Știați că ornitorincii sunt înarmați cu un pinten veninos pe picioarele din spate? Ei bine, o femeie înțepată de un ornitorinc ştie acum acest lucru. Această „bună samariteancă” a aflat pe pielea ei care este rolul acelui pinten atunci când a fost cuprinsă de dureri atroce în timp ce încerca să salveze un ornitorinc tulburat, găsit pe marginea drumului.

Jenny Forward, nefericita femeie înțepată de un ornitorinc dezorientat, a descris durerea ca fiind „mai rea decât o naștere” și a spus că a simțit că îi „explodează capul”, potrivit emisiunii australiene Sunrise, difuzată la micul dejun.

Incidentul s-a petrecut pe când Jenny Forward conducea în apropiere de orașul Kingston de pe insula australiană Tasmania. După ce a observat un ornitorinc singuratic în șanțul de pe șosea, femeia a tras pe dreapta și a decis să îl ajute, temându-se că fusese lovit de o mașină. Cu toate acestea, ornitorincul nerecunoscător nu a reușit să vadă acest gest de bunăvoință. Când a luat micul mamifer, a simțit o durere intensă în mână.[sursa]

femeie înțepată de un ornitorinc
Biata femeie înțepată de un ornitorinc a simţit o durere insuportabilă

O femeie înțepată de un ornitorinc: „Durerea a fost mai rea decât nașterea”

„Am luat acest ornitorinc drăguț și micuț, iar următorul lucru pe care îl știu este că s-a răsucit [și] și-a înfipt ambii pinteni de o parte și de alta a mâinii mele drepte. De fapt, nu am putut să scot ornitorincul de pe mână pentru că era blocat acolo.”, a declarat Jenny pentru emisiunea Sunrise.[sursa]

„A fost ca și cum cineva m-ar fi înjunghiat [în mână] cu un cuțit. Durerea a fost atroce… cu siguranță mai rea decât nașterea.”, a mai spus femeia, vorbind pentru ABC News.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Pot animalele să miroasă frica oamenilor? Ce spun studiile ştiinţifice despre această abilitate

La fel ca multe insule izolate, Australia are o viață sălbatică unică, deoarece a fost izolată de restul lumii pentru o perioadă relativ lungă de timp, permițând evoluției să se dezlănțuie în moduri improbabile și minunate.

Ornitorincul, un animal cu trăsături unice

Ornitorincul este un prim exemplu al acestui proces. Originar din estul Australiei, inclusiv din Tasmania, această specie de mamifer semi-acvatic are un cioc asemănător cu cel al unei rațe, o coadă asemănătoare cu cea a unui castor și picioare asemănătoare cu cele ale unei vidre. Este atât de ciudat încât oamenii de știință europeni au crezut mai întâi că animalul este o farsă atunci când blănuri și desene ale acestuia au fost trimise în Marea Britanie.

Este una dintre cele doar cinci specii existente de monotreme, mamifere care depun ouă în loc să nască pui vii, alături de patru specii de echidne. La fel ca alte monotreme, ornitorincul se folosește de electrolocalizare pentru a naviga prin apele tulburi și pentru a-și vâna prada, care include viermi, larve de insecte și creveți de apă dulce.

De asemenea, este, bineînțeles, unul dintre puținele mamifere care poate distribui venin pentru a-și ataca dușmanii. Atât masculii, cât și femelele de ornitorinc se nasc cu pinteni pe picioarele din spate, dar numai masculii îi pot folosi pentru a distribui venin. Acesta este capabil să ucidă câini și alte mamifere de dimensiuni similare, care sunt genul de animale care ar putea crea probleme acestei fiinţe bizare.

Veninul nu este suficient de puternic pentru a ucide un om, deși poate provoca în cele din urmă o durere intensă și persistentă care poate dura o săptămână. Studiile de caz medicale au evidențiat faptul că este extrem de greu să tratezi persoanele care au fost înțepate de un ornitorinc, mai ales pentru că veninul lor nu a fost studiat pe scară largă.

• CITEŞTE ŞI:  Cercetătorul care şi-a injectat o bacterie veche de 3,5 mil. ani, căutând secretul nemuririi

Un raport de caz din anul 1992 relatează povestea unui bărbat în vârstă de 57 de ani din Australia care a fost afectat de veninul ornitorincilor în timp ce pescuia în North Queensland, provocându-i dureri „imediate, susținute și devastatoare”. Pacientul, care era veteran de război, a descris durerea ca fiind „mult mai rea” decât dacă ar fi fost lovit de șrapnel în luptă.[sursa]

Publicitate

La sosirea la spital, după un drum de 100 de kilometri cu mașina, victimei i s-a administrat morfină, deși aceasta abia dacă i-a ameliorat durerea. În următoarele zile, mâna sa a rămas umflată și dureroasă, dar în cele din urmă a fost externat din spital în ziua a șasea, după ce durerea a devenit „tolerabilă”. Omul a raportat că încă mai avea un anumit grad de durere la peste două săptămâni de la înţepătură.

În ceea ce privește cazul recent din Tasmania, femeia se pare că încă mai are dureri, dar începe să se simtă ceva mai bine. Totuși, în ciuda experienței extrem de neplăcute, ea nu și-a pierdut pasiunea de a ajuta animalele sălbatice. De fapt, incidentul cu venin a inspirat-o să ajute la protejarea ornitorincilor, o specie din ce în ce mai rară, care devine vulnerabilă la dispariție.

„Cu siguranță mă voi uita la ceea ce face Consiliul Kingborough pentru a-i proteja și poate voi înființa un mic grup care să se asigure că căile noastre navigabile sunt libere de acest gunoi îngrozitor care îi ucide.”, a mai declarat Jenny Forward.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: