Victor Lustig este unul dintre cei mai renumiţi escroci din lume, care a vândut Turnul Eiffel de două ori, intrând sub protecţia celebrului Al Capone.

Victor Lustig s-a născut în anul 1860, în Austro-Ungaria, dar şi-a părăsit casa la o vârstă fragedă şi s-a îndreptat către vest.

Era un bărbat şarmant şi inteligent, fiind totodată şi poliglot. Putea vorbi cinci limbi străine, respectiv cehă, germană, engleză, franceză şi italiană.[Smithsonian Magazine]

În timp ce era student la Universitatea din Paris, acesta şi-a dat seama că viaţa „decentă” nu este pentru el, astfel petrecându-şi timpul pariind la jocurile de noroc, precum pokerul, biliardul sau jocul de bridge.

Cariera lui Victor Lustig

După terminarea studiilor, bărbatul a considerat că zona pacheboturilor care călătoreau spre Franţa şi New York este una bună pentru a se aşeza.

Îşi putea face afacerile murdare, având întotdeauna o poartă de scăpare către unul dintre cele două continente.

Una dintre scamatoriile pe care le-a realizat în timpul şederii sale la pacheboturi a fost vinderea unei maşinării de imprimat bani, denumită Cutia Românească.

Acesta stătea cu bărbaţii bogaţi pe un vas şi le prezenta maşinăria care printa câte o bancnotă de 100 de dolari în şase ore, în faţa tuturor.

cutia romaneasca
Cutia Românească, maşina care imprima bani

După 12 ore au fost create încă două bancnote de 100 de dolari. Lustig a reuşit să vândă maşinăria cu 30.000 de dolari. Desigur, maşinăria nu funcţiona în modul în care o prezenta el. După ce rămânea fără bancnote de 100 de dolari, printa doar hârtie albă.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai ciudat caz de sinucidere din toate timpurile

Însă, până îşi dădeau seama cei înşelaţi Lustig putea scăpa. În timp ce se afla în Missouri, în anul 1922, a aflat de o fermă care a fost reposedată.

Acestuia i-a venit ideea de a lua de la Banca Americană de Economii 10.000 de dolari pentru a cumpăra ferma. S-a prezentat ca fiind celebrul Robert Duval şi a oferit băncii 22.000 de dolari în acţiuni, convingându-l pe bancher să i le schimbe în bani.

Publicitate

Banii au fost plasaţi în două plicuri identice. Lustig a reuşit să schimbe plicurile şi să plece şi cu acţiunile şi cu banii. Acesta a plecat în Kansas înainte de a fi arestat şi a reuşit să iasă din încurcătură cu ajutorul mitei.

Nivelul următor

Lustig s-a întors apoi în Franţa, unde a pus la cale un plan pentru a vinde celebrul Turn Eiffel.

În mai 1925, un ziar din Paris publica un scurt articol despre starea deplorabilă în care se afla Turnul Eiffel. La 36 de ani de la ridicarea sa, turnul avea nevoie urgentă de reparaţii.

Autorul articolului era de părere că ar fi mai ieftin pentru guvernul francez să-l dărâme şi să-l vândă ca fier vechi decât să bage bani în întreţinerea lui.

„C’est la vie” şi-au spus, probabil, cei mai mulţi cititori şi au trecut indiferenţi la ştirea următoare. Nu însă şi Victor Lustig.

Cum a vândut Vistorul Lustig Turnul Eiffel

Ideea dispariţiei din peisaj a Turnului Eiffel ni se pare astăzi complet ridicolă. Dar atunci, în anul 1925, ea era perfect plauzibilă.

Trebuie să menţionăm că turnul fusese construit strict pentru Expoziţia Internaţională din anul 1889, organizată la Paris, şi că nu a existat niciun moment intenţia de a-l transforma într-un monument permanent.

vandut turnul eiffel
Victor Lustig, omul care a vândut Turnul Eiffel

Bărbatul a aranjat o întâlnire cu furnizorii de metal şi s-a prezentat drept un oficial al guvernului, convingându-i că turnul este programat pentru demolare.

• CITEŞTE ŞI:  Guelta d'Archei: o oază suprarealistă în inima deșertului Sahara

Unul dintre potenţialii cumpărători l-a mituit pe Lustig pentru a câştiga licitaţia, iar după ce acesta a plătit o sumă enormă de bani a realizat că a fost păcălit. Ruşinat de faptul că a fost păcălit astfel, bărbatul nu a depus nicio plângere.

A repetat schema

În mod surprinzător, escrocheria n-a ieşit la iveală şi n-a făcut valuri. De la Viena, Lustig a urmărit timp de mai multe săptămâni ziarele pariziene, căutând orice relatare despre manevra sa, dar n-a găsit absolut nimic.

Presupunând corect că nu a fost reclamat la poliţie, escrocul s-a întors la Paris după numai o luna şi a încercat să repete la indigo figura, cu alţi şase dealeri de fier vechi.

De data acesta, nu a reuşit să plece cu banii. Victimele au mers la Poliţie, iar Lustig a fost nevoit să fugă în Statele Unite. Ajuns în America, Lustig şi-a continuat cariera. A reuşit chiar să-l convingă pe marele Al Capone să investească într-o afacere pentru a-şi dubla profitul.

Aflând de metodele violente ale lui Al Capone, Lustig s-a răzgândit şi i-a înapoiat banii, spunându-i că planul nu a funcţionat. Capone a fost atât de amuzat de sinceritatea bărbatului, încât i-a oferit o recompensă.

vandut turnul eiffel1
Mandatul de arestare al lui Victor Lustig

Alcatraz, ultima oprire

Ca și în cazul altor infractori de carieră, lăcomia a fost cea care l-a ruinat.

În SUA a fost implicat într-o operațiune de falsificare a bancnotelor atât de vastă, încât a reușit să zdruncine economia Americii.

Lustig a reușit să încalce legea până la 28 septembrie 1935. În seara acelei zile, agentul FBI G. K. Fireston i-a dat semnalul colegului său Fred Gruber. Cei doi s-au urcat în mașină și l-au „fugărit” pe Lustig.

• CITEŞTE ŞI:  Carol Davila, părintele medicinei româneşti

În cele din urmă, agenții federali și-au scos armele. Escrocul era încolțit. Lustig le-a spus celor doi agenţi care l-au prins: „Ei bine, băieți, aici sunt”.

Victor Lustig a fost arestat, iar un judecător din New York l-a condamnat la 20 de ani de închisoare.

A murit doi ani mai târziu, în închisoarea Alcatraz, din cauza unei pneumonii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.