Pentru a trata și preveni mai eficient depresia, trebuie să înțelegem mai bine creierul și corpul în care aceasta se manifestă.

Deși cercetările privind legătura dintre depresie și temperatura corporală sunt încă la început, o serie de studii mici au sugerat existența unei asocieri. Totuși, eșantioanele reduse au ridicat semne de întrebare cu privire la validitatea acestor concluzii.

Legătura dintre depresie și temperatura corpului

Recent, cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), au realizat un studiu extins, analizând date de la 20.880 de participanți colectate pe parcursul a șapte luni. Publicat în februarie, studiul confirmă că persoanele cu depresie tind să prezinte temperaturi corporale mai ridicate.

Chiar dacă acest studiu amplu a implicat participanți din 106 țări, nu este suficient pentru a demonstra că o temperatură corporală mai mare cauzează depresia sau că depresia determină creșterea temperaturii corporale.[sursa]

depresie și temperatura corpului
Studiul arată că există o legătură între depresie și temperatura corpului

Totuși, rezultatele sugerează o legătură care merită să fie explorată în continuare. Dacă o intervenție simplă, cum ar fi menținerea unei temperaturi mai scăzute, ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor depresive, milioane de oameni din întreaga lume ar putea beneficia.

„Acesta este cel mai amplu studiu realizat până acum care examinează asocierea dintre temperatura corpului – măsurată atât prin auto-raportare, cât și prin senzori purtabili – și simptomele depresive, în rândul unui eșantion geografic variat”, a declarat psihiatrul Ashley Mason de la UCSF la publicarea rezultatelor.

Oamenii de știință cred că mai multe mecanisme ar putea explica această legătură. Este posibil ca depresia să fie asociată cu procese metabolice care generează căldură suplimentară sau cu disfuncții ale mecanismelor biologice de răcire.

• CITEŞTE ŞI:  Cum a fost tăiată misterioasa piatră Al Naslaa perfect, în urmă cu mii de ani

De asemenea, ar putea exista o cauză comună, cum ar fi stresul psihologic sau inflamația, care să afecteze atât temperatura corpului, cât și simptomele depresive.

Aceste întrebări rămân de explorat în cercetările viitoare. Deocamdată, știm că depresia este o tulburare complexă, cu multiple fațete și o varietate de factori declanșatori, iar temperatura corpului ar putea fi unul dintre acești factori.

Studii anterioare au sugerat că yoga la cald, băile fierbinți și saunele pot contribui la reducerea simptomelor depresive, deși aceste rezultate provin din studii de mici dimensiuni. De asemenea, efectul de auto-răcire declanșat prin transpirație ar putea avea un impact mental pozitiv.

„Paradoxal, încălzirea organismului ar putea duce la o scădere prelungită a temperaturii corporale, un efect mai de durată decât răcirea directă, cum ar fi o baie cu gheață. Dacă am putea monitoriza temperatura corporală a persoanelor cu depresie, am putea găsi momentul ideal pentru aplicarea unor tratamente pe bază de căldură.”, a explicat Mason.

Publicitate

Rezultatele studiului au arătat că, pe măsură ce simptomele de depresie autodeclarate au devenit mai severe, temperaturile medii ale corpului au crescut. S-a observat și o asociere între scorurile mai ridicate ale depresiei și fluctuațiile zilnice mai scăzute ale temperaturii, deși aceasta nu a fost semnificativă statistic.

Având în vedere că aproximativ 5% din populația mondială suferă de depresie, este mai urgent ca oricând să înțelegem și să abordăm eficient această problemă. Fiecare descoperire aduce speranța unei soluții mai clare.

„Având în vedere incidența în creștere a depresiei în Statele Unite, suntem încântați de posibilitatea unei noi direcții de tratament”, a afirmat Mason.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: