Focul Viu de la Andreiaşu, o atracţie turistică mai puţin obişnuită din România, se află în rezervația naturală „Focul Viu” este situată în inima satului Andreiașu de Jos, pe o suprafață de aproape 40 de hectare. Pe lângă semnificația geologică, Focul Viu are o încărcătură simbolică religioasă, fiind considerat un protector al animalelor, însă este asociat și cu evenimente nefaste, flăcările mari fiind considerate un semn prevestitor al cutremurelor.

Acest fenomen natural reprezintă cel mai extins câmp de „focuri vii” din România, atât în ceea ce privește suprafața, cât și debitul de metan eliberat – aproximativ 50 de tone pe an. Doar prin șase dintre orificiile analizate, se emană anual aproximativ 24 de tone de metan.

Pe lângă metan, solul emite și alte gaze precum dioxid de carbon, azot și heliu.[sursa]

Focul Viu de la Andreiaşu, o posibilă urmare a unei erupţii vulcanice

Deși nu se cunoaște o dată precisă a atestării acestui fenomen, se crede că este foarte vechi, posibil rezultatul unei erupții vulcanice. Dovezi arheologice, precum unelte descoperite în zonă, indică faptul că rocile vulcanice au fost folosite de locuitorii din trecut pentru muncă sau pentru război.

Focul Viu de la Andreiaşu
Focul Viu de la Andreiaşu

Focurile vii ar prevesti cutremurele

Spectacolul focurilor vii este impresionant, în special pe timp de noapte. Flăcările misterioase care izbucnesc din pământ sunt considerate de localnici ca semne prevestitoare în caz de cutremur. Acestea ating o înălțime de până la 45-50 cm, fiind mai puțin vizibile în timpul zilei, dar intensificându-se la amurg și noaptea.

• CITEŞTE ŞI:  Camera video care filmează prin haine. De ce a fost retrasă de pe piaţă

„Focul ăsta este aici poate de mii de ani. Noi de când ne-am născut îl știm aici. În afară de faptul că atrage vizitatori, el ne anunță când urmează să fie cutremur.”, spune Vasile Budeanu, un localnic.

Din anul 1973, zona, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 400 de metri pătrați în județul Vrancea, a fost declarată rezervație geologică.

Turiștii care vizitează aceste locuri rămân impresionați de frumusețea luminii flăcărilor dansând la poalele pădurilor de brad. Noaptea, lumina focului se reflectă în pădure, creând o atmosferă magică și feerică.

„Chiar dacă drumul e prost și greu accesibil pentru mașinile străine, și chiar dacă nu sunt locuri de cazare, am văzut turiști din afara țării, care, vara, stau cu cortul câteva zile. Am întâlnit englezi și polonezi. Este adevărat că acum vin mai puțini, dar sperăm ca zona să fie revitalizată și să nu cadă în anonimat”, a spus profesorul Costică Mocanu.

Situat la o altitudine de 430 de metri, pe versantul drept al Văii Milcovului, în Subcarpații Vrancei, Focul Viu de la Andreiașu este o curiozitate chiar și pentru turiștii străini.

„Această emanare constantă de gaze din sol, acest foc nestins din Andreiașu, este legat de zona de fracturi geologice Cașin-Bisoca, care facilitează ieșirea gazelor asociate acumulărilor de hidrocarburi din subsol. Focurile nestinse sunt adesea asociate cu legende despre comori ascunse, însă nu este vorba despre aur galben, ci despre aurul negru – țițeiul.”, se arată într-o lucrare din anul 1971 despre rezervațiile naturale și monumentele naturii din județul Vrancea.

Publicitate

În perimetrul Focurilor Vii se întâlnesc uneori și mici băltoace de unde iese gaz metan, dar care nu se aprinde spontan. Locurile de ieșire a hidrocarburilor variază constant – unele orificii se obturează, în timp ce altele noi se deschid. Dacă cineva încearcă să stingă flăcările, acestea se reaprind rapid în același loc sau foarte aproape.

• CITEŞTE ŞI:  Arhimede, una dintre cele mai luminate minţi ale omenirii

Localnicii, cunoscuți pentru ospitalitatea lor, păstrează multe legende și tradiții legate de Focul Viu. De exemplu, locul are o puternică semnificație religioasă, fiind considerat un protector al animalelor, dar și un avertisment natural. Se spune că atunci când flăcările depășesc doi metri înălțime, prevestesc un cutremur.

Focul Viu de la Andreiaşu
Focurile vii, pe timp de noapte

În trecut, în zonă era organizat Festivalul „Focul Viu”, unde formații folclorice din satele vecine se reuneau pe scena amenajată în apropiere. Din păcate, festivalul nu mai are loc din cauza crizei financiare.

Căile de acces către rezervația naturală includ drumul național DN 2M Focșani – Odobești – Andreiașu și, ulterior, drumul comunal spre Andreiașu de Sus, după traversarea podului peste Milcov.

Lacul Negru, cunoscut și sub numele de „lacul cu plămână” datorită plantei cu proprietăți terapeutice care crește în zonă, se află într-o altă rezervație naturală situată pe versantul sud-estic al Dealului Negru. Această zonă adăpostește o varietate impresionantă de floră și faună specifice lanțului muntos al Subcarpaților de Curbură.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: