Când ne gândim la bărbăție, ne vin adesea în minte imagini cu războinici duri și gladiatori neînfricați, cu armuri grele sau cu diverse tipuri de articole vestimentare care le etalează puterea. Mai puţin un bărbat în fustă. Cu toate acestea, istoria are surprizele ei, iar una dintre cele mai fascinante întorsături pe tărâmul masculinității vine din Grecia antică, acolo unde fustele erau un simbol al bărbăţiei şi al virilității fără egal.

În Grecia antică, în special în timpul perioadelor arhaică și clasică (circa 800-323 î.Hr.), fustele erau un element esențial al îmbrăcămintei tradiționale grecești, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Îmbrăcămintea bărbaților includea chiton-ul, o haină simplă, asemănătoare unei fuste până la genunchi, confecționată dintr-o bucată dreptunghiulară de țesătură fixată cu ace sau nasturi, și himation-ul, un șal mare purtat peste chiton. Acest stil nu era doar practic pentru climatul cald mediteranean, ci transmitea și un sentiment de forță și putere.

Fustele erau un simbol al bărbăţiei

Celebrii spartani, cunoscuți pentru isprăvile lor militare, erau mândri purtători ai periskelis – o fustă scurtă, cu centură, confecționată din lână. Această alegere vestimentară era determinată de un amestec de practicitate și simbolism. Periskelis permitea o mișcare ușoară pe câmpul de luptă, oferindu-le războinicilor spartani un avantaj în luptă. Mai mult, alegerea de a purta fuste a întărit devotamentul față de stilul de viață militar și respingerea luxului, în conformitate cu etosul războinicului.[sursa]

Fustele erau un simbol al bărbăţiei

Să nu uităm de iconica togă, adesea asociată cu romanii. În timp ce grecii nu purtau aceeaşi togă romană, originea acesteia poate fi urmărită până la himationul grecesc, o îmbrăcăminte purtată peste umărul stâng. Ambele ținute erau simboluri distinctive, iar în orașele-state grecești, în special în Atena, modul în care o persoană îşi purta himation-ul putea trimite semnale sociale și politice puternice.

• CITEŞTE ŞI:  11 imagini la care te vei uita îndelung şi-ţi vor face ziua mai interesantă

Preferința pentru fuste avea, de asemenea, rădăcini culturale profunde. În Grecia antică, forma umană era celebrată, iar hainele erau adesea concepute pentru a accentua forma naturală a corpului. Fustele permiteau libertatea de mișcare, evidențiind aspectul fizic al bărbaților implicați în activități atletice sau de luptă.

Odată cu trecerea secolelor, moda a evoluat, adesea în direcții neașteptate. Fustele bărbătești din Grecia au făcut loc pantalonilor, în mare parte datorită influenței altor culturi și a aspectelor practice ale călăriei. Cu toate acestea, persistă rămășițe ale stilului antic, precum kilt-ul scoțian sau hakama japoneză.

Moda, ca toate conceptele umane, este trecătoare și profund înrădăcinată în țesătura socio-culturală a timpului său. Așadar, dacă ne uităm la greci, ne amintim că îmbrăcămintea nu are un gen inerent. Totul ține de valoarea și semnificația pe care i le atribuim.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.