Cel mai puternic sunet cunoscut în istorie a provocat ruperea timpanelor la o distanță de peste 50 de kilometri.
Pe 27 august 1883, Pământul a generat cel mai intens zgomot înregistrat vreodată. Acest sunet asurzitor a fost produs de erupția vulcanică a insulei Krakatau, situată între Java și Sumatra, Indonezia. Zgomotul a fost perceput clar la aproape 5.000 de kilometri distanță, fiind înregistrat în 50 de locații geologice diferite de pe glob.
Cel mai puternic sunet din lume, de 10.000 de ori mai puternic decât o bombă cu hidrogen
Conform relatărilor lui Aatish Bhatia din Nautilus, la aproximativ 3.200 de kilometri de Krakatau, locuitorii din Noua Guinee și Australia de Vest au descris că au auzit „o serie de explozii puternice, asemănătoare tunetelor de artilerie, dinspre nord-vest”.[sursa]
Chiar și la peste 4.800 de kilometri distanță, pe insula Rodrigues din Oceanul Indian, localnicii au raportat că au perceput ceea ce părea a fi sunetul îndepărtat al unor focuri de armă grea.
Acest sunet extraordinar a fost cauzat de o erupție vulcanică masivă, care a expulzat fum la aproape 80 de kilometri în atmosferă, iar cenușa a fost dispersată în ocean la aproximativ 20 de kilometri distanță.
Din craterul vulcanului Krakatau au fost proiectate resturi fierbinți cu viteze de până la 2.575 de kilometri pe oră, de peste două ori mai mari decât viteza sunetului.
Acest eveniment cataclismic, considerat cel mai mare dezastru natural al secolului al XIX-lea, a avut consecințe devastatoare pentru regiunile din jur.
Undele de șoc generate de erupție au făcut înconjurul globului de mai multe ori și au generat un tsunami cu o înălțime de peste 45 de metri, care a devastat complet coastele insulelor Java și Sumatra.
Chiar și în apele Africii de Sud, navele au fost afectate de un alt val de tsunami. Bhatia explică în Nautilus că, în acea perioadă, era extrem de periculos să te afli la mai puțin de 100 de kilometri de Krakatau.
Nava britanică Norham Castle se afla la 64 de kilometri de Krakatau în momentul exploziei. Căpitanul navei a notat în jurnalul său de bord: „Exploziile sunt atât de violente încât timpanele a peste jumătate din echipajul meu au fost perforate. Ultimele mele gânduri se îndreaptă către draga mea soție. Sunt convins că a sosit Ziua Judecății”.
Potrivit The Independent, forța exploziei a fost echivalentă cu de 10.000 de ori puterea unei bombe cu hidrogen, iar Bhatia relatează că sunetul a fost înregistrat la aproximativ 172 de decibeli la 160 de kilometri distanță.[sursa]
Este uimitor, având în vedere că pragul durerii pentru urechea umană este de 130 de decibeli, iar sunetul unui motor cu reacție atinge 150 de decibeli.