Datorită unui fenomen cunoscut sub numele de atenție selectivă inconștientă, creierul tău a învățat să îți ignore nasul. Însă nasul poate dezvălui probleme de sănătate serioase, dificil de identificat.

O trăsătură proeminentă, poziționată aproape de ochi, nasul ar putea interfera cu vederea noastră – însă sistemul nervos îl filtrează inteligent.

Totuși, poți alege să îți „găsești” nasul. Fie închizi un ochi, fie privești spre stânga, dreapta sau în jos, și acesta va apărea în câmpul vizual.

Nasul poate dezvălui probleme de sănătate serioase

Deși creierul lucrează intens pentru a preveni interferențele nasului cu vederea ta, nasul nu este un organ de ignorat. La fel ca multe alte părți ale corpului, examinarea nasului poate ajuta la diagnosticarea afecțiunilor cutanate externe, dar și a bolilor interne.[sursa]

Nasul poate dezvălui probleme de sănătate
Nasul poate dezvălui probleme de sănătate serioase

Acneea

Deși există mai multe forme de acnee, cea mai frecventă este acneea vulgară (o boală inflamatorie a unității pilosebacee, formată din foliculul de păr și glanda sebacee), care afectează adesea nasul.

Această afecțiune a pielii se dezvoltă din cauza înfundării glandelor sebacee, care secretă uleiuri protectoare, ducând la formarea comedoanelor deschise și închise.[sursa]

Comedoanele deschise, cunoscute popular ca puncte negre, se caracterizează printr-un dop de culoare închisă, în timp ce comedoanele închise sunt puncte albe care se formează atunci când porul este complet blocat.

Porii astupați pot evolua, de asemenea, în papule și pustule care pot deveni infectate, inflamate, se pot umple cu puroi și pot lăsa cicatrici pe piele.

Rozaceea are un aspect diferit. Este o afecțiune inflamatorie a pielii, caracterizată prin eritem – sau înroșirea pielii – cel mai adesea pe nas și obraji. Deși rozaceea este incurabilă, poate fi gestionată, adesea prin tratamente pe termen lung.

• CITEŞTE ŞI:  Einstein are dreptate din nou! Oamenii de știință au descoperit locul unde "materia cade în găurile negre"

Pacienții cu rozacee pot dezvolta papule și pustule similare cu cele din acnee, și au, de asemenea, vase de sânge vizibile sub formă de linii subțiri roșii sau violacee pe nas și obraji.

În unele cazuri, rozaceea poate determina îngroșarea și hipertrofia pielii nasului, o afecțiune cunoscută sub numele de rinofimă, care poate modifica semnificativ aspectul pacientului și poate afecta profund stima de sine.

Publicitate

Atât acneea vulgară, cât și rozaceea sunt asociate cu diverși factori de risc și afecțiuni de sănătate, deși unele corelații sunt mai puternice decât altele. În cazul rozaceei, lista include hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, diabetul și artrita reumatoidă.

Lupus pernio

Sarcoidoza este o boală inflamatorie care poate afecta orice țesut al corpului, deși în principal plămânii și ganglionii limfatici. Afecțiunea poate genera erupții cutanate de culoare albăstruie sau violacee, în special pe extremități, unde pielea este de obicei mai rece.

Aceste zone includ urechile, degetele de la mâini și de la picioare și, desigur, nasul. Când sarcoidoza afectează nasul, afecțiunea este cunoscută sub numele de lupus pernio, deși denumirea este oarecum improprie, deoarece această afecțiune nu este identică cu boala autoimună lupus.

Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune diferită, în care sistemul imunitar al organismului atacă propriile țesuturi. Numele său provine de la cuvântul latin „lupus” și datează din Evul Mediu, când erupția cutanată asociată a fost comparată cu o mușcătură de lup.

Când lupusul afectează pielea, acesta provoacă o erupție în formă de fluture – sau erupție malară – care se extinde pe obraji și peste podul nasului. Această erupție poate semăna cu rozaceea.

• CITEŞTE ŞI:  De ce judecătorii își rup stiloul după ce dau o sentință de condamnare la moarte

De fapt, lupusul este cunoscut ca „marele imitator”, deoarece împărtășește simptome similare cu multe alte boli.

Sindromul trofic trigeminal

Sindromul trofic trigeminal este o afecțiune rară declanșată de afectarea nervului trigemen, care controlează masticația și asigură senzația la nivelul feței. Când ramurile nervoase mai mici care inervează zona pielii din jurul nărilor sunt afectate, senzația poate fi alterată.[sursa]

Pacientul poate observa fie o desensibilizare sau amorțire a pielii, fie o senzație de furnicături, care poate crea nevoia de a zgâria sau de a manipula pielea. Repetarea acestui comportament poate duce la apariția ulcerelor în jurul nărilor.

Această afecțiune se distinge de dermatillomanie, o tulburare în care dorința de a scobi pielea este declanșată de o constrângere psihologică.

Așadar, din când în când, închide un ochi și admiră-ți nasul sau, și mai bine, studiază-l cu atenție în oglindă. Nasul tău merită mai multă recunoaștere decât acel „punct orb” pe care creierul îl ignoră.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: