Cercetătorii au reconstituit cele mai vechi genomuri umane descoperite vreodată în Africa de Sud, provenind de la două persoane care au trăit acum aproximativ 10.000 de ani, permițând o mai bună înțelegere a modului în care regiunea a fost populată, a declarat duminică unul dintre autorii studiului.

Secvențele genetice provin de la un bărbat și o femeie, ale căror rămășițe au fost descoperite într-un adăpost de rocă din apropierea orașului George, situat la aproximativ 370 de kilometri est de Cape Town, a explicat Victoria Gibbon, profesor de antropologie biologică la Universitatea din Cape Town (UCT).

Cele mai vechi genomuri umane de pe teritoriul Africii

Acești indivizi se numără printre cele 13 secvențe genetice reconstituite de la persoane ale căror rămășițe au fost găsite în adăpostul de la Oakhurst și care au trăit între 1.300 și 10.000 de ani în urmă. Anterior, cele mai vechi genomuri reconstituite din regiune datau de aproximativ 2.000 de ani.[sursa]

cele mai vechi genomuri umane
Cele mai vechi genomuri umane

O descoperire surprinzătoare din studiul Oakhurst a fost faptul că cele mai vechi genomuri prezentau asemănări genetice cu grupurile San și Khoekhoe care trăiesc în prezent în aceeași regiune, conform unei declarații a UCT.

„Studiile similare din Europa au dezvăluit o istorie a schimbărilor genetice majore cauzate de migrațiile umane din ultimele 10.000 de ani.”, a explicat autorul principal al studiului, Joscha Gretzinger, în declarația respectivă.[sursa]

„Aceste noi rezultate din sudul extrem al Africii sunt destul de diferite și sugerează o istorie îndelungată de stabilitate genetică relativă.”, a adăugat Gretzinger, cercetător la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluționară din Leipzig, Germania, care a participat la studiu.

• CITEŞTE ŞI:  Vorombe titan: pasărea-elefant care a fost cea mai mare pasăre care a trăit vreodată pe Pământ

Datele ADN actuale arată că această stabilitate s-a schimbat în urmă cu aproximativ 1.200 de ani, când noi grupuri au sosit în regiune, introducând pastoritul, agricultura și noi limbi, interacționând cu grupurile locale de vânători-culegători.

Deși unele dintre cele mai vechi dovezi ale existenței oamenilor moderni pot fi găsite în Africa de Sud, acestea tind să fie slab conservate, a declarat Gibbon pentru AFP. Tehnologia recentă a făcut posibilă obținerea acestor secvențe ADN, a explicat cercetătoarea.

Spre deosebire de Europa și Asia, unde genomurile a mii de persoane au fost reconstituite, în sudul Africii – în special în Botswana, Africa de Sud și Zambia – au fost recuperate mai puțin de douăzeci de genomuri antice.

„Situri precum acesta sunt rare în Africa de Sud, iar Oakhurst a permis o mai bună înțelegere a mișcărilor populaționale locale și a relațiilor dintre acestea pe parcursul a aproape 9.000 de ani.”, a adăugat Gibbon.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate