De la savanţi la căutători de comori şi de la impătimiţi ai mitologiei până la experţi în paleontologie, Muntele Roraima reprezintă pentru toţi, încă din cele mai vechi timpuri, un mister şi o sursă de inspiraţie.

Muntele Roraima este cea mai mare formaţiune de acest gen de pe platoul din America de Sud, făcând parte din lanţul muntos Pakaraima. Acesta a fost descris pentru prima data de către exploratorul englez Sir Walter Raleigh, în anul 1596.

Muntele este un tepui, adică un munte fără o proeminență clară de tip vârf, având ca altitudine superioară un platou.

Platoul are o suprafață de 31 de km pătrați, fiind înconjurat de stânci de peste 400 m înălțime pe toate laturile.

Muntele Roraima servește, de asemenea, ca punct de frontieră triplă între Venezuela, unde se află 85% din suprafața sa, Guyana, cu 10% din suprafața sa și Brazilia cu doar 5% din suprafața sa.[sursa]

muntele roraima

Are o înălțime de 2810 de metri și este considerat unul dintre cele mai  remarcabile obiective din punct de vedere geologic si biogeografic din lume.

Totodată reprezintă și una dintre cele mai vechi formațiuni geologice de pe Pământ. Aceasta datează din perioada Precambriană, formată cu circa 2 miliarde de ani în urmă.

Cum se escaladează Muntele Roraima

Izolat de pădurile de la bază, muntele și platoul apar ca o adevarată insulă ecologică. Ploaia zilnică din vârful muntelui a transformat suprafața acestuia într-un peisaj unic, cu plante ce cresc pe o suprafață plină de pietre și stânci.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai grea iarnă din istoria României. Marele viscol din anul 1954

Aici există plante și animale unele unicat în lume, dintre care amintim cea mai mică broscuță preistorică descoperită vreodată.

Singura cale non-tehnică de escaladare a muntelui este pe ruta Paraitepui, din Venezuela. O altă opţiune o reprezintă călătoria cu elicopterul.

Orice altă abordare, implică echipament special și experiență de alpinist profesionist.

Publicitate

Muntele Roraima a fost escaladat în câteva ocazii, din laturile dinspre Guyana și Brazilia. Totuşi, laturile sale formate din stânci abrupte, face acest lucru foarte dificil. De aceea, este nevoie de o permisiunea acordată de autoritățile din țările respective. Muntele a fost escaladat prima dată în anul 1884, într-o expediție condusă de Sir Everard im Thurn.

muntele roraima
Laturile abrupte ale muntelui fac escaladarea aproape imposibilă

Mitologie

Cuvântul tepui se traduce prin „Casa Zeilor” în limba tribului de amerindieni Pemon, care locuiesc zona Gran Sabana.

Cu mult înainte de sosirea europenilor pe continentul sud-american, Muntele Roraima a avut o semnificație specială pentru oamenii regiunii. A devenit în timp un element esențial pentru multe dintre miturile și legendele lor.

Triburile Pemon și Kapon, originare din Gran Sabana (o regiune din Venezuela), considerau Muntele Roraima ca fiind trunchiul unui copac puternic, în care creșteau odată toate fructele și legumele din lume. După ce zona a fost cuerită de triburile Makunaima, copacul a fost tăiat, declanșând un potop teribil.

De asemenea, frumusețea și misterul acestui loc au inspirat mai mulţi scriitori şi regizori. În cartea “Lumea pierdută“, scrisă de Arthur Conan Doyle, dar și în filme precum „Avatar” sau “Up” acţiunea s-a desfăşurat într-un loc inspirat de Muntele Roraima.

Urmăriţi în materialul de mai jos o călătorie pe Muntele Roraima

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.