În această perioadă Antarctica este lovită de un val de căldură, care persistă de o perioadă îngrijorător de lungă.

Datele recente publicate de Serviciul Copernic pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene arată că, la sfârșitul lunii iulie 2024, temperaturile în mari porțiuni ale continentului acoperit de gheață au fost cu 10-12°C mai ridicate decât media perioadei anilor 1991-2020. Această anomalie termică este considerată una dintre cele mai severe înregistrate vreodată pentru această perioadă a anului.[sursa]

Datele preliminare de la stațiile Syowa și Halley sugerează că aceste locații ar fi putut depăși recordurile anterioare de temperatură pentru lunile iulie-august, în timp ce unele zile din Antarctica de Est au înregistrat temperaturi cu până la 25°C (45°F) peste media obișnuită.

Deși aceste anomalii pot părea șocante, ceea ce îi îngrijorează cel mai mult pe oamenii de știință este durata și extinderea valului de căldură.[sursa]

Antarctica este lovită de un val de căldură
Antarctica este lovită de un val de căldură

Antarctica este lovită de un val de căldură care persistă de o perioadă neobişnuit de lungă

„În Antarctica, nu este neobișnuit să avem o zi în timpul iernii, aproximativ între iunie și august, în care temperatura să fie cu 25°C peste normalul sezonului, în anumite părți ale continentului. Însă ceea ce este remarcabil acum sunt temperaturile ridicate prelungite, care afectează un sector mare din estul Antarcticii din a doua jumătate a lunii iulie până la începutul lunii august, combinate cu temperaturi ridicate ale suprafeței oceanului în larg.”, a explicat Thomas Caton Harrison, cercetător în domeniul climei polare la British Antarctic Survey (BAS).

• CITEŞTE ŞI:  11 imagini la care te vei uita îndelung şi-ţi vor face ziua mai interesantă

„Ceea ce ne îngrijorează în prezent nu este atât magnitudinea anomaliilor, deși aceasta ar putea să se schimbe. Problema este că am observat condiții mai calde decât de obicei, persistente pe un sector mare, ceea ce face din iulie 2024 o lună remarcabilă în contextul pe termen lung pentru această regiune din estul Antarcticei.”, a adăugat Harrison.

Valurile de căldură din Antarctica nu sunt o raritate, dar dovezile încep să indice că aceste fenomene ar putea deveni din ce în ce mai frecvente în contextul schimbărilor climatice provocate de om. În ultimii ani, anomaliile de temperatură de +25°C au fost observate în mai multe ocazii, în special în anul 2022.

În martie 2022, la sfârșitul verii australe, Antarctica a înregistrat o creștere a temperaturilor cu până la 40°C peste media sezonieră, parte a celei mai mari devieri de la norma sezonieră înregistrate vreodată. Aceasta a afectat o suprafață uriașă, estimată la 3,3 milioane de kilometri pătrați din Antarctica de Est, depășind recordurile anterioare de temperatură pentru luna martie.

Valul de căldură din martie 2022 i-a uimit pe oamenii de știință, dar este puțin probabil să fie ultimul eveniment de acest fel care să îi îngrijoreze în legătură cu clima Antarcticei.

„La nivel global, fenomenele extreme de temperatură și vreme depășesc recordurile cu marje semnificative – iar acest eveniment demonstrează că Antarctica nu este imună la această tendință emergentă.”, a declarat Dr. Tom Bracegirdle, lider adjunct al echipei de cercetare în atmosferă, gheață și climă de la BAS, într-o declarație publicată în ianuarie.[sursa]

„Evenimentele extreme sunt esențiale pentru a înțelege modul în care sistemele Pământului și regiunile înghețate vor răspunde la încălzirea globală și în ce interval de timp. Este crucial să ne îmbunătățim înțelegerea modului în care schimbările climatice vor influența severitatea și frecvența acestor fenomene extreme în Antarctica.”, a adăugat Dr. Bracegirdle conform declaraţiei sale.

Publicitate