Un asteroid, care anul trecut a pus pe jar astronomii din cauza riscului de a lovi Pământul, și-a schimbat dramatic traiectoria. Acum, ținta sa este Luna, iar o coliziune, deși nu garantată, ar putea declanșa un spectacol cosmic cu consecințe neașteptate, aruncând fragmente lunare direct spre noi.

Povestea asteroidului 2023 YR a început pe 27 decembrie 2023. Inițial, calculele indicau o probabilitate de 1% de a se ciocni cu Pământul pe 22 decembrie 2032. Tensiunea a escaladat rapid când observațiile ulterioare au ridicat riscul la 3,1%, transformându-l, pentru scurt timp, în cel mai periculos obiect spațial monitorizat.

Din fericire, așa cum au anticipat astronomii, pe măsură ce datele s-au acumulat, scenariul apocaliptic s-a destrămat. Riscul unui impact cu Pământul a scăzut vertiginos, ajungând astăzi la un infim 0,004%. Planeta noastră este în siguranță.

Însă Luna s-ar putea să nu fie la fel de norocoasă, conform IFL Science.

Pământul ar putea fi martorul unui eveniment care are loc o dată la 5.000 de ani pe Lună
Pământul ar putea fi martorul unui eveniment care are loc o dată la 5.000 de ani pe Lună

Am putea fi martorii unui eveniment care are loc o dată la 5.000 de ani pe Lună

„Probabilitatea unui impact cu Luna a existat mereu. Inițial era mai mică, deoarece Pământul era o țintă mai mare. Pe măsură ce orbita a fost rafinată, traiectoria s-a îndepărtat de Pământ, dar s-a apropiat de Lună. Astfel, am ajuns la o probabilitate de aproape 4% ca asteroidul să lovească Luna. Asta înseamnă o șansă de peste 96% să o rateze, dar dacă ar lovi-o, ar fi cu adevărat spectaculos!”, explica în aprilie dr. Andrew Rivkin, cercetător planetar la Universitatea Johns Hopkins.

De atunci, cifrele au fost actualizate. Pe baza noilor observații de la Telescopul Spațial James Webb, Centrul NASA pentru Studii ale Obiectelor Apropiate de Pământ a ridicat probabilitatea impactului la 4,3% pentru data de 22 decembrie 2032.

• CITEŞTE ŞI:  Contra-Pământul: de ce credeau grecii antici că există un alt Pământ ascuns dincolo de Soare

În timp ce un impact cu Pământul era o perspectivă sumbră, coliziunea cu Luna îi entuziasmează pe astronomi. Pe scurt, ar fi un eveniment cosmic de proporții, care ar putea declanșa chiar și o ploaie de meteori pe Pământ. „Ar fi vizibil de pe Pământ și am putea vedea noi meteoriți lunari ajungând la noi (nimic periculos). Cert este că rezultatul ar fi un nou crater lunar, perfect observabil!”, a declarat Richard Moissl, șeful Biroului de Apărare Planetară al Agenției Spațiale Europene (ESA).

Un nou studiu, condus de Paul Wiegert, profesor la Universitatea din Western Ontario, detaliază amploarea evenimentului. Impactul ar putea elibera o energie echivalentă cu 6,5 megatone de TNT, lăsând pe suprafața Lunii un crater cu un diametru de aproximativ 1 kilometru.

„Dacă 2023 YR lovește Luna în 2032, va fi (statistic) cel mai mare impact din ultimii 5.000 de ani”, explică echipa în studiul său. Se estimează că până la 100.000 de tone de material lunar ar putea fi aruncate în spațiu cu o viteză suficient de mare pentru a scăpa de gravitația Lunii.

Possible impact of asteroid 2024 YR4 on the Moon in December 2032

Acest nor de resturi ar putea declanșa ploi de meteori spectaculoase, dar ar fi un coșmar pentru orice guvern sau organizație cu sateliți pe orbită. „Fluxul de particule… ar putea expune sateliții la un bombardament echivalent cu cel al meteoroizilor, care ar putea dura de la câțiva ani la un deceniu”, avertizează echipa. Pericolul pentru astronauți și nave spațiale ar putea crește de 10 până la 1.000 de ori față de nivelul de fond.

„Rezultatele noastre demonstrează că măsurile de apărare planetară trebuie extinse la spațiul cislunar și nu limitate doar la vecinătatea Pământului”, concluzionează autorii.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Centrul Universului există cu adevărat? Dacă da, unde se află?

Resturile ar reprezenta un pericol direct pentru stația spațială Lunar Gateway, pentru viitoarele operațiuni de la suprafața Lunii și pentru sateliții de pe orbita Pământului. „Există un risc cert, dar depinde foarte mult de locul exact al impactului, dacă acesta se va produce. Probabil vom afla asta la scurt timp după ce asteroidul va redeveni vizibil, în 2028”, a explicat Wiegert. Până atunci, NASA deja analizează posibile scenarii de răspuns.

Și ce am vedea noi? „Dacă impactul are loc pe partea vizibilă a Lunii, va fi greu de observat, dar nu imposibil”, adaugă Wiegert. „Va fi o străfulgerare scurtă, urmată de un nor de praf care se va dispersa în câteva minute.” Craterul rezultat, de aproape un kilometru, ar fi la limita vizibilității de pe Pământ. Navele spațiale de pe orbită vor avea, însă, o priveliște de primă mână.

Deocamdată, spectacolul cosmic rămâne sub semnul întrebării. Asteroidul 2023 YR este prea departe pentru a fi observat, dar astronomii așteaptă cu nerăbdare revenirea sa în vecinătatea noastră, în 2028, pentru a obține date cruciale care vor confirma sau infirma soarta Lunii.