Criostimularea zilnică, adică expunerea la frig extrem, îmbunătățește calitatea somnului și starea de spirit la tinerii sănătoși, conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Montreal (Canada) și Universitatea din Poitiers (Franța).
„Utilizarea frigului în scopuri terapeutice datează din Grecia antică. Totuși, încă nu știm exact ce nivel de frig este necesar pentru a obține beneficii asupra somnului.”, explică prof. asociat Emma Dupuy, de la Școala de Kinesiologie și Științe ale Activității Fizice din cadrul Universității din Montreal.
Expunerea la frig extrem
Studiul, publicat în revista Cryobiology, a inclus 20 de participanți sănătoși – nouă femei și unsprezece bărbați – cu o vârstă medie de 23 de ani. Aceștia au participat la ședințe zilnice de criostimulare timp de cinci zile consecutive, fiecare sesiune constând în cinci minute într-o cameră răcită la -90°C.[sursa]
„În timpul sesiunilor, participanții purtau doar lenjerie de corp sau costum de baie, șosete, papuci, mănuși și o căciulă pentru a-și proteja extremitățile de frigul intens.”, a precizat Dupuy.
Pentru a evalua efectele criostimulării asupra somnului, experimentul a fost repetat fără expunerea la frig. În fiecare seară, participanții purtau dispozitive de monitorizare – o bentiță wireless pentru măsurarea activității cerebrale, un actigraf pentru mișcări și un senzor cardiac – iar dimineața completau un chestionar privind calitatea somnului.
Rezultatele au arătat că o singură ședință de criostimulare nu producea schimbări semnificative, dar efectele pozitive au început să apară după cinci ședințe consecutive.
Impactul asupra somnului și diferențele de gen
„Analiza arhitecturii somnului a arătat o creștere semnificativă a duratei somnului cu unde lente – faza considerată cea mai restaurativă. Acest tip de somn a crescut, în medie, cu 7,3 minute în primele două cicluri de somn după criostimulare.”, spune Dupuy.
Studiul a evidențiat diferențe interesante între genuri: femeile au raportat îmbunătățiri mai semnificative ale calității somnului. Pe o scară de la 1 la 5, scorul calității somnului la femei a crescut de la 3,4 la 3,9 până în a treia și a patra noapte, iar anxietatea percepută a scăzut de la 43 la 38.
„Aceste diferențe sugerează că doza de frig ar putea fi ajustată în funcție de gen, însă acest aspect necesită cercetări suplimentare”, subliniază cercetătoarea.
Un potențial mai larg de utilizare
Deși îmbunătățirile raportate par mici, ele sunt promițătoare și deschid calea către diverse aplicații terapeutice. „Acest studiu s-a concentrat pe tineri sănătoși care nu aveau probleme de somn. Totuși, credem că expunerea zilnică la frig extrem ar putea fi deosebit de benefică pentru persoanele cu insomnii, sportivii care au nevoie de recuperare sau pacienții cu inflamații cronice sau demență ușoară.”, spune Dupuy.
Studiul face parte dintr-un proiect mai amplu asupra criostimulării, inclusiv cercetări finanțate pentru a explora utilizarea acesteia de către sportivi în pregătirea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. Alte două lucrări științifice despre legătura dintre frig și somn sunt în curs de publicare.
Efectele pozitive observate nu pot fi atribuite unui simplu efect placebo. „Studii anterioare au demonstrat beneficii similare la sportivii de elită, confirmând eficacitatea criostimulării.”, spune Dupuy.
În unele țări, precum Polonia, costurile crioterapiei sunt deja acoperite de asigurările publice de sănătate. „Cu aceste date promițătoare, criostimularea ar putea fi adoptată pe scară mai largă în clinici din domenii precum medicina, kinesiologia și fizioterapia”, a concluzionat cercetătoarea.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: