O teorie marginală numită „panspermie” sugerează că formele de viață se pot răspândi pe noi planete prin intermediul meteoroizilor. Noile cercetări prezintă o foaie de parcurs pentru a descoperi unde ar putea locui acești ipotetici extratereștri care călătoresc pe meteoroizi.
Dacă viața este capabilă să se răspândească de pe o planetă pe alta – un concept cunoscut sub numele de „panspermie” – atunci am putea fi capabili să o detectăm, chiar dacă nu știm ce căutăm, sugerează o nouă cercetare.
Pentru început, trebuie să stabilim diferenţa dintre meteoroizi şi meteoriţi. Meteoroizii sunt resturi de materie de mărime mică, rezultate în urma coliziunii între asteroizi sau a dezintegrării cometelor, care evoluează și se deplasează în spațiul cosmic. În general sunt compuși din fier și rocă. În momentul contactului cu atmosfera Pământului, aceste particule dau naștere unor dâre luminoase cunoscute ca „stele căzătoare”. În anumite cazuri, datorită dimensiunilor mai mari, bucățile rămase în urma arderii din mezosferă ajung pe suprafața terestră, fiind denumite meteoriți.
După cum ştim, astronomii se află în căutarea vieții dincolo de Pământ. Deși există mai multe locații promițătoare în interiorul sistemului solar, abundența mare de exoplanete înseamnă că cel mai probabil vom găsi viață pe o planetă care orbitează în jurul unei alte stele. Există peste 5.000 de exoplanete confirmate până în prezent, potrivit NASA – și acest număr este în continuă creștere.
Dar aceste căutări de viață extraterestră se confruntă în prezent cu un obstacol major: nu știm exact ce căutăm. Cunoaștem doar un singur tip de planetă care este cu siguranță capabilă să găzduiască viață și cunoaștem doar un singur tip de viață – adică Pământul și viața bazată pe carbon care se găsește aici.
Dar viața poate, spun astronomii, să ia un număr uimitor de forme în întreaga galaxie. Deși am putea fi extrem de norocoși și să găsim o replică exactă a Pământului cu exact același tip de viață, este mai probabil să ne confruntăm cu situații confuze, neclare, nuanțate, care vor avea nevoie de mulți ani pentru a fi deslușite.[sursa]
Extratereştrii care călătoresc pe meteoroizi ar putea fi la baza răspândirii vieţii prin Univers
O echipă de astronomi a propus recent o alternativă la această abordare, concentrându-se mai puțin pe cum ar arăta viața și mai mult pe ceea ce ar face viața. Mai exact, ei propun o strategie de detectare bazată pe conceptul de panspermie, ideea că viața poate începe pe o planetă și se poate răspândi pe altele prin intermediul unor meteoroizi.
Deși panspermia se află în afara curentului principal al cercetării științifice, nu este nici pseudoștiință. Pe Pământ au fost găsiți meteoroizi marțieni, iar oamenii de știință sunt în mod obișnuit surprinși de rezistența ființelor vii și de mediile extreme în care acestea pot supraviețui.
Una dintre caracteristicile cheie ale oricărui tip de viață este capacitatea sa de a schimba echilibrul natural al unei planete. Pe Pământ, de exemplu, avem mult mai mult oxigen în atmosferă decât am avea dacă nu ar exista viață, iar observatorii îndepărtați ar observa mult mai mult verde pe masele noastre terestre decât ar fi altfel.
Nu știm cu exactitate ce proprietăți ale unei exoplanete ar schimba viața extraterestră – dar, dacă acea viață este capabilă de panspermie, atunci ar încerca să facă aceleași schimbări pe fiecare planetă pe care o întâlnește, pe măsură ce se răspândește din lume în lume. Uneori nu ar reuși, dacă condițiile nu ar fi cele potrivite pentru a permite vieții să se dezvolte – dar alteori ar reuși, făcând noua planetă similară cu lumea sa originală. Apoi, acea nouă planetă ar servi ca punct de plecare pentru o nouă rundă de panspermie.
În noul lor studiu, cercetătorii au conceput un test statistic prin care, dacă măsurăm suficiente proprietăți ale unui număr suficient de planete, atunci putem identifica un grup de planete apropiate care au caracteristici similare. Deoarece aceste planete, fiecare dintre ele orbitând în jurul unei stele îndepărtate, nu ar avea niciun alt motiv pentru a fi asemănătoare între ele, acest grup ar ieși în evidență din colecția tuturor exoplanetelor.
O astfel de descoperire nu ar fi o dovadă irefutabilă pentru identificarea vieții, dar ar fi un indiciu important că ceva ciudat se întâmplă cu acele planete. Precum și că motivul ar putea fi viața care se propagă printre stele.
Cercetătorii au recunoscut că munca lor are limitări. În primul rând, aceasta presupune că panspermia este posibilă, ceea ce reprezintă o ipoteză netestată. În al doilea rând, tehnica lor funcționează doar dacă putem colecta suficiente date despre un număr mare de exoplanete. Dar avantajul tehnicii lor este că este „agnostică”, ceea ce înseamnă că poate identifica o semnătură potențială a vieții fără a face presupuneri mai mari despre modul în care funcționează viața respectivă.
Cercetările echipei au fost publicate în martie în baza de date de tipărire prealabilă arXiv și nu au fost încă supuse evaluării colegiale (peer review).
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: