Pentru mulți dintre noi, o înțepătură de țânțar reprezintă o parte inevitabilă a vieții, mai ales dacă ne bucurăm de luxul de a ține ușa balconului deschisă într-o noapte de vară sau de a savura un pahar pe terasă.

Dar, în afară de a încerca să nu ne scărpinăm – și haideți, să fim sinceri, asta e dificil de realizat – care este cel mai eficient mod de a reduce mâncărimea?

Răspunsul constă în modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la înţepătura de țânțar.

Când eşti înţepat, țânțarul își folosește trompa ascuțită pentru a injecta salivă plină de anticoagulanți în sângele tău, subțiindu-l pentru a putea fi aspirat rapid și eficient.

Cercetătorii au descoperit în anul 2012 că aceste piese bucale sunt atât de mici încât pot străpunge chiar și celulele sanguine individuale pentru a le aspira.[studiu]

cel mai bun mod de a face ca o înțepătură de țânțar să nu mai provoace mâncărime
Cel mai bun mod de a face ca o înțepătură de țânțar să nu mai provoace mâncărime

La prima înțepătură de țânțar din viața ta, este posibil să nu simți nimic, deoarece sistemul tău imunitar nu a avut încă ocazia să dezvolte un răspuns coordonat.

Însă, după ce acest răspuns se formează, corpul tău va livra o explozie continuă de histamine către celulele sanguine afectate, provocând inflamarea, roșeața și mâncărimea caracteristică înțepăturilor.[sursa]

Acesta este un exemplu în care sistemul imunitar face mai mult rău decât bine, astfel că cea mai bună soluție pentru a combate mâncărimea provocată de histamine este utilizarea antihistaminicelor, așa cum explică Business Insider:

„Dacă mâncărimea devine insuportabilă, aplicați o cremă sau un gel antihistaminic pe zona afectată sau luați un antihistaminic oral, recomandă Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). Căutați «difenhidramina» în lista de ingrediente – Benadryl conține acest ingredient activ. Atât crema, cât și pastilele sunt disponibile fără rețetă și sunt destul de accesibile.”

Aceste pastile pot fi luate și preventiv, pentru a reduce inflamația imediat după ce sunteți mușcat.

• CITEŞTE ŞI:  Jaromir, duce al Boemiei, castrat şi orbit de propriii fraţi

Deși antihistaminicele sunt tratamentul cel mai acceptat pentru înțepăturile de țânțari, există întrebări privind eficiența lor.

Publicitate

Cel mai bun mod de a face ca o înțepătură de țânțar să nu mai provoace mâncărime

În anul 2012, un studiu publicat în Drug and Therapeutics Bulletin a analizat dovezile existente privind eficacitatea tratamentelor fără rețetă pentru mâncărimea cauzată de mușcăturile de insecte și a constatat că „există puține dovezi directe privind eficiența tratamentelor pentru mușcăturile simple de insecte și, în general, recomandările pentru tratament se bazează pe opinia experților și pe experiența clinică”.[sursa]

Cercetătorii au adăugat că unguentele care conțin antiseptice, antihistaminice sau anestezice locale precum lidocaina și benzocaina par să ajute doar „uneori”.

Cu toate acestea, „uneori” este mai bine decât deloc, au concluzionat cercetătorii, și, după ce au evaluat toate opțiunile disponibile, au ajuns la următoarea recomandare: „Pentru reacțiile locale ușoare, zona trebuie curățată și se recomandă aplicarea unei comprese reci. Se pot administra analgezice orale pentru durere, iar o cremă corticosteroidă ușoară poate fi aplicată pentru a reduce inflamația și mâncărimea. Reacțiile locale mari pot fi tratate cu un antihistaminic oral.

Antihistaminicele nesedative sunt preferate pe timpul zilei, însă un antihistaminic sedativ poate fi util noaptea dacă mâncărimea perturbă somnul. Tratamentul antibacterian nu este necesar pentru mușcăturile simple de insecte, dar infecțiile secundare trebuie tratate cu un antibiotic oral, conform ghidurilor locale.”

Și iată câteva imagini fascinante cu proboscisul flexibil al unui țânțar, care pătrunde o celulă de sânge. Cunoaște-ți dușmanul, spun eu. Află şi cât trăieşte un ţânţar.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: