Acest compas vechi de 500 de ani este un instrument metalic cu două vârfuri pe care oamenii de știință îl foloseau pentru măsurători precise în cartografie, geometrie și astronomie.

Arheologii din Polonia au descoperit un compas care ar putea să fi aparținut chiar lui Nicolaus Copernic, celebru pentru teoria sa heliocentrică, conform căreia planetele orbitează în jurul Soarelui.

Arheologii au descoperit un compas vechi de 500 de ani în tunelurile de sub Frombork

Artefactul, datând din secolul al XVI-lea, a fost găsit într-o rețea de tuneluri subterane de sub grădinile canonice ale orașului Frombork, locul unde Copernicus a trăit și a murit.

compas vechi de 500 de ani
Arheologii au descoperit un compas vechi de 500 de ani

Compasul – cunoscut și sub numele de divizor – este un dispozitiv metalic cu două vârfuri, utilizat pentru măsurători precise în diverse domenii științifice. Descoperirea a fost anunțată de Grupul de Explorare Warmian într-o postare pe Facebook din 4 august, marcând al treilea astfel de obiect găsit în Polonia.[sursa]

Norbert Ogiński, președintele Grupului de Explorare Warmian și originar din Frombork, își amintește din copilărie de intrările în tunelurile din grădini, înainte ca acestea să fie acoperite cu mulți ani în urmă. Într-un interviu acordat publicației Live Science, Ogiński a explicat, prin mesaje traduse pe WhatsApp, că grupul său a obținut permise de explorare și a folosit un radar de penetrare a solului (GPR) pentru a căuta tunelurile ascunse. A doua zi, au început să excaveze zona cu cea mai mare anomalie identificată de sondajul GPR.[sursa]

Ogiński a declarat pentru Ikat Gazeta Braniewska, un post de știri din Polonia, că aveau permisiunea de a realiza o singură excavare de probă, ceea ce însemna că aveau o singură șansă să găsească tunelurile secrete. Eforturile lor au dat roade, iar studiul GPR a identificat într-adevăr o intrare în tunel.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Cât înseamnă un an de câine cu adevărat? Un an de om nu face cât 7 de câine

Săpăturile au scos la iveală compasul vechi de secole. Arheologii de la Detekt Archaeological Services, o companie specializată în arheologie, au confirmat autenticitatea artefactului și l-au datat provizoriu în perioada cuprinsă între secolele XV și XVI.

„Este foarte probabil ca acest obiect să fi aparținut lui Nicolaus Copernic, deoarece lucrările noastre s-au desfășurat în una dintre grădinile sale”, a declarat Ogiński.

Pe lângă faptul că a formulat ipoteza heliocentrică, conform căreia planetele se rotesc în jurul Soarelui, Copernic a sugerat că Pământul efectuează o rotație completă în jurul propriei axe într-o zi. De asemenea, el a sugerat că schimbările lente ale direcției axei Pământului sunt responsabile de echinocții.

Copernic a petrecut o mare parte din viața sa în Frombork și a fost membru al catedralei din oraș.

„Această descoperire are o mare importanță istorică, deoarece compasul este una dintre puținele dovezi directe ale aplicării practice a științei de către Copernic. Descoperirea acestui instrument ne oferă o perspectivă unică asupra metodelor de lucru ale lui Copernic și asupra influenței sale asupra dezvoltării științei în Europa.”, a scris Michal Antczak, membru al Fundației Misja Skarb, o asociație dedicată promovării patrimoniului local, care a participat și ea la săpături. Această declarație a fost făcută pe o pagină de strângere de fonduri dedicată continuării lucrărilor arheologice în zonă.

Publicitate

Pe 8 august 2024, compasul a fost predat Muzeului Nicolaus Copernic, care deține deja un compas similar în colecția sa.

„Sarcinile de weekend ale angajaților muzeului nostru sunt de obicei plictisitoare și lipsite de interes. Dar nu și astăzi! Felicitări norocosului descoperitor!”, a scris muzeul într-o postare publicată pe Facebook.