Un rinocer lânos mumificat descoperit de mineri în Republica Sakha din Rusia va fi excavat complet în următoarele luni, cercetătorii începând să studieze cornul care este intact.
Un rinocer lânos a fost descoperit de minerii care săpau la o nouă carieră
Minerii dintr-o carieră de exploatare a aurului din Siberia au dezgropat recent o carcasă mumificată de rinocer lânos, cu cornul și țesuturile moi încă intacte. Minerii din Republica Sakha au dat peste carcasă în timp ce excavau o nouă carieră.
În urma descoperirii, cercetătorii de la Universitatea Federală de Nord-Est (NEFU) din Yakutsk au vizitat locul și au recuperat cornul rinocerului. Restul rinocerului lânos mumificat (Coelodonta antiquitatis) va fi excavat în lunile următoare, potrivit unei declarații traduse a NEFU.
„Aceasta este o descoperire cu adevărat unică, care ne va permite să studiem mai în profunzime istoria regiunii, fauna sa antică, clima și condițiile geologice.”, a declarat Anatoly Nikolaev, rectorul NEFU, în declarație.[sursa]
Permafrostul din Siberia oferă condiții ideale pentru conservarea creaturilor antice. Condițiile reci mumifică rămășițele, deshidratând în mod normal țesuturile moi și închizându-le într-o „capsulă a timpului” înghețată.
Descoperirea de țesuturi moi este rară și permite oamenilor de știință să obțină o perspectivă mult mai bună asupra vieții animalului și a mediului din momentul în care acesta a murit, în comparație cu rămășițele scheletice. De asemenea, oferă o oportunitate mai bună de a extrage ADN vechi din rămășițe.[sursa]
Maxim Cheprasov, cercetător principal și șef al laboratorului Muzeului Mamutului NEFU, a declarat că aceasta este doar a cincea oară când oamenii de știință au găsit un rinocer lânos cu țesuturi moi intacte. „Până astăzi, nu a existat o astfel de descoperire rară în colecția Muzeului Mamut. În istoria modernă a NEFU, aceasta este prima astfel de descoperire.”, a spus el în declarație.
Speciile de rinocer lânos au trăit în Pleistocen
Rinocerii lânoși au trăit în principal în timpul epocii Pleistocen (acum 2,6 milioane – 11.700 de ani), apărând pentru prima dată acum aproximativ 300.000 de ani în nordul Eurasiei. Odată cu sfârșitul ultimei ere glaciare, arealul lor s-a restrâns până când au ajuns să locuiască doar în unele părți ale Siberiei – dispărând în cele din urmă acum aproximativ 10 000 de ani, ca urmare a schimbărilor climatice și a activității umane.
Cercetătorii NEFU intenționează să studieze cornul înainte ca restul rămășițelor să fie excavate. „Conform parametrilor morfologici, acesta a aparținut unui individ matur. Vârsta biologică exactă și sexul animalului vor fi determinate după un studiu cuprinzător al carcasei în sine.”, a declarat Cheprasov.
Descoperirea acestui rinocer lânos este unul dintre numeroasele proiecte desfășurate la NEFU pentru a afla mai multe despre megafauna Siberiei din epoca glaciară. În iunie, cercetătorii au efectuat necropsia unui lup mumificat, vechi de 44.000 de ani, scos din permafrost în Republica Sakha.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: