O clฤdire รฎn ruinฤ din Kafr El Sheikh a fost cรขndva un observator astronomic impresionant, un loc รฎn care egiptenii antici priveau stelele de deasupra lor.
Acum mai bine de 2.500 de ani, aceastฤ clฤdire era cel mai mare observator astronomic cunoscut รฎn Egiptul secolului al VI-lea รฎ.Hr., parte a ceea ce este acum cunoscut sub numele de Templul Faraonilor din oraศul Buto.
Aici, primii astronomi egipteni urmฤreau cu atenศie miศcฤrile Soarelui ศi ale stelelor, activitate esenศialฤ รฎn viaศa de zi cu zi a egiptenilor antici.
Egiptenii au fost printre cei mai pricepuศi astronomi ai lumii antice, iar moศtenirea lor are ecouri pรขnฤ รฎn zilele noastre. Calendarul de 365 de zile ศi ziua de 24 de ore รฎศi au originea รฎn Egiptul antic. Egiptenii au cartografiat cerul nopศii รฎn detaliu, creรขnd propriile constelaศii ศi zodii, unele dintre acestea fiind recunoscute ศi astฤzi.
Observatorul recent descoperit demonstreazฤ aceste abilitฤศi avansate, chiar dacฤ doar puศine dintre dovezile fizice au supravieศuit ravagiilor timpului.[sursa]
Un observator astronomic impresionant, folosit รฎn Egiptul Antic
Clฤdirea, construitฤ din cฤrฤmizi de lut, acoperea o suprafaศฤ de 850 de metri pฤtraศi ศi avea forma literei L, susศinutฤ de piloni, cu intrarea orientatฤ spre est, รฎn direcศia rฤsฤritului soarelui.
รn interior, arheologii de la Ministerul Egiptean al Turismului ศi Antichitฤศilor au descoperit artefacte ศi echipamente asociate cu studiul cerului. Un element notabil a fost un ceas solar mare ศi รฎnclinat, conceput de vechii egipteni pentru a mฤsura timpul. Aceste ceasuri, asemฤnฤtoare cadranelor solare, foloseau miศcarea umbrei pe mฤsurฤ ce Soarele se deplasa pe cer pentru a marca orele zilei, de la rฤsฤrit la apus.[sursa]
Ceasul era compus dintr-un ศir de plฤci de calcar de 4,8 metri, pe care erau montate cinci blocuri plate de calcar โ trei verticale ศi douฤ orizontale. Deศi aceste blocuri sunt acum erodate de timp, se presupune cฤ pe ele erau inscripศionate linii pentru a urmฤri miศcarea umbrei รฎn funcศie de poziศia Soarelui.
De asemenea, a fost descoperit un bloc mare de piatrฤ รฎntr-o camerฤ circularฤ, cu douฤ blocuri de piatrฤ circulare, unul la nord ศi unul la vest, utilizate ศi ele pentru observarea miศcฤrii Soarelui.
O serie de cinci camere mai mici ar fi fost folosite pentru depozitarea instrumentelor observatorului, รฎn timp ce patru camere mici din cฤrฤmidฤ de lut ศi o camerฤ din piatrฤ par sฤ fi servit drept turn al observatorului. De asemenea, a fost descoperitฤ o salฤ mare, cu trei pereศi acoperiศi cu mortar galben ศi pictaศi cu fresce.
Aceste fresce includeau o barcฤ ritualฤ cu opt niศe ศi douฤ vรขsle รฎn partea din spate. รn faศa bฤrcii, arheologii au descoperit reprezentฤri ale capului lui Horus ศi ochiului Udjat, simboluri asociate nu doar cu universul ศi cosmosul, ci ศi cu zeul Horus ศi zeiศa Wadjet, douฤ dintre cele mai importante divinitฤศi din Buto.
รn centrul acestei sฤli se aflฤ o platformฤ de piatrฤ, pe care au fost gฤsite inscripศii reprezentรขnd รฎn principal scene astronomice de rฤsฤrit ศi apus de soare, รฎn corelaศie cu cele trei anotimpuri observate รฎn Egiptul antic.
Importanศa astronomiei รฎn Egiptul antic
Artefactele descoperite รฎn observator includ statui din bronz ale lui Osiris ศi Nemes, o statuie din teracotฤ a zeului Bes ศi o statuie din granit din timpul dinastiei a 26-a, sub domnia faraonului Wahibre Psamtik I. Aceastฤ statuie รฎl รฎnfฤศiศeazฤ pe Osiris ศi conศine o inscripศie cu numele preotului Psamtik-Seneb, avรขnd titlul de โpurtฤtor al sigiliului regalโ.
Printre alte artefacte se numฤrฤ instrumente de mฤsurฤ, un colier menat din faianศฤ, o statuie din faianศฤ a zeului Ptah, simboluri religioase din faianศฤ, artefacte din ceramicฤ, capace de amfore din mortar ศi mese pentru ofrande.
Astronomia era extrem de importantฤ pentru egiptenii antici. Calendarul lor complex era folosit pentru a marca trecerea timpului ศi pentru a stabili datele ritualurilor religioase ศi politice, cum ar fi festivalurile ศi รฎncoronฤrile. De asemenea, astronomia juca un rol crucial รฎn urmฤrirea inundaศiilor anuale ale Nilului, vitale pentru agriculturฤ ศi navigaศie.
Astฤzi, calendarul nostru face parte integrantฤ din viaศa de zi cu zi, la nivel global. Cu toate acestea, trebuie sฤ recunoaศtem contribuศia astronomilor egipteni antici, care, prin ingeniozitatea ศi munca lor asiduฤ, au pus bazele unui sistem de mฤsurare a timpului care continuฤ sฤ ne influenศeze viaศa la mii de ani dupฤ ce civilizaศia lor a dispฤrut รฎn nisipurile istoriei.
Abonaลฃi-vฤ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic ลi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci cรขnd publicฤm articole interesante: