Harta primului oraș spaniol de pe continentul american dezvăluie o poveste dramatică. Oraşul spaniol Santa María de la Antigua del Darién fondat pe continentul american a rezistat doar 14 ani înainte de a fi distrus complet într-o revoltă indigenă. Deși scurtă, existența acestui oraș a fost marcată de numeroase drame și tragedii, așa cum reiese din descoperirile recente ale primului studiu cartografic realizat vreodată pe acest sit antic.

Printre structurile descoperite de cercetători se numără case, străzi, ateliere și, cel mai izbitor, o fabrică de gloanțe.

Fondarea oraşului Santa María de la Antigua del Darién

Situat în nordul Columbiei, la marginea celebrei Gap Darién, orașul Santa María de la Antigua del Darién a fost fondat în anul 1510 de un grup de conchistadori spanioli. Conform BBC Mundo, locul a fost ales strategic deoarece, spre deosebire de alte regiuni de pe coasta Caraibelor, localnicii nu foloseau săgeți otrăvite, ceea ce îi făcea mai ușor de învins.[sursa]

Harta primului oraș spaniol de pe continentul american
Santa María de la Antigua del Darién a fost primul oraş spaniol de pe teritoriul american

Autorii noului studiu afirmă că fondarea acestui oraș reprezintă „un punct de cotitură, unul dintre acele momente-cheie din istorie în care putem spune că există un «înainte» și un «după», cu consecințe continentale și regionale care continuă și astăzi.” În mai puțin de un deceniu și jumătate, locuitorii spanioli din Santa María au pus în mișcare evenimente care au definit realitatea geopolitică a Americii de Sud și Centrale pentru secolele următoare.

În anul 1513, de exemplu, primul primar al orașului, Vasco Núñez de Balboa, a devenit primul european care a ajuns la Oceanul Pacific, întorcându-se în Santa María cu bogății și sclavi de pe coasta de vest. Din acest oraș timpuriu au fost lansate expedițiile care au condus la cucerirea Peru, Panama, Costa Rica și Nicaragua.

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii de știință au descoperit prima moleculă care absoarbe gazele cu efect de seră

„Santa María de la Antigua a devenit primul «picior» spaniol pe noul continent, prima fundație care a reușit să supraviețuiască într-un mod durabil, de unde au pornit cei care aveau să fie protagoniștii primei cuceriri.”, au scris autorii studiului.[sursa]

Viața în Santa María de la Antigua del Darién

Viața era departe de a fi ușoară pentru locuitorii coloniali ai orașului. Bolile transmise de țânțari și foametea provocată de lăcuste au ucis un număr mare de spanioli, în timp ce o ciudată „ciumă a somnolenței” – posibil cauzată de minerale radioactive – ar fi cuprins coloniștii europeni, provocând moartea a sute de oameni din cauza incapacității de a se trezi.

Când orașul a fost în cele din urmă distrus în anul 1524, notarul regal Gonzalo Fernández de Oviedo a raportat că Santa María de la Antigua del Darién a făcut „mai multe victime decât sunt stele pe cer.” Au trecut patru secole până când situl a fost redescoperit de arheologi și studiat în detaliu.

Harta primului oraș spaniol de pe continentul american spune o poveste dramatică

Utilizând o combinație de imagini prin satelit, radar cu penetrare în sol și cercetări arheologice, autorii studiului au investigat și cartografiat Santa María începând din anul 2013. Concluziile preliminare arată că orașul a fost construit deasupra unui sat indigen anterior, locuit de culturi vorbitoare de limba Cueva, care au fost practic eliminate în decurs de două decenii de la sosirea conchistadorilor în regiune.

Casele și grădinile din această fază prehispanică au fost datate la începutul secolului al XII-lea d.Hr., iar structurile ulterioare, atribuite coloniștilor europeni, au fost construite pe și în jurul acestor elemente mai vechi. Printre elementele identificate de cercetători se numără „terasele din bolovani ale caselor spaniole, strada de vest a orașului, o casă pentru servitorii indigeni lângă un lot spaniol, un loc de captare a apei, un atelier pentru prepararea gloanțelor pentru arme de foc, un atelier de fierărie și debarcaderul fluvial sudic.”

Potrivit autorilor studiului, Santa María avea, de asemenea, propria sa catedrală, spital, închisoare „și tot ceea ce avea nevoie un oraș castilian la începutul secolului al XVI-lea.” În cele din urmă, însă, nici măcar fabrica locală de gloanțe nu i-a putut proteja pe locuitori de anihilare.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Ce limbă vorbeau dacii şi de ce strămoşii noştri nu foloseau un sistem de scriere

Această descoperire arheologică oferă o privire fascinantă asupra vieții și morții primului oraș spaniol din America, evidențiind complexitatea și brutalitatea cuceririi spaniole, precum și rezistența și ingeniozitatea locuitorilor săi.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: