Unii oameni ar putea fi tentați să ignore anumite simptome, însă specialiștii avertizează că sănătatea urechilor nu trebuie neglijată. Iar dacă auziți „bătăile inimii” în urechi, s-ar putea să fie vorba de o problemă serioasă.
Un expert atrage atenția asupra unui simptom care, deși poate părea inofensiv, ar putea indica o afecțiune ce pune viața în pericol.
Probabil că, la un moment dat, ai experimentat un țiuit în urechi. Poate a fost efectul expunerii la muzică tare la un concert rock sau rezultatul unei glume mai dure din partea fratelui tău. Este un fenomen comun, dar uneori ar putea avea cauze mai grave.
Ce înseamnă când îți auzi „bătăile inimii” în ureche
Pe TikTok, o femeie a împărtășit un videoclip în care descria un zgomot de tip „whooshing” (vuiet) în ureche. Medicul său i-a sugerat că ar putea fi vorba despre un anevrism – o afecțiune gravă ce necesită investigații medicale.[sursa]
Reacționând la videoclip, Dr. Ahmed Abd Elbary a intervenit pentru a explica situația.
„Dacă aveți acest simptom, este ceva ce ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră.”, a avertizat medicul.
Explicând această afecțiune, Dr. Ahmed a precizat că zgomotul pulsatoriu în ureche este cunoscut sub numele de tinitus pulsatil (PT). Potrivit Penn Medicine, persoanele care suferă de PT „aud adesea bătăi ritmice, șuierături sau pulsații în una sau ambele urechi”.[sursa]
@dra_says Is hearing a pulse inside your ear anything to worry about? Educational purposes only #tinnitus #pulsatiletinnitus #pulsatiletinnitusawareness #tinnitusprevention #aneurysm #anaemia #ringingintheears #earproblems #hearingloss #earringingwarning #doctor #privatedoctor #privategp #lowb12 #thyroidproblems #noiseinear #innerear #eartumour #earcancer ♬ original sound – Dr Ahmed
Se explică în continuare: „Tinitusul pulsatil diferă de forma mai frecventă și constantă a tinitusului. Deși, în multe cazuri, tinitusul pulsatil este benign, el are o probabilitate mai mare de a avea o cauză identificabilă și poate fi primul semn al unei afecțiuni subiacente mai grave.”
Într-o altă explicație, Dr. Ahmed a precizat că acest tip de zgomot pulsatoriu este „de obicei cauzat fie de o modificare a fluxului sanguin, fie de o creștere a conștientizării fluxului sanguin din vasele mici de sânge din interiorul urechii.”
Factori precum exercițiile fizice intense, sarcina, o tiroidă hiperactivă sau anemia pot influența circulația sângelui și pot declanșa acest simptom.
Totuși, în unele cazuri, problema poate fi mult mai gravă.
„Uneori, fluxul sanguin devine mai turbulent, iar cele mai frecvente cauze sunt anevrismele și ateroscleroza – îngustarea arterelor.”, a explicat Dr. Ahmed.
O altă posibilă cauză ar putea fi o tumoare. Medicul a adăugat: „De asemenea, se poate produce ceea ce numim o creștere localizată a fluxului sanguin, ceea ce înseamnă că un anumit vas de sânge primește o aprovizionare crescută. Acest fenomen este, cel mai adesea, cauzat de o tumoare.”
Deși tumorile pot fi canceroase, Dr. Ahmed subliniază că majoritatea celor asociate cu tinitusul pulsatil sunt benigne.
În multe cazuri, această afecțiune dispare de la sine. Cu toate acestea, specialiștii recomandă ca persoanele care experimentează astfel de simptome să solicite asistență medicală, pentru ca un medic să poată identifica posibila cauză și să decidă dacă sunt necesare investigații suplimentare.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: