile fizice pregătesc organismul pentru a gestiona mai bine efectele negative ale unei nopți de consum excesiv de alcool. În acest fel, diminețile dificile ar putea deveni mai ușor de suportat.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: