Acetatul de polivinil, ingredientul din lipici care ar putea trata cancerul. Cunoscut și sub numele de „lipici PVA”, este de obicei asociat cu proiectele școlare și lucrările de tâmplărie. Totuși, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Tokyo sugerează că unul dintre ingredientele sale cheie ar putea avea o aplicație revoluționară în tratarea cancerului.
Mai exact, alcoolul polivinilic, un compus folosit în fabricarea acestui tip de lipici, ar putea îmbunătăți considerabil eficiența radioterapiei pentru cancerul de cap și gât. Cercetătorii au descoperit că acest ingredient ajută la o mai bună țintire a celulelor tumorale, reducând în același timp daunele asupra țesuturilor sănătoase.
„Am descoperit că alcoolul polivinilic, utilizat în lipiciul lichid, crește dramatic eficacitatea unui compus numit D-BPA, considerat până acum inutil în tratamentele medicamentoase”, explică Takahiro Nomoto, inginer biomedical la Universitatea din Tokyo și autor principal al studiului.[sursa]
Acetatul de polivinil, ingredientul din lipici care ar putea trata cancerul
Tehnologia BNCT (Boron Neutron Capture Therapy) presupune administrarea unui medicament care încarcă celulele tumorale cu bor. Odată ce acestea sunt expuse unui flux de neutroni, borul absoarbe particulele și declanșează o explozie radioactivă, distrugând celulele canceroase din jur.
Deși această metodă este precisă, utilizarea fluxurilor de neutroni cu energie redusă limitează aplicabilitatea tratamentului doar la tumorile situate aproape de suprafața pielii. În plus, eficiența depinde de cât de bine reține borul în interiorul celulelor tumorale, notează ScienceAlert.
Cercetătorii au demonstrat anterior că alcoolul polivinilic poate îmbunătăți eficiența unui ingredient esențial al medicamentului, numit L-BPA. Totuși, acest compus prezintă un dezavantaj: în anumite situații, poate pătrunde și în celulele sănătoase.
Pentru a depăși această problemă, echipa de cercetare și-a îndreptat atenția către D-BPA, un compus similar care, spre deosebire de L-BPA, nu se acumulează în celulele sănătoase. Până acum, D-BPA nu a fost utilizat în tratamente pentru că nu se fixa eficient în tumori. Însă, atunci când a fost combinat cu alcool polivinilic, s-a dovedit chiar mai eficient decât L-BPA în acumularea și menținerea borului în celulele canceroase.
„Într-un model de tumoare subcutanată, acest sistem a obținut o acumulare selectivă surprinzător de mare în celulele tumorale, care nu putea fi atinsă prin metode convenționale. Efectele BNCT au fost remarcabile”, au concluzionat cercetătorii în lucrarea lor publicată.[sursa]
Un viitor promițător pentru tratamente mai rapide și mai sigure
„Alcoolul polivinilic poate fi un material unic pentru a debloca potențialul moleculelor aparent inerte”, subliniază Nomoto.
Deși mai sunt necesare cercetări pentru a confirma eficiența acestui sistem în tratamentele clinice, rezultatele din laborator sunt promițătoare. Dacă borul poate fi concentrat mai eficient în celulele tumorale și menținut acolo pentru o perioadă mai lungă, fluxurile de neutroni ar putea distruge țesutul canceros într-un ritm mai rapid. Acest lucru ar însemna tratamente mai scurte, cu mai puține efecte secundare asupra țesuturilor sănătoase.
„Dezvoltarea medicamentelor pentru tratamentul cancerului implică numeroase cerințe, iar multe cercetări recente s-au concentrat pe combinații complexe de molecule scumpe”, adaugă Nomoto. Această abordare, însă, sugerează că soluțiile simple, cum ar fi alcoolul polivinilic, pot avea un impact neașteptat de mare.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: