Paradoxul Fermi pune următoarea întrebare derutantă: dacă oamenii nu sunt speciali și civilizațiile pot apărea în mod obișnuit în cosmos, de ce nu am întâlnit încă pe nimeni altcineva până acum? Iar următoarea, în mod natural, este ce vom face atunci când omenirea va contacta civilizaţiile extraterestre (presupunând că o va face)?

O lucrare științifică are un răspuns îndrăzneț. Chiar dacă există zeci de mii de civilizații în Universul vast în care trăim, acestea trebuie să supraviețuiască mii de ani pentru a avea șansa de a comunica cu altcineva.

Au existat câteva soluții îngrijorătoare la Paradoxul Fermi, așa că faptul că trebuie doar să așteptăm nu pare prea rău.

După cum s-a raportat în The Astrophysical Journal, cercetătorii Wenjie Song și He Gao au estimat numărul de civilizații extraterestre inteligente care comunică (communicating extraterrestrial intelligent civilizations – CETI), folosind doi parametri: probabilitatea apariției vieții pe o planetă terestră și stadiul de evoluție a stelei gazdă a planetei în care s-ar naște CETI.[sursa]

omenirea va contacta civilizaţiile extraterestre

Omenirea va contacta civilizaţiile extraterestre în următorii 400.000 de ani

Cei doi cercetători au creat nouă scenarii în care CETI-urile erau fie rare, fie comune. Presupunând că CETI-urile sunt rare (de ordinul a 110 în întreaga Cale Lactee), atunci o civilizație care comunică ar putea fi nevoită să supraviețuiască timp de 400.000 de ani înainte de a primi un semnal de la o altă civilizație. În cel mai optimist scenariu, cu aproximativ 43.000 de CETI-uri, ar fi nevoie de cel puțin 2.000 de ani pentru ca o civilizație care comunică să primească primul salut cosmic.

„Motivul pentru care nu am primit un semnal ar putea fi faptul că durata de viață a omului nu este suficient de lungă în prezent. Cu toate acestea, s-a propus ca durata de viață a civilizațiilor să fie foarte probabil autolimitată (cunoscut sub numele de argumentul Doomsday), din cauza multor perturbări potențiale, cum ar fi problemele demografice, anihilarea nucleară, schimbările climatice bruște, cometele distrugătoare, schimbările ecologice etc. Dacă argumentul Ziua Judecății de Apoi (Doomsday) este corect, pentru unele situații pesimiste, este posibil ca oamenii să nu primească niciun semnal de la alte CETI înainte de dispariția speciei noastre.”, au scris autorii, de la Universitatea Normală din Beijing, în lucrare.

• CITEŞTE ŞI:  Fără sprâncene, oamenii ar fi putut să dispară la fel ca neanderthalienii

Abordări probabilistice ale paradoxului Fermi au fost aduse în ultimii ani, sugerând că actuala noastră căutare a altor civilizații este încă foarte limitată și ar putea rămâne așa. La urma urmei, dacă cineva ne-ar căuta, ar trebui să se afle într-o regiune foarte mică a galaxiei pentru a detecta într-adevăr unele semnale terestre. Acestea fiind spuse, echipele recunosc că există incertitudini uriașe în ceea ce privește probabilitățile lor, așa că poate că există o șansă de a comunica cu extratereștrii mai devreme sau mai târziu.

„Este destul de nesigur ce proporție de planete terestre pot da naștere la viață, iar procesul de evoluție a vieții într-un CETI și de a fi capabil să trimită semnale detectabile în spațiu este foarte imprevizibil.”, mai explică autorii studiului.

Dar marea incertitudine funcționează și în sens invers, adică s-ar putea să existe foarte puține CETI-uri. Și cine știe dacă aceștia vor dori să vorbească cu noi. Poate că ipoteza pădurilor întunecate sau ipoteza zoo sunt adevărate până la urmă.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.