Regele Solomon este unul dintre cele mai cunoscute și mai enigmatice personaje din istoria și religia lumii. Biblia îl prezintă ca fiind un rege înțelept și bogat, care a domnit în Israel în secolul al X-lea î.Hr. și care a construit un templu magnific pentru Dumnezeu în Ierusalim. În secolul al XIX-lea, minele regelui Solomon au devenit un subiect de interes, spunându-se că acestea ar fi fost sursa bogăţiei sale legendare.
Conform acestei ipoteze, regele Solomon deținea mai multe mine de cupru în deșertul Negev din sudul Israelului, care i-au adus nu numai cupru, ci și aur și alte metale prețioase. Aceste mine ar fi fost situate în Valea Timna, unde s-au descoperit numeroase urme de activitate minieră și metalurgică, datând din perioada fierului, adică aproximativ contemporană cu regele Solomon.
Cercetările recente au arătat că industria cuprului din Valea Timna a fost dezvoltată și organizată de o societate complexă și centralizată, care avea control asupra resurselor și a forței de muncă. Această societate ar fi putut fi regatul Israelului sau al Edomului, un regat vecin care era rival cu Israelul. Ambele regate sunt menționate în Biblie ca având legături cu minele de cupru din regiune.[sursa]
Minele regelui Solomon: argumente pro şi contra existenţei lor
Dacă minele acestea erau într-adevăr ale regelui Solomon, sau nu a generat de-a lungul timpului controverse și dezbateri aprinse în lumea științifică și religioasă. Unii susțin că există dovezi arheologice și biblice care atestă existența și proprietatea minelor lui Solomon. Alții contestă aceste dovezi și spun că sunt insuficiente sau interpretate greșit.
Un argument în favoarea deţinerii minelor de regele Solomon este faptul că Biblia menționează că regele Solomon a făcut comerț cu alte regiuni, precum Egiptul sau Fenicia. Regele ar fi adus astfel aur și alte bogății pentru construirea templului său din Ierusalim. De asemenea, Biblia menționează că regele Solomon avea o flotă de corăbii care explora Marea Roșie și Oceanul Indian, și care aducea aur din Ophir, un loc misterios care nu a fost identificat cu certitudine.
Un alt argument în favoarea minelor lui Solomon este că s-au găsit obiecte care atestă contacte comerciale cu alte regiuni, precum India, China sau Orientul Mijlociu. S-au găsit monede, bijuterii, ceramică și sticlărie de proveniență diversă. S-au găsit și dovezi de tehnici avansate de minerit și metalurgie, care arată un nivel ridicat de cunoștințe și de inovație.
Un argument împotriva minelor lui Solomon este că nu există dovezi directe care să lege minele din Valea Timna de regele Solomon sau de regatul Israelului. Nu s-au găsit inscripții sau sigilii care să ateste proprietatea sau autoritatea lui Solomon asupra minelor. Nu s-au găsit nici dovezi de prezența israeliților în Valea Timna sau de implicarea lor în activitatea minieră.
Un alt argument împotriva deţinerii de către regele Solomon a acestor mine este că Biblia nu menționează niciodată minele de cupru din Valea Timna ca fiind ale lui Solomon sau ale Israelului. Biblia spune doar că regele Solomon avea mine de aur în Ophir, dar nu spune unde era Ophir sau cum se ajungea acolo. De asemenea, Biblia spune că regele Solomon a făcut comerț cu alte regiuni, dar nu spune ce anume exporta sau importa.
Minele de cupru de la Khirbat en-Nahas
Minele de cupru de la Khirbat en-Nahas nu sunt în aceeași zonă cu minele din Valea Timna, dar sunt destul de apropiate. Khirbat en-Nahas este un sit arheologic situat în regiunea Faynan, din sudul Iordaniei. Acest loc se află la marginea estică a văii Araba (Arava), care separă Iordania și Israelul.
Atât minele din Valea Timna, cât şicele de la Khirbat en-Nahas au fost centre importante pentru producția de cupru în epoca fierului, adică aproximativ contemporane cu regele Solomon. S-au găsit urme de activitate minieră și metalurgică, precum și obiecte din cupru sau din aliaje ale acestuia. S-au găsit și dovezi de comerț cu alte regiuni, precum Egiptul sau Fenicia.
Cercetările au arătat că industria cuprului de la Khirbat en-Nahas a fost dezvoltată și organizată de regatul Edomului, un regat vecin și rival cu Israelul. Regatul Edomului este menționat în Biblie ca având legături cu minele de cupru din regiune. De asemenea, Biblia spune că regele Solomon a cucerit Edomul și i-a impus un tribut.[sursa]
Nu este clar dacă minele de cupru de la Khirbat en-Nahas au fost vreodată ale regelui Solomon sau ale Israelului. Nu s-au găsit dovezi directe care să ateste proprietatea sau autoritatea lui Solomon asupra minelor. Nu s-au găsit nici dovezi de prezența israeliților în regiunea Faynan sau de implicarea lor în activitatea minieră
Minele regelui Solomon reprezintă în continuare un subiect deschis pentru cercetare și dezbatere. Nu putem spune cu siguranţă dacă existau sau nu, dacă erau ale regelui Solomon sau ale altcuiva, dacă erau o sursă uriaşă de bogăție sau, din contră, de probleme şi rivalităţi. S-ar putea ca pe viitor să aflăm mai multe, dar, în acelaşi timp, este posibil ca aceste secrete să nu fie niciodată dezvăluite.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: