NASA și NOAA confirmă: maximul solar este în plină desfășurare. Soarele nostru a intrat în faza de vârf a ciclului său de activitate de 11 ani, marcat de o creștere semnificativă a petelor solare, a erupțiilor solare și a ejecțiilor de masă coronală. Cu alte cuvinte, vom fi martorii unei activități solare intense în lunile ce urmează.
Pe măsură ce ne apropiem de apogeu, polii magnetici ai Soarelui se vor inversa – un fenomen normal la fiecare ciclu solar. Totuși, nu vom ști exact când această fază de maxim va lua sfârșit până după ce activitatea începe să scadă, iar Soarele se îndreaptă spre minimul său.
Maximul solar este în desfășurare, dar încă nu am ajuns la vârf
„Deși suntem în perioada de maxim solar, nu înseamnă că am atins deja vârful activității. Momentul exact în care Soarele va ajunge la intensitatea maximă nu va putea fi determinat decât în lunile sau chiar anii următori”, explică meteorologul Elsayed Talaat de la NOAA.[sursa]
Soarele, această stea indispensabilă vieții pe Pământ, nu este constant: trece prin propriile sale cicluri de activitate, iar cel actual este doar unul dintre ele. Ciclurile solare au o durată medie de 11 ani, dar durata lor exactă și intensitatea maximului sau minimului sunt greu de prevăzut.
„Nu putem prezice cu exactitate aceste cicluri. Nu înțelegem încă pe deplin procesele din interiorul Soarelui care generează câmpurile magnetice vizibile sub formă de pete solare și care produc erupții solare. Este una dintre marile probleme nerezolvate din astrofizică.”, a afirmat Michael Wheatland, astrofizician solar la Universitatea din Sydney.[sursa]
Maximul solar și minimul solar: cum se manifestă ciclul?
Cu toate acestea, cercetătorii pot monitoriza manifestările acestor cicluri, principalul indicator fiind petele solare. Acestea sunt regiuni de pe suprafața Soarelui unde câmpurile magnetice sunt extrem de puternice și distorsionate, blocând fluxul de plasmă fierbinte și creând astfel zone mai reci și mai întunecate.
Minimul solar este marcat de foarte puține pete solare, în timp ce maximul solar este definit de o abundență de astfel de pete care împânzesc suprafața Soarelui. Când liniile magnetice încurcate din jurul petelor solare se rup și se reconectează, acestea declanșează erupții solare masive – explozii de lumină și energie ce pot fi însoțite de ejecții coronale masive, expulzând miliarde de tone de particule și câmpuri magnetice în spațiu.
Ce înseamnă acest lucru pentru Pământ?
Erupțiile solare și ejecțiile coronale masive pot avea efecte asupra Pământului. Erupțiile pot provoca întreruperi radio, iar ejecțiile coronale pot declanșa furtuni geomagnetice atunci când interacționează cu câmpul magnetic al planetei noastre. Aceste furtuni pot afecta rețelele electrice, comunicațiile și sistemele de navigație, dar și sateliții din orbită. Pe de altă parte, generează spectaculoase aurore, pe care le-am observat cu o frecvență sporită în acest an.
Deși aceste fenomene par dramatice, nu suntem în pericol imediat. Chiar dacă ciclul solar actual este mai intens decât estimările inițiale ale NASA și NOAA, acesta nu este cel mai puternic înregistrat vreodată și se menține în limitele normale. Cea mai puternică erupție din acest ciclu, de clasă X9.0, s-a produs pe 4 octombrie și, deși este în top 20 al celor mai mari erupții solare măsurate, au existat evenimente și mai intense pe care nici nu le-am observat la fel de bine.
Există însă câteva aspecte demne de remarcat. Deși predicțiile oficiale privind acest ciclu solar au fost mai modeste decât realitatea, unii cercetători au reușit să anticipeze cu mai multă acuratețe un ciclu mai puternic. Aceasta poate deschide noi perspective asupra înțelegerii funcționării Soarelui și ar putea duce la îmbunătățirea modelelor de predicție pentru ciclurile solare viitoare.
Așadar, ne așteaptă o perioadă de „vreme spațială” intensă și poate câteva descoperiri fascinante despre enigmaticul nostru Soare.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: