Un trib necontactat a atacat cu săgeți tăietorii de lemne folosind arcuri și săgeți într-o zonă disputată a Amazonului peruvian, potrivit unei coaliții indigene locale.

Organizația împărtășește vestea incidentului pentru a evidenția modul în care guvernul nu a făcut suficient pentru a proteja teritoriul Mashco Piro în fața extracției de resurse forestiere.

Un trib necontactat a atacat cu săgeți tăietorii de lemne, rănindu-i grav

FENAMAD, o federație a triburilor care trăiesc în jurul râului Madre de Dios, susține că cel puțin un tăietor de lemne a fost grav rănit de o săgeată trasă de un membru al tribului Mashco Piro pe 27 iulie 2024 în bazinul râului Pariamanu din Peru.[sursa]

trib necontactat a atacat cu săgeți
Nu este prima dată când un trib necontactat a atacat cu săgeți vizitatorii nepoftiţi

Violențele ar fi avut loc într-o parte a pădurii tropicale care este recunoscută de guvern ca fiind teritoriul Mashco Piro, dar care nu a primit protecție oficială, potrivit Survival International.[sursa]

FENAMAD a solicitat Ministerului Culturii din Peru, care este responsabil pentru protecția popoarelor indigene, să coordoneze o „intervenție urgentă” pentru a asigura siguranța poporului Mashco Piro și pentru a preveni confruntările viitoare.

„Atacul reprezintă o dovadă suplimentară a cât de important – și urgent – este ca întregul teritoriu Mashco Piro să fie protejat în mod corespunzător. Acesta întărește necesitatea ca toate licențele de exploatare forestieră de pe teritoriul Mashco Piro să fie revocate, deoarece este imposibil să se protejeze viețile populației Mashco Piro sau ale lucrătorilor forestieri.”, a declarat într-o declarație Survival International, un ONG care sprijină drepturile populațiilor indigene și tribale.

Poporul Mashco Piro este o comunitate de vânători-culegători nomazi care trăiesc în pădurile tropicale din sud-estul Peru, considerat a fi unul dintre cele mai mari triburi necontactate din lume, cu aproximativ 750 de membri.

• CITEŞTE ŞI:  „Grozav și interesant”: o fetiță de 10 ani a descoperit urme de dinozaur vechi de 200 de milioane de ani

Un trecut plin de suferinţă

Tribul singuratic are motive întemeiate să fie neîncrezător în străinii care ajung pe aceste meleaguri. La sfârșitul secolului al XIX-lea, tribul a îndurat mari suferințe din partea baronilor coloniali ai cauciucului din vestul Amazonului. Mii de oameni au fost înrobiți, în timp ce nenumărați alții au fost vânați, bătuți, înlănțuiți, jefuiți, violați și uciși.

Multe dintre aceste orori sunt documentate în cartea „The Putumayo, the Devil’s Paradise” de Walter Ernest Hardenburg, publicată pentru prima dată în anul 1912.

„Sunt biciuiți inuman până când oasele le sunt dezgolite, iar răni mari și dureroase le acoperă trupurile. Nu li se acordă niciun tratament medical, ci sunt lăsați să moară, mâncați de viermi, atunci când servesc drept hrană pentru câinii șefilor. Sunt castrați și mutilați, iar urechile, degetele, brațele și picioarele le sunt tăiate. Sunt torturați cu foc și apă și legați, crucificați cu capul în jos. Casele și culturile lor sunt arse și distruse fără măsură și pentru amuzament.”, astfel se arată într-un fragment din cartea menţionată mai sus.

În prezent, tribul se confruntă cu o nouă amenințare: defrișările și tăierile ilegale de păduri. Recent, organizaţia Survival a publicat fotografii care arată cum membrii tribului Mashco Piro trăiesc „periculos de aproape” de părți ale pădurii care sunt vizate de companiile de exploatare forestieră.

Publicitate

„Acesta este un dezastru umanitar în devenire – este absolut vital ca exploatanții forestieri să fie dați afară, iar teritoriul tribului Mashco Piro să fie în sfârșit protejat în mod corespunzător.”, a declarat Caroline Pearce, directorul Survival International.