După mai bine de un an în care temperaturile globale ale mărilor au atins niveluri record, Oceanul Atlantic se răcește acum mai rapid decât oricând înregistrat, ceea ce ar putea influența vremea la nivel global.

În ultimele trei luni, trecerea de la temperaturi ridicate la temperaturi scăzute în Oceanul Atlantic ecuatorial s-a produs la o viteză fără precedent. Acest nou model emergent, denumit „La Niña atlantică”, apare chiar înaintea unei tranziții anticipate către un episod La Niña mai rece în Oceanul Pacific, ceea ce ar putea avea consecințe semnificative asupra vremii la nivel global.

Oceanul Atlantic se răcește cu o viteză record

Scăderea temperaturilor în ambele oceane reprezintă o schimbare binevenită după mai mult de un an de căldură record pe uscat și pe mare, în mare parte determinată de creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră și de un model El Niño puternic în Oceanul Pacific tropical, care a apărut la mijlocul anului 2023.[sursa]

Oceanul Atlantic se răcește
Oceanul Atlantic are o tendinţă de răcire, iar specialiştii nu ştiu exact de ce

„Începem să observăm o ușoară scădere a temperaturii medii globale a oceanelor”, spune Pedro DiNezio de la Universitatea Colorado Boulder. Potrivit US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), temperaturile globale ale suprafeței mării în luna iulie a acestui an au fost puțin mai scăzute decât în iulie 2023, punând capăt unei serii de 15 luni consecutive de temperaturi oceanice medii record.[sursa]

Conform celor mai recente prognoze ale NOAA, fenomenul El Niño (un fenomen complex caracterizat prin încălzirea anormală a apelor de la suprafața Oceanului Pacific) s-a atenuat în luna mai, iar între septembrie și noiembrie este probabil să apară condiții La Niña mai reci decât media. Acest fenomen este cauzat parțial de intensificarea alizeelor, care permit apei mai reci să iasă din adâncurile oceanului. El Niño, pe de altă parte, este asociat cu vânturi alizee mai slabe, care reduc aducerea de apă rece la suprafață. Acest ciclu multianual este cunoscut sub numele de El Niño-Oscilația Sudică (ENSO) și este una dintre principalele surse de variabilitate naturală a climei globale.

• CITEŞTE ŞI:  Nu este doar un mit: gânditul poate fi dureros, arată un studiu

Deși are o influență mai mică asupra climei, Oceanul Atlantic ecuatorial fluctuează, de asemenea, între episoade „Niño” calde și „Niña” reci la fiecare câțiva ani. Similar cu ENSO, această oscilație este adesea legată de intensitatea alizeelor.

În mod similar cu Pacificul, în Atlanticul ecuatorial s-au înregistrat condiții Niño neobișnuit de calde în cea mai mare parte a anului 2023, iar temperaturile de la suprafața mării din acest an au fost cele mai ridicate din ultimele decenii. „Este cel mai recent episod dintr-o serie de evenimente ce reflectă un sistem climatic care a fost destabilizat timp de mai mulți ani”, a spus Michael McPhaden de la NOAA.

În ultimele trei luni, temperaturile din acea parte a Atlanticului s-au răcit mai rapid decât oricând în înregistrările care datează din 1982. Această schimbare bruscă este surprinzătoare, deoarece alizeele puternice care, în mod normal, ar fi cauzat o astfel de răcire nu s-au manifestat, spune Franz Philip Tuchen de la Universitatea Miami din Florida. „Am analizat toate mecanismele posibile și, până acum, niciunul nu pare să explice acest fenomen.”, a spus acesta.[sursa]

Dacă temperaturile rămân cu 0,5°C sub medie pentru cel puțin încă o lună, acest fenomen va fi considerat oficial o „Niña Atlantică”, a adăugat Tuchen.

Cele două potențiale episoade La Niña ar putea influența tiparele meteorologice globale datorită efectelor lor asupra temperaturii și umidității. O La Niña în Pacific este asociată, în general, cu vreme uscată în vestul SUA și cu vreme umedă în Africa de Est, în timp ce o La Niña în Atlantic tinde să reducă precipitațiile în regiunea Sahel din Africa și să le crească în unele părți ale Braziliei.

• CITEŞTE ŞI:  Unghiile dezvăluie multe despre sănătatea ta. Iată la ce să te uiți

Cele două cicluri La Niña ar putea avea, de asemenea, efecte opuse asupra sezonului de uragane din Oceanul Atlantic: La Niña din Pacific ar putea crește probabilitatea apariției uraganelor în Atlantic în septembrie, dar La Niña din Atlantic ar putea slăbi anumite condiții necesare formării uraganelor, cum ar fi activitatea undelor atmosferice.

Publicitate

De asemenea, cele două cicluri s-ar putea influența reciproc în mod direct. Este dificil de prezis cum exact, dar există motive să credem că La Niña din Atlantic ar putea întârzia dezvoltarea La Niña în Pacific, încetinind astfel efectele sale de răcire asupra climatului global, a spus McPhaden. „Ar putea exista o competiție între Pacific, care încearcă să se răcească, și Atlantic, care încearcă să se încălzească.”

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: