Judith Barsi ar fi avut astăzi 46 de ani și, cel mai probabil, s-ar fi numărat printre actrițele respectate de la Hollywood. Însă destinul ei a fost curmat brutal în 1988, când avea doar 10 ani.
Cunoscută pentru rolurile memorabile ale personajelor Ducky din The Land Before Time și Anne-Marie din All Dogs Go to Heaven (Toţi câinii merg în Rai), Judith era o stea în plină ascensiune. Pe platourile de filmare, era iubită de colegi și admirată de regizori, iar fanii din întreaga lume o îndrăgeau. Însă, dincolo de strălucirea reflectoarelor, viața ei de familie era marcată de întuneric și violență.
Judith Barsi şi mama sa, ucise de către tatăl actriţei
Pe 27 iulie 1988, Judith și mama ei, Maria Barsi, au fost ucise în propria casă din West Hills, California, de tatăl ei, József Barsi. Dependent de alcool și cunoscut pentru ieșirile violente, József le-a împușcat pe amândouă înainte de a incendia locuința și de a-și lua viața în garaj.
Judith Eva Barsi s-a născut pe 6 iunie 1978, în Los Angeles, într-o familie de imigranți maghiari. Părinții ei, Maria și József, fugiseră din Ungaria după revolta din anul 1956 împotriva regimului sovietic. Cei doi nu se cunoșteau la momentul plecării din țara natală, dar drumurile lor s-au intersectat într-un restaurant din Los Angeles, unde Maria lucra ca ospătăriță.[sursa]
De la o vârstă fragedă, Judith a manifestat un interes aparte pentru actorie. Mama sa a început să o pregătească pentru o carieră în divertisment când micuța avea doar trei ani. Tot atunci, Judith a primit primul său rol în mini-seria dramatică Fatal Vision, devenind rapid una dintre cele mai căutate actrițe copil de la Hollywood.
Recunoașterea majoră a venit odată cu interpretarea personajului Thea Brody în filmul Jaws: The Revenge (1987). Totuși, Judith este cel mai des amintită pentru rolurile sale vocale, ca Ducky în The Land Before Time (1988) și Anne-Marie în All Dogs Go to Heaven (1989), ambele filme fiind lansate postum.
Faima și umbrele întunecate din viața lui Judith Barsi
În perioada de vârf a carierei sale, Judith Barsi câștiga aproximativ 100.000 de dolari pe an – o sumă impresionantă pentru un copil de 10 ani. Acest succes financiar a permis familiei sale să cumpere o casă în West Hills, Los Angeles. Cu toate acestea, Judith se confrunta cu dificultăți legate de statura ei mică. La doar 112 cm înălțime, medicii i-au recomandat tratamente hormonale pentru a stimula creșterea.
Pe lângă rolurile din filme, Judith era extrem de solicitată și pentru alte proiecte. A apărut în peste 50 de reclame și în numeroase emisiuni de televiziune, devenind o prezență cunoscută pe micile ecrane.
„Avea un succes extraordinar. Toate ușile i se deschideau. Dar nu vom ști niciodată cât de departe ar fi ajuns.”, spunea Bonnie Gold, fostul său impresar.
Drama din spatele zâmbetului
În timp ce colegii de la Hollywood vedeau doar zâmbetul drăgălaș al micuței actrițe, în spatele ușilor închise, Judith trăia o dramă sfâșietoare. Tatăl său, József Barsi, era dependent de alcool și cunoscut pentru accesele de furie și comportamentul autoritar. Certurile și bătăile între părinți deveniseră o rutină, iar Judith era prinsă în mijlocul acestui mediu toxic.
Un incident terifiant, relatat de presa vremii, a avut loc înainte ca Judith să plece la filmările pentru Jaws: The Revenge în Bahamas. Într-un acces de furie, József i-a pus un cuțit la gât și a amenințat-o cu moartea. „Dacă te hotărăști să nu te întorci, îți voi tăia gâtul”, i-ar fi spus el, conform unei rude citate de Los Angeles Times.
Pe măsură ce succesul și faima fiicei sale creșteau, gelozia lui József devenea tot mai intensă. În loc să fie mândru de realizările ei, el vedea succesul ca pe o amenințare. Acest amestec toxic de gelozie, alcoolism și comportament abuziv a lăsat urme adânci asupra psihicului fragilei actrițe.
Judith Barsi a început să manifeste semne clare de suferință extremă. Cu câteva luni înainte de tragedie, le-a mărturisit prietenilor de familie: „Mi-e teamă să merg acasă. Tatăl meu este nefericit. Se îmbată în fiecare zi și știu că vrea să o omoare pe mama.”
Aceleași temeri le-a împărtășit și mama sa, Maria, apropiaților și autorităților. Deși au existat intervenții din partea acestora, situația nu s-a îmbunătățit. Dimpotrivă, tensiunile din familie au continuat să escaladeze, culminând cu tragicul deznodământ.
Tragedia care putea fi prevenită: ultimele zile din viața lui Judith Barsi
În decembrie 1986, Maria Barsi a raportat amenințările soțului său, József, Departamentului de Servicii pentru Copii din comitatul Los Angeles. Cu toate acestea, cazul a fost închis rapid, deoarece poliția nu a identificat leziuni fizice vizibile, iar Maria a ales să nu inițieze urmărirea penală. Semnele clare de abuz emoțional și fizic, inclusiv comportamentul tulburător al lui Judith – care ajunsese să-și smulgă singură genele – au fost ignorate de autorități.
Conform prietenilor Mariei, aceasta intenționa să-și părăsească soțul. În secret, își închiriase un apartament, dar de fiecare dată amâna plecarea. Ezitările sale s-au dovedit fatale.
O zi de coșmar
Pe 27 iulie 1988, József Barsi și-a pus în aplicare amenințările făcute de-a lungul anilor. Într-un acces de furie, a împușcat-o pe Maria în holul casei lor, apoi a mers în camera fiicei sale, unde a împușcat-o pe Judith în timp ce aceasta dormea. Două vieți curmate în mai puțin de un minut.
După crime, József a stropit cadavrele și casa cu benzină, dând foc locuinței înainte de a-și lua viața în garaj.
„Am auzit o explozie și am văzut fumul ridicându-se din casă. Primul meu gând, când am fugit să sun la 911, a fost: A reușit. Le-a ucis și a dat foc casei, așa cum a spus că va face.”, a povestit Eunice Daly, vecina familiei Barsi.
Ultimul film al lui Judith, All Dogs Go to Heaven, în care i-a dat voce personajului Anne-Marie – o orfană cu darul de a vorbi cu animalele – a fost lansat postum. Producția, care îl avea în distribuție pe Burt Reynolds, a devenit un simbol al talentului fraged curmat mult prea devreme.
Tragedia familiei Barsi a stârnit o indignare profundă în rândul publicului și a scos la lumină deficiențele sistemului de protecție a copiilor. Lipsa de acțiune a autorităților în fața semnalelor clare de abuz a dus la presiuni pentru reformarea legislației și a procedurilor privind cazurile de violență domestică.
Ca răspuns, sistemul a introdus măsuri menite să îmbunătățească analiza dosarelor de abuz și să ofere o pregătire mai bună angajaților pentru a identifica și interveni în cazurile de abuz emoțional și psihic.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: