Dacă sunteți confortabil așezat, priviți pe fereastra avionului și vă pregătiți decolarea spre o destinație de vacanță de vis, cel mai probabil ultimul lucru la care vă gândiți este ce se ascunde sub suprafața pistei de aterizare. Cu atât mai puţin vă închipuiţi că doi oameni au fost înmormântaţi sub pista unui aeroport. Însă acest lucru este cât se poate de real.
Deși poate părea un gând neobișnuit, există aeroporturi unde asfaltul ascunde un fragment de istorie comemorată într-un mod aparte.
Dacă se întâmplă să călătoriți prin Aeroportul Savannah Hilton Head din Georgia, SUA, fiți atenți la un detaliu interesant atunci când aterizați. Pe pistă veți observa două forme dreptunghiulare alăturate, aparent banale, dar cu o poveste neobișnuită în spate.[sursa]
Motivul pentru care doi oameni au fost înmormântaţi sub pista unui aeroport
La capetele pistelor 10 și 28, se află două morminte, iar în apropiere, alte două. Dar cum au ajuns ele acolo?
Cu mult înainte de existența aeroportului, terenul aparținea unui cuplu, Catherine și Richard Dotson. Aceştia dețineau o fermă pe această bucată de pământ cunoscută drept Cherokee Hills.
Amândoi născuți în anul 1779, Catherine și Richard au fost căsătoriți timp de 50 de ani, până când Catherine a murit în 1877, iar Richard i-a urmat în 1884. Conform tradițiilor vremii, cuplul a fost înmormântat pe propriul lor teren, unul lângă celălalt.
Acea parte din fermă era de fapt cimitirul familiei, care adăpostea aproximativ 100 de morminte, inclusiv, din păcate, și morminte ale sclavilor.
Pietrele funerare pe care le putem vedea astăzi pe pistă marchează locurile de odihnă ale lui Catherine și Richard, păstrate timp de peste 150 de ani.
După moartea lor, în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial, armata americană a avut nevoie de un teren unde să aterizeze bombardierele B-24 „Liberator” și B-17 „Flying Fortress”. Terenul ales se afla chiar deasupra cimitirului Dotson, așa că marea majoritate a mormintelor au fost strămutate la Cimitirul Bonaventure.
Însă nu și mormintele lui Catherine și Richard.
Descendenții lor s-au opus mutării mormintelor, considerând că cei doi ar fi dorit să rămână pe pământul pentru care munciseră toată viața. Drept urmare, mormintele au fost integrate în structura pistei, iar pietrele funerare au fost marcate cu plăci vizibile, în semn de respect.
Totuși, aceste două morminte nu sunt singurele. Alte două, aparținând rudelor familiei Dotson – Daniel Hueston și John Dotson – se află și ele în apropiere, ascunse în tufișurile ce mărginesc cea mai activă pistă a aeroportului.
Așadar, dacă vreodată călătoriţi în SUA şi ajungeţi pe aeroportul Savannah Hilton Head, amintiți-vă că sub pista pe care aterizaţi sau de pe care decolaţi se află o bucată din istoria unei familii care a trăit acolo cu mai bine de un secol în urmă.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: