Găuri negre microscopice ar putea zbura prin Sistemul Solar la fiecare deceniu, sugerează un nou studiu. Iar o gaură neagră formată chiar după Big Bang ar putea trece prin Sistemul Solar în fiecare deceniu.

Dacă există găuri negre microscopice, formate la o fracțiune de secundă după Big Bang, așa cum bănuiesc unii cercetători, cel puțin una ar putea traversa Sistemul Solar în fiecare deceniu. Aceste mici distorsiuni gravitaționale ar putea fi detectate de instrumentele științifice actuale, sugerează un nou studiu.[sutdiu]

Constatările deschid calea către posibilitatea ca astronomii să poată descoperi și confirma astfel de perturbații gravitaționale, ceea ce ar putea dezvălui și misterele din spatele materiei întunecate – acel material invizibil despre care se crede că reprezintă aproximativ 85% din toată materia din Univers.

Până în prezent, materia întunecată nu a fost descoperită prin particule necunoscute, în ciuda numeroaselor experimente care au încercat să o identifice. O teorie alternativă pe care oamenii de știință o explorează este că materia întunecată ar putea fi compusă din „găuri negre primordiale” – găuri negre formate în primele momente ale existenței Universului.

gaură neagră formată chiar după Big Bang
O gaură neagră primordială ar putea trece prin Sistemul Solar la fiecare deceniu

Materia întunecată și găurile negre primordiale

Teoriile anterioare sugerează că aproximativ 86% din materia din Univers este alcătuită dintr-o substanță invizibilă, numită materie întunecată. Oamenii de știință deduc existența acesteia pe baza efectelor gravitaționale pe care le exercită asupra materiei obișnuite și asupra luminii, dar natura exactă a materiei întunecate rămâne un mister.[sursa]

Numele „gaură neagră” provine de la gravitația extrem de puternică a acestor obiecte, care este atât de intensă încât nici măcar lumina nu poate scăpa de atracția lor. Până acum, astronomii au detectat diverse tipuri de găuri negre, de la găuri negre cu masă stelară, cu mase de 5 până la 10 ori mai mari decât Soarele, până la găuri negre supermasive, de milioane sau chiar miliarde de mase solare.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cea mai mare stea din Univers. De câte ori este mai mare decât Soarele şi ce dimensiune uriaşă are UY Scuti

Cu toate acestea, studiul recent s-a concentrat asupra găurilor negre primordiale, care ar putea avea o masă mult mai mică, similară cu cea a unui asteroid.

Găuri negre de mărimea unui atom

„Găurile negre pe care le luăm în considerare în studiul nostru sunt de cel puțin 10 miliarde de ori mai ușoare decât Soarele și abia dacă sunt mai mari decât un atom de hidrogen”, a explicat Sarah Geller, coautoarea studiului și fizician teoretician la Universitatea California din Santa Cruz, într-un interviu.

Aceste găuri negre ar fi apărut atunci când anumite regiuni din Universul timpuriu au devenit suficient de dense pentru a se prăbuși sub propria lor gravitație. Cercetările anterioare sugerează că astfel de găuri negre primordiale ar fi putut supraviețui până astăzi, fiind posibili candidați pentru materia întunecată. Totuși, ele rămân greu de detectat, mai ales dacă nu interacționează cu materia obișnuită, de exemplu, prin absorbția unei stele.

Studiul recent a analizat frecvența cu care aceste găuri negre primordiale ar putea zbura prin Sistemul Solar și dacă prezența lor ar putea produce distorsiuni gravitaționale detectabile.

Un fenomen rar, dar detectabil?

Inițial, echipa de cercetători s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă o astfel de gaură neagră ar trece prin scoarța Pământului sau prin atmosfera noastră. „Ne-am întrebat chiar ce s-ar întâmpla dacă o gaură neagră microscopică ar lovi un om”, a spus Geller. Totuși, cercetătorii au ajuns la concluzia că un fenomen mai subtil, dar mai ușor de detectat, ar fi acela în care găurile negre trec prin Sistemul Solar, suficient de aproape de planete.

Publicitate

Simulările pe calculator sugerează că, dacă găurile negre primordiale există, ar putea fi suficient de frecvente încât cel puțin una să treacă prin Sistemul Solar o dată la fiecare deceniu. Deși este posibil ca astfel de survoluri să se fi întâmplat deja, tehnologia necesară pentru a detecta aceste perturbări gravitaționale a devenit disponibilă abia recent.

• CITEŞTE ŞI:  Lenea este molipsitoare, arată un studiu ştiinţific

Totuși, oamenii de știință avertizează că simulările actuale sunt relativ simple și nu au precizia necesară pentru a analiza datele exacte despre orbitele planetelor din Sistemul Solar interior. Mai multe cercetări și simulări mai precise ar fi necesare pentru a confirma aceste ipoteze.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: