Mașina de produs cutremure, cunoscută și sub numele de oscilator Tesla, este un dispozitiv mecanic alimentat cu abur, care ar fi capabil să producă vibrații la diferite frecvențe. Nikola Tesla a brevetat acest dispozitiv în anul 1893, cu scopul de a utiliza oscilațiile pentru a transfera energie electrică fără cabluri, adică wireless. Totuși, marele inventator a susținut că a testat și efectele dispozitivului asupra structurilor solide, precum clădiri sau poduri, și a descoperit că ar putea provoca cutremure dacă frecvența se potrivea cu frecvența de rezonanță a obiectului.

„Dacă vreți să descoperiți secretele Universului, gândiți în termeni de energie, frecvență și vibrație.”, spunea Nikola Tesla.

Nikola Tesla a rămas în istorie prin dezvoltarea sistemului de curent alternativ, făcând posibilă transmiterea energiei electrice pe distanțe mari. A lucrat, de asemenea, la comunicarea wireless și la transferul de energie. A fost un gânditor strălucit, dar și foarte excentric iar părțile enigmatice ale personalității sale îl fac un subiect atât de interesant pentru adepţii teoriilor conspirației.

maşina de produs cutremure

Maşina de produs cutremure

În anul 1896, Nikola Tesla lucra la oscilații care să fie folosite pentru transferul de energie. Ideea a fost de a crea un oscilator alimentat cu abur, capabil să producă diverse frecvențe. Dacă frecvența se potrivea cu frecvența de rezonanță, un dispozitiv de recepție ar trebui să transforme oscilațiile mecanice înapoi într-un curent electric.[sursa]

În anul 1897, dispozitivul era gata, iar un an mai tâziu, în 1898, se presupune că a reușit să producă oscilații suficient de puternice în laboratorul lui Tesla din New York, încât vecinii alarmați au sunat la poliție și la ambulanță, temându-se să se producă un cutremur. Mai târziu, Tesla i-a explicat acest principiu reporterului Allan L. Besnson, care a publicat în februarie 1912 un articol despre rezonatorul lui Tesla în revista The World Today:

„Și-a băgat micul aparat de produs vibrații în buzunarul hainei și a ieșit să vâneze o clădire de oțel pe jumătate ridicată. Jos, în cartierul Wall Street, a găsit una, zece etaje de cadru de oțel, fără cărămidă sau piatră pusă în jurul ei. a prins aparatul de una dintre grinzi și a făcut mai multe reglaje.

Tesla a spus că, în cele din urmă, structura a început să scârțâie și să geamă, iar muncitorii au coborât la pământ îngroziți de panică, crezând că a avut loc un cutremur. Poliția a fost chemată. Tesla a pus aparatul de vibrat în buzunar și a plecat. Încă zece minute și ar fi putut pune clădirea la pământ. Și, cu același vibrator, ar fi putut arunca podul Brooklyn în East River în mai puțin de o oră.” – fragment din articolul publicat în The World Today.

Maşina de produs cutremure era în realitate un dispozitiv pentru transferarea energiei electrice

Tesla și-a imaginat că va folosi undele generate de invenția sa pentru aplicații pașnice. Un dispozitiv ar transforma electricitatea în vibrații. Apoi, inventatorul ar folosi rocile din subteran pentru a trimite vibrațiile către un al doilea dispozitiv. Acesta din urmă, un dispozitiv de recepție, ar prelua vibrațiile și ar transforma oscilațiile în energie electrică, pentru a fi utilizat local. Astfel, Tesla ar fi putut oferi energie electrică la distanță, fără a folosi cabluri sau baterii.

• CITEŞTE ŞI:  10 mâncăruri ciudate, care îţi vor tăia pofta de mâncare pentru totdeauna

În anii 1930, Tesla şi-a imaginat folosirea unor dispozitive mai mici pentru a elibera energia de pe Pământ, în acest caz, pentru a preveni cutremure. Cu toate acestea, sistemul de „telegeodinamică” imaginat de Tesla nu a reușit niciodată să treacă dincolo de prototip. Dispozitivul nu era în realitate suficient de puternic pentru a trimite energie pe distanţe mari. Amortizarea oscilațiilor de către structuri și subteran era mult prea periculoasă.

O altă idee a lui Tesla a avut mai mult succes. Este vorba desrpe folosirea oscilațiilor generate de dispozitivul său pentru a prospecta subteranul. Undele trimise în subteran ar fi reflectate de obstacole sau de diferite roci. Observând undele care se întorc, un geolog poate vedea subteranul.

Doar această idee de bază este utilizată de către seismologii moderni. Impulsurile de energie, generate de dispozitive electromagnetice, explozii controlate sau pistoane mecanice, trimise adânc în subteran sunt reflectate sau deviate de structurile geologice. Semnalele reflectate pot fi apoi folosite pentru a reconstrui un model al subteranului.

Publicitate

Mașina de produs cutremure a lui Tesla a rămas una dintre invențiile sale cele mai controversate și misterioase. Nu există dovezi clare că marele inventator a reușit să producă cutremure artificiale sau să transmită energie prin sol. De asemenea, nu se știe dacă el a construit vreodată un oscilator la scara necesară pentru a realiza aceste lucruri. Unii cercetători au pus la îndoială veridicitatea relatărilor lui Tesla, considerându-le exagerate sau fictive. Alții au speculat că Tesla ar fi putut descoperi un secret periculos, care ar fi putut fi folosit ca armă de distrugere în masă.

Indiferent de adevăr, mașina de produs cutremure a lui Tesla rămâne un exemplu al geniului și al excentricității sale. Tesla a fost un vizionar care a depășit limitele științei și tehnologiei, dar și un personaj enigmatic, care a lăsat în urmă multe mistere și conspirații. Chiar moartea lui Nikola Tesla este un mister, acesta fiind găsit fără viaţă, în camera sa de hotel, în timp ce documentele din seiful său lipseau.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.