Omul din Altamura, oricine ar fi fost acest hominid străvechi, nu a avut parte de un sfârşit prea bun.
În anul 1993, o priveliște ciudată a fost descoperită într-o peșteră din localitatea Altamura, în sudul Italiei. În interiorul peșterii Lamalunga, creată de o dolină, se afla un schelet fosilizat aproape complet al unui om, încastrat într-o stâncă.
Omul din Altamura este acoperit cu „popcorn de peşteră”
În plus, rămășițele pământeşti erau acoperite cu „popcorn de peșteră”. Acestea sunt mici formaţiuni asemănătoare unor pete dispuse pe toată suprafața oaselor. Aspectul de „popcorn” ar putea fi explicat cu ușurință. Atunci când calcitul este dizolvat în apa de ploaie, acesta se poate acumula la suprafața podelei peșterii sau pe orice se întâmplă să se afle acolo în mod întâmplător, în acest caz un craniu.
„Popcornul de peșteră apare, de obicei, în zonele umede ale peșterii acolo unde apa poate să curgă la suprafață. Multe dintre cele mai lungi sisteme de peșteri tind să fie mai uscate, cu câteva excepții notabile, iar aceste zone uscate tind să fie mai puțin decorate. Cu toate acestea, în zonele umede, floricelele de peșteră sunt o caracteristică comună, indicând de obicei un mediu umed și un flux de aer.”, a declarat Lee-Gray Boze, cercetător în fizică de la United States Geological Survey.[sursa]
„Alte medii comune pot include picurare de apă, în care picăturile pot provoca formarea de «popcorn» pe o rază în jurul locurilor de picurare.”, a mai afirmat fizicianul.
Popcornul, pe lângă faptul că arată delicios, a ajutat o echipă să descopere cauza probabilă a morții bărbatului.
„Rămășițele faunistice găsite în unele dintre galerii sunt adesea elemente osoase izolate, acumulate în zonele depresionare ale peșterii, ceea ce sugerează că au fost transportate și dispersate de apă.”, a constatat o echipă de cercetare care a investigat cadavrul.
„Nu a fost cazul scheletului uman, având în vedere că acesta este în mare parte reprezentat și concentrat într-o zonă mică. Astfel, putem emite ipoteza că, după moartea și descompunerea corpului, scheletul s-a prăbușit acolo unde a fost găsit.”, au mai arătat cercetătorii.
Omul din Altamura şi-a dezvăluit secretele
Echipa crede că bărbatul a căzut probabil într-o groapă de scurgere și a rămas blocat. Acolo a murit probabil de foame sau de deshidratare, înainte de a fi acoperit de popcorn de peşteră și descoperit de oamenii de știință peste o sută de mii de ani mai târziu. Omul din Altamura mai ascundea câteva surprize.
Scheletul a fost lăsat acolo unde era, deoarece deranjarea lui i-ar fi provocat probabil daune ireparabile, iar oamenii de știință au fost lăsați să studieze corpul prin observații la fața locului și fotografii primite de la alții.
Atunci când o mostră din schelet, mai exact un fragment din omoplat, a fost luată pentru analiză, aceștia au putut determina că nu era un Homo sapiens, așa cum teoretizaseră alții, ci un om de Neanderthal care și-a întâlnit creatorul între 128.000 și 187.000 de ani în urmă.
Analizele ulterioare ale dinților bărbatului, efectuate de o altă echipă în anul 2020, au constatat uzura dinților, ceea ce sugerează că era un adult, deși nu bătrân, în momentul nefericitei sale morți. Aceștia au descoperit, de asemenea, că unul dintre dinții săi a fost probabil pierdut cu câteva săptămâni înainte de moartea sa „deoarece ceilalți dinți din arcada maxilară dreaptă au avut suficient timp pentru a-și rearanja poziția de-a lungul rândului de dinți”. Dintele, adaugă ei, „trebuie să fi fost pierdut cu câteva săptămâni înainte de moarte, deoarece resorbția alveolară este încă într-un stadiu incipient”.
Una peste alta, nu au fost câteva săptămâni tocmai grozave pentru omul din Altamura.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: