Când vă pregătiți să vă culcați noaptea, probabil că ultimul lucru la care vă gândiți este ce ar putea fi ascuns în colțurile și crăpăturile așternutului dumneavoastră.

Ignoranța poate fi într-adevăr o binecuvântare, deoarece, se pare, paturile sunt adevărate focare pentru viața microscopică.

„Aveți spori de ciuperci, bacterii, scuame de animale, polen, praf, scame, reziduuri chimice din materialele de fabricație ale așternuturilor, coloranți, precum și diverse excreții corporale, inclusiv transpirație, salivă, secreții vaginale și anale, urină și celule de piele moartă. În plus, există produsele cosmetice pe care oamenii le folosesc—uleiuri și creme aplicate pe piele—care contribuie la acest mediu complex.”, a explicat Philip Tierno, microbiolog și patolog la Facultatea de Medicină a Universității din New York, pentru publicaţia Tech Insider.

Mai mult decât atât, adaugă Tierno, „să nu uităm de mâncare; mulți oameni obișnuiesc să mănânce în pat, ceea ce creează un mediu ideal pentru aceste organisme.”[sursa]

spălați lenjeria de pat cât de des
Cercetătorii au efectuat mai multe experimente pentru a stabili cât de des să speli cearşafurile, încât acestea să nu cauzeze probleme de sănătate

Mediul din locuința dvs. este atât de propice dezvoltării microorganismelor încât oamenii de știință din întreaga lume încearcă să identifice și să cuantifice gama diversă de poluanți și alergeni care nu doar că populează patul, dar se răspândesc în întreaga casă.

Acești microbi domestici pot avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre—atât negativ, cât și, ocazional, pozitiv.

De exemplu, bacteriile patogene din carne și legume crude pot supraviețui pe suprafețe timp de zile sau chiar ani, provocând cazuri severe de toxiinfecții alimentare.

Mucegaiul prezent pe suprafețele din baie și cârpele umede poate exacerba sau declanșa alergii și astm. Credeți că aceste lucruri nu vă afectează pentru că sunteți o persoană relativ curată? Mai gândiți-vă.

• CITEŞTE ŞI:  Există viaţă care se ascunde în peşterile antice de pe Marte?

Oamenii produc în mod natural aproximativ 98,4 litri de transpirație în pat anual. Această umiditate, în condiții de umiditate ridicată, creează un „mediu ideal pentru cultivarea fungilor”.

Cât de des ar trebui să vă spălați lenjeria de pat, conform științei

Un studiu din anul 2015, care a evaluat contaminarea fungică a lenjeriei de pat, a arătat că pernele din pene și cele sintetice, cu o vechime de 1,5 până la 20 de ani, pot conține între 4 și 17 specii diferite de ciuperci.[studiu]

Și, în timp, avertizează Tierno, acumularea de ciuperci, bacterii și alte resturi devine dramatică.

Publicitate

„E ca și cum Roma ar fi fost acoperită de straturi succesive de praf și pământ, iar acum o excavăm pentru a o redescoperi. Același lucru se întâmplă cu saltelele și pernele: gravitația face ca toate aceste resturi să se acumuleze în miezul pernei și al saltelei. Iar dumneavoastră inhalați aceste particule opt ore pe zi.”, explică Tierno.

Având în vedere că unul din șase oameni suferă de alergii și că o persoană obișnuită își petrece aproximativ o treime din viață în pat, oamenii de știință speculează că paturile noastre ar putea fi o sursă importantă a suferințelor noastre.

„Nici măcar nu am menționat acarienii de praf. Există fecale și resturi de acarieni, care sunt alergeni. Chiar dacă nu aveți o alergie, organismul reacționează la ele în mod similar cu cel al unei persoane alergice.”, a continuat Tierno.

Acești alergeni pot provoca congestie nazală la trezire, pot exacerba alergiile sau agrava astmul.

Prin urmare, este esențial să vă mențineți patul relativ curat, subliniază Tierno, pentru a reduce expunerea excesivă la acești alergeni.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea bătrânului Dobri Dobrev care şi-a donat toţi banii bisericii şi săracilor

Așadar, cât de des ar trebui să vă spălați așternuturile?

„Aceste particule se acumulează și devin semnificative de obicei într-o perioadă de una până la două săptămâni. În concluzie, ar trebui spălate, în medie, o dată pe săptămână.”, spune Tierno.[sursa]

Deși nu există studii oficiale privind frecvența optimă pentru curățarea diverselor lucruri din casă, Tierno subliniază că această recomandare de spălare săptămânală a lenjeriei este pur orientativă.

„Desigur, dacă depășiți o săptămână cu câteva zile, nu veți fi arestați.”, glumește Tierno.

Și dacă sunteți ca majoritatea oamenilor și vă este greu să spălați cuvertura de plapumă, nu vă stresați. Este suficient să o spălați periodic, aproximativ o dată la șase luni, în funcție de utilizare.

Vise plăcute!

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: