De parcă înțepătura iritantă a unui țânțar nu ar fi fost suficient de supărătoare, o nouă cercetare sugerează că saliva țânțarilor are un impact semnificativ asupra sistemului imunitar, o singură înțepătură de țânțar având capacitatea de a deschide calea pentru diverse boli.
Un studiu realizat pe șoareci modificați genetic pentru a avea celule sanguine umane a măsurat efectele salivei de țânțar asupra răspunsurilor imunitare, elucidând modul în care anumite boli transmisibile se pot răspândi rapid prin organism.
Deși nu este o noutate faptul că organismul nostru reacționează la înțepăturile de țânțar – senzația de mâncărime intensă și umflătura roșie sunt deja semne ale activității histaminelor sistemului nostru imunitar – rămâne o întrebare importantă: ar putea influența saliva țânțarilor răspunsurile celulelor noastre imunitare într-un mod care să faciliteze infecția?[sursa]
O singură înțepătură de țânțar ar putea cauza mari probleme
Pentru a explora această ipoteză, cercetătorii de la Baylor College of Medicine au monitorizat răspunsurile imunitare până la o săptămână după ce șoarecii transgenici au fost înțepați de țânțari.
Studiile anterioare au oferit rezultate mixte, folosind șoareci modificați genetic pentru a include doar câteva tipuri de celule imunitare umane, în loc de un ecosistem complet similar cu cel din sângele uman.[studiu]
Majoritatea acestor cercetări au identificat un răspuns imunitar specific, axat pe distrugerea virușilor și bacteriilor care invadează celulele, ceea ce este de așteptat în cazul unei înțepături de țânțar.[studiu]
În noul experiment, cercetătorii au înlocuit celulele stem din sângele șoarecilor cu un tip capabil să genereze un spectru complet de globule albe umane – inclusiv toate tipurile de celule T, esențiale în lupta împotriva bolilor.
La doar șase ore după înțepătură, șoarecii produceau mai multe celule T citotoxice, care atacă celulele infectate, și mai puține celule T reglatoare, responsabile de modularea răspunsului imunitar.
Acest fenomen sugerează o reacție imunitară intensă similară cu cele observate în studiile anterioare.
La o zi după înțepătură, nivelul celulelor T reglatoare a început să crească din nou, în timp ce alte celule T au scăzut, indicând un răspuns contrainflamator care atenuează răspunsul inițial.
Totuși, la șapte zile după înțepătură, echipa a observat ceva surprinzător: un tip de celule T numite „dublu pozitive” a reapărut la niveluri ridicate în sânge, piele și măduvă osoasă.
Nivelurile celulelor T reglatoare erau semnificativ scăzute, iar alte celule albe prezentau un amestec de răspunsuri imunitare activatoare și inhibitoare.
O analiză a citokinelor – semnale chimice ale sistemului imunitar – a arătat un model complex de activitate pro- și antiinflamatorie de-a lungul săptămânii, greu de explicat prin prisma unui răspuns imunitar convențional.
Saliva ţânţarilor conţine sute de proteine
Saliva țânțarilor conține sute de proteine diferite, dintre care unele par să manipuleze sistemul imunitar al șoarecilor, similar cu cel uman, într-un mod care nu se limitează la combaterea agenților patogeni cunoscuți.
Dimpotrivă, este aproape ca și cum sistemul imunitar ar sprijini, indirect, propagarea infecției.
„În contextul infecției cu arbovirus, migrația pe care am observat-o ar fi prea târzie pentru a influența replicarea inițială a virusului. Cu toate acestea, ar putea permite celulelor infectate să se întoarcă la piele, de unde ar putea transmite virusul la noi țânțari.”, au explicat cercetătorii.
Există motive solide să credem că saliva țânțarilor ar putea facilita infectarea unor noi gazde și răspândirea bolilor într-o populație, însă dovezile disponibile provin în mare parte din modele animale.
Cartografierea comportamentelor celulelor imunitare umane – chiar și în modele de șoareci – reprezintă un pas important în înțelegerea modului în care agenții infecțioși profită de vectori precum țânțarii.
Aproximativ 750.000 de persoane mor anual din cauza bolilor transmise prin înțepătura unui țânțar, iar această problemă ar putea să se agraveze pe măsură ce schimbările climatice extind habitatele propice acestor insecte.
Identificarea punctelor slabe în lanțul de infecție ar putea deschide calea pentru noi metode de prevenire și tratament.
Deși suntem departe de a elimina epidemiile provocate de țânțari, un vaccin împotriva componentelor din saliva muștelor de nisip a demonstrat eficiență în reducerea răspândirii unor paraziți la șoareci.
În acest moment, orice avantaj pe care îl putem obține este binevenit.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: