Adânc înrădăcinat în peisajul deluros al Galileei Inferioare, în nordul Israelului, se află Nazaretul, un oraș cu rezonanțe istorice profunde și totodată cel mai mare centru urban arab al țării. Numele său este legat indisolubil de Noul Testament, fiind locul unde Iisus Hristos și-a petrecut anii copilăriei. Aici, în sinagoga locală, a rostit predica ce avea să stârnească, conform Evangheliilor, respingerea inițială a propriilor concitadini. Astăzi, orașul pulsează ca un centru vibrant de pelerinaj pentru creștinii din întreaga lume.
Nazaret: origini
Originile numelui său rămân învăluite în mister; nu apare nici în Vechiul Testament, nici în scrierile rabinice ulterioare. Prima sa mențiune documentară se găsește abia în Noul Testament (Ioan 1). O anume faimă modestă, chiar disprețuitoare, a acestui sat pe atunci neînsemnat, transpare din aceeași Evanghelie: „Poate ieși ceva bun din Nazaret?”. Și totuși, de aici a pornit Iisus pentru a săvârși prima Sa minune consemnată, transformarea apei în vin, la nunta din Cana Galileei (Ioan 2).
În vremea lui Iisus, Nazaretul era locuit de o comunitate evreiască. Locurile sale sacre creștine încep să fie menționate în documente abia după ce creștinismul a dobândit statutul de religie oficială în Imperiul Roman (anul 313 d.Hr.). Dintre toate aceste locuri, doar fântâna orașului, cunoscută astăzi drept Fântâna Sfânta Maria, poate fi identificată cu certitudine ca datând din perioada Noului Testament. Autenticitatea altor situri este încă disputată între diferitele confesiuni creștine.[sursa]
Istoria tumultuoasă a Nazaretului continuă în Evul Mediu. În timpul Cruciadelor, orașul a fost scena unor confruntări aprige. Când cruciatul normando-sicilian Tancred a cucerit Galileea în anul 1099, s-a autoproclamat Principe al Galileei, stabilindu-și capitala chiar aici, la Nazaret. După alungarea definitivă a cruciaților din Țara Sfântă (1291), prezența creștină a intrat în declin.
Cucerirea otomană a Palestinei, la începutul secolului al XVI-lea, a dus la expulzarea creștinilor din oraș. Abia sub conducerea lui Fakhr ad-Dīn al II-lea, emirul Libanului (1590-1635), creștinii au primit permisiunea să se reîntoarcă. Astăzi, arabii creștini alcătuiesc aproximativ o treime din populația Nazaretului.
Farmecul aparte al Nazaretului este dat și de numeroasele sale biserici, mărturii tăcute ale credinței de secole. Probabil cea mai emblematică este Biserica Romano-Catolică a Bunei Vestiri, finalizată în forma sa actuală în 1966, ridicată peste ruinele unei biserici din anul 1730 și ale unor fundații din vremea cruciaților. În interiorul său se află venerata Grotă a Bunei Vestiri, locul unde, conform tradiției Noului Testament, Arhanghelul Gavriil i s-a arătat Fecioarei Maria pentru a-i vesti nașterea lui Iisus (Luca 1:26-31). Grota păstrează fragmente dintr-o podea de mozaic ce datează din secolele V-VI. Impunătoarea Biserică a Bunei Vestiri deține titlul de cel mai mare lăcaș de cult creștin din Orientul Mijlociu.
Prezent
Patrimoniul sacru al orașului include și alte edificii importante: Biserica Sfântul Gavriil (considerată de tradiția ortodoxă locul Bunei Vestiri), Biserica-Sinagogă (pe locul unde se crede că Iisus a predicat – Luca 4), Biserica Sfântul Iosif (ridicată pe presupusul loc al atelierului de tâmplărie al lui Iosif), Biserica Mensa Christi („Masa lui Hristos”, unde tradiția spune că Iisus a mâncat cu apostolii Săi după Înviere) și Bazilica lui Iisus Adolescentul, ce străjuiește orașul de pe o colină. Multe dintre aceste lăcașuri adăpostesc mici muzee ce expun relicve și artefacte istorice.
Dincolo de aura sa istorică și spirituală, Nazaretul de astăzi este un centru economic regional vibrant, servind drept piață și nod comercial pentru populația arabă din Galileea. Turismul joacă un rol esențial, alături de o industrie ușoară în dezvoltare. Numeroși locuitori își găsesc locuri de muncă în zona industrială a golfului Haifa sau contribuie la activitățile agricole și de construcții din așezările evreiești învecinate, din Câmpia Esdraelonului.
10 curiozități despre Nazaret
#1. Numele misterios al orașului
Originea numelui „Nazaret” este una dintre enigmele durabile ale orașului. Spre deosebire de alte localități biblice importante, nu este menționat nici în Vechiul Testament, nici în scrierile istoricului Josephus Flavius, nici în textele rabinice timpurii. Prima sa apariție este în Noul Testament, lăsând generații de lingviști și teologi să speculeze asupra semnificației sale.
O teorie populară leagă numele de cuvântul ebraic „netzer” (נֵצֶר), care înseamnă „ramură” sau „vlăstar”, posibil o aluzie profetică la Isaia 11:1 („O Mlădiță va ieși din tulpina lui Iesei, și un Vlăstar va da din rădăcinile lui.”), referindu-se la descendența davidică a lui Mesia. Alte ipoteze sugerează o legătură cu verbul „natsar” (נָצַר), însemnând „a păzi” sau „a veghea”, poate datorită poziției strategice a orașului pe un deal. Indiferent de origine, numele a ajuns să simbolizeze începuturile umile ale creștinismului.[sursa]
#2. Satul disprețuit devenit celebru
Replica sceptică a lui Natanael din Evanghelia după Ioan – „Poate ieși ceva bun din Nazaret?” (Ioan 1:46) – reflectă perfect statutul modest, aproape insignifiant, al localității în secolul I d.Hr. Nazaretul nu era situat pe rute comerciale majore, nu avea importanță politică sau militară și era, cel mai probabil, un sat agricol mic și relativ izolat în comparație cu orașe învecinate precum Sepphoris (Tzipori), care era un centru administrativ roman important.[sursa]
Această obscuritate face cu atât mai remarcabilă asocierea sa ulterioară cu Iisus Hristos. Ironia istorică este profundă: tocmai din acest loc aparent neînsemnat, privit cu scepticism de unii contemporani, avea să provină figura centrală a uneia dintre cele mai mari religii ale lumii. Transformarea Nazaretului dintr-un sat obscur într-un nume recunoscut global este o mărturie a impactului extraordinar al evenimentelor relatate în Noul Testament.
#3. Casa copilăriei lui Iisus… posibil descoperită?
Deși identificarea cu certitudine absolută a casei exacte în care a copilărit Iisus este imposibilă, arheologia modernă a scos la iveală detalii fascinante despre cum arăta Nazaretul în secolul I. O descoperire deosebit de importantă a fost făcută sub Mănăstirea Surorilor din Nazaret, adiacentă Bazilicii Bunei Vestiri. Aici, arheologii au excavat ruinele unei locuințe din piatră și mortar, datând clar din secolul I d.Hr.[sursa]
Această casă modestă, parțial săpată în stâncă, cu curte interioară, se potrivește descrierilor locuințelor tipice din Galileea acelei perioade. Deși nu există nicio dovadă directă care să o lege de familia lui Iisus, descoperirea oferă o imagine rară și autentică a tipului de mediu în care El ar fi crescut. Este considerată una dintre cele mai semnificative dovezi arheologice ale existenței satului Nazaret în timpul relatat de Evanghelii.
#4. Două locuri pentru o singură Veste Bună
Una dintre cele mai interesante particularități ale Nazaretului este existența a două tradiții distincte și, implicit, a două lăcașuri de cult majore care comemorează Buna Vestire – momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a anunțat Fecioarei Maria că Îl va naște pe Iisus. Tradiția catolică plasează evenimentul în casa Mariei, iar grandioasa Bazilică a Bunei Vestiri este construită deasupra unei grote considerate a fi parte din acea locuință.
Pe de altă parte, tradiția ortodoxă susține că Vestea Bună a fost primită de Maria la fântâna satului, în timp ce scotea apă. Biserica Ortodoxă Greacă a Sfântului Arhanghel Gavriil este construită deasupra izvorului subteran care alimenta această fântână (Fântâna Sf. Maria). Această dualitate nu reflectă un conflict, ci mai degrabă două perspective teologice și devoționale diferite asupra aceluiași eveniment crucial, îmbogățind peisajul spiritual al orașului.
#5. Fântâna care adună secole de istorie
Fântâna Sfânta Maria (cunoscută și ca Izvorul Fecioarei) nu este doar locul Bunei Vestiri conform tradiției ortodoxe, ci și singurul sit din Nazaret care poate fi identificat cu certitudine arheologică ca existând și funcționând în secolul I d.Hr. Fiind principala sursă de apă a satului timp de secole, este practic sigur că Iisus, Maria și Iosif au folosit această fântână.
Structura actuală de deasupra izvorului este otomană, dar izvorul în sine a fost vital pentru comunitate încă din antichitate. Imaginea localnicilor adunându-se la fântână, așa cum probabil făceau și locuitorii de acum 2000 de ani, creează o legătură tangibilă și emoționantă între prezent și trecutul biblic. Fântâna rămâne un punct central în viața comunității locale și un loc de profundă rezonanță pentru pelerini.
#6. O catedrală modernă peste straturi de istorie
Actuala Bazilică Romano-Catolică a Bunei Vestiri, sfințită în anul 1969, este o capodoperă arhitecturală modernă, proiectată de italianul Giovanni Muzio. Însă structura sa impresionantă este doar cel mai recent strat dintr-o lungă istorie de construcții sacre pe acest loc. Bazilica este construită pe două niveluri: nivelul inferior încorporează Grota Bunei Vestiri și ruinele bisericilor bizantine și cruciate anterioare, permițând vizitatorilor să coboare literalmente prin straturile istoriei.
Nivelul superior este biserica parohială actuală, renumită pentru colecția sa extraordinară de mozaicuri și reprezentări ale Fecioarei Maria, donate de comunități catolice din întreaga lume. Fiecare operă de artă reflectă interpretarea culturală distinctă a maternității divine, transformând bazilica într-o galerie impresionantă a artei religioase globale și un simbol al universalității mesajului creștin.
#7. Capitala uitată a unui principat cruciat
Deși astăzi este cunoscută în principal pentru semnificația sa religioasă, Nazaretul a avut și un scurt, dar important, moment de glorie politică în timpul Cruciadelor. După cucerirea Galileei în anul 1099 de către forțele primei cruciade, normandul Tancred de Hauteville (nepotul lui Boemund de Tarent) a devenit Principe al Galileei și a ales Nazaretul drept capitală a principatului său vasal Regatului Ierusalimului.
În această perioadă, cruciații au construit prima catedrală majoră pe locul Bunei Vestiri, marcând importanța crescândă a orașului. Deși statutul de capitală a fost relativ efemer, iar orașul a fost ulterior disputat și recucerit de mai multe ori, perioada cruciată a lăsat o amprentă vizibilă în arhitectura religioasă și în memoria istorică a Nazaretului, adăugând un alt strat complex la trecutul său.
#8. Inima arabă a Israelului
Nazaretul deține distincția de a fi cel mai mare oraș cu populație majoritar arabă din interiorul granițelor recunoscute ale Israelului (spre deosebire de Ierusalimul de Est sau orașele din Cisiordania). Populația sa este un amestec fascinant de musulmani și creștini arabi, aceștia din urmă aparținând diverselor denominațiuni (greco-ortodoxă, romano-catolică, melkită, maronită, etc.).
Această compoziție demografică unică îi conferă orașului o atmosferă culturală distinctă, diferită de cea a majorității orașelor israeliene. Viața de zi cu zi, piețele vibrante (souk), lăcașurile de cult creștine și musulmane coexistând, și tradițiile locale fac din Nazaret nu doar un centru de pelerinaj, ci și un important centru cultural și social pentru cetățenii arabi ai Israelului.
#9. Călătorie în timp la „Nazareth Village”
Pentru a oferi vizitatorilor o perspectivă autentică asupra vieții din timpul lui Iisus, în apropierea centrului modern a fost creat „Nazareth Village”. Acesta este un muzeu în aer liber excepțional, care recreează cu meticulozitate un sat galileean din secolul I, bazându-se pe cercetări arheologice și istorice amănunțite. Vizitatorii pot explora case reconstituite, o sinagogă, prese de ulei și de vin, și terase agricole cultivate cu metode antice.[sursa]
Ghidul și personalul, adesea îmbrăcați în costume de epocă, explică meșteșugurile, agricultura și obiceiurile sociale din acea vreme, aducând la viață parabolele și poveștile biblice într-un mod tangibil. Nazareth Village oferă o experiență educațională și imersivă unică, ajutând la înțelegerea contextului istoric și cultural în care a trăit Iisus și primii săi discipoli.
#10. Unde trecutul antic întâlnește prezentul
O plimbare prin Nazaret astăzi este o călătorie fascinantă prin timp. Orașul vechi, cu aleile sale înguste și întortocheate, clădirile din piatră și bazarul plin de viață, evocă secole de istorie și tradiție. Zidurile Bazilicii Bunei Vestiri și ale altor biserici vechi stau mărturie tăcută a credinței neîntrerupte. Acest nucleu istoric pulsează de activitate, atrăgând pelerini și turiști din toată lumea.
În același timp, Nazaretul este un oraș modern, care se extinde pe dealurile înconjurătoare, cu cartiere rezidențiale, centre comerciale și o viață economică activă. Această juxtapunere a sacrului și profanului, a vechiului și noului, creează un peisaj urban complex și captivant. Este un loc unde ecourile pașilor lui Iisus se împletesc cu ritmul vieții cotidiene a secolului XXI.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: