Oricine a auzit povestea Atlantidei, o insulă legendară, care a stârnit nenumărate controverse, fiind cel mai cunoscut exemplu din lista cu oraşe scufundate în adâncuri, învăluite în mister.
În relatarea lui Platon, Atlantida cunoscută și sub numele de insula Poseidonis, era o putere navală, cu baza pe o insulă sau continent aflată dincolo de coloanele lui Hercule (strâmtoarea Gibraltar), care a cucerit regiuni întinse din Africa și Europa de Vest.
Atlantida a fost locuită de oameni din toate cele patru rase omenești, albă, roșie, galbenă și neagră.
După o încercare eșuată de invadare a Atenei, Atlantida s-a scufundat în ocean. Acest eveniment s-ar fi petrecut, cu aproximaţie, în anul 9.500 î.Hr.
Dar povestea Atlantidei nu este unică. Există mai multe oraşe scufundate în adâncuri, a căror existenţă nu este la fel de îndoielnică precum legenda Atlantidei.
Să începem!
#7. Oraşul Lordului Krishna – India
Multă vreme s-a crezut că acesta este încă un mit, asemănător legendei Atlantidei. Asta până în anul 2000, când cercetătorii au descoperit ruinele acestui oraş scufundat.
Povestea spune că Lordul Krishna stăpânea un oraş cu 70.000 de palate construite din aur, argint şi multe alte materiale preţioase.
După moartea Lordului, oraşul s-ar fi scufundat în mare.
Ruinele acestui oraş au fost descoperite la circa 40-50 de metri sub apă, lângă oraşul Dwarka. În urma cercetărilor, s-a stabilit că arhitectura poate avea o vechime de circa 9.500 ani.
#6. Palatul Cleopatrei – Alexandria, Egipt
Pe malul oraşului Alexandria se află ceea ce se crede a fi Palatul Cleopatrei, Regina Egiptului Antic.
Se crede că ruinele au ajuns în mare după un cutremur ce s-a produs în urmă cu 1500 de ani. Alături de zonele regale, arheologii cred că au gasit şi Templul Zeiţei Isis.
Până acum, mai mult de 140 de artefacte au fost descoperite pe situl arheologic și experții cred că au localizat chiar mormântul Cleopatrei.
#5. Oraşul Leului din Lacul Quiandao – China
Recunoscut ca fiind cel mai spectaculos oraş subacvatic din lume, oraşul Leului din China este cu siguranţă o minune.
Construit în partea de Est a Dinastiei Han, oraşul se întinde pe suprafaţa a 62 de terenuri de fotbal şi poate fi găsit între 85m şi 135m sub Lacul Celor 1000 de Insule.
Această zonă a fost inundată intenţionat în anul 1950 pentru a se crea un baraj.
#4. Port Royal – Jamaica
Aceasta nu este o legendă. Port Royal a fost un loc în care ţi-ai fi dorit să-ţi petreci o vacanţă.
Petrecerile se ţineau lanţ. Femei cu moravuri uşoare, băuturi şi droguri.
Totul s-a terminat brusc. În anul 1962, un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade Richter a scufundat oraşul în ocean. Cei peste 2.000 de localnici şi turişti au fost murit în urma cutremurului.
Oamenii au început să creeze diferite poveşti, printre care cea conform căreia evenimentul nefericit ar fi fost de fapt o pedeapsă de la divinitate, pentru a pedepsi lucrurile necurate care se petreceau în zonă.
#3. Templul scufundat al lui Mahabalipuram – India
Se spune că acesta este unul dintre cele 7 temple legendare scufundate în ocean, care datează încă din secolele 5-7 era noastră.
Ruinele Templului lui Mahabalipuram au fost descoperite sub apă în anul 2002 şi au confirmat parţial legenda.
Cu toate acestea, încă nu este clar care este adevărul despre această zonă din sud-estul Indiei, în ciuda nenumăratelor poveşti ale localnicilor.
#2. Thonis Heracleion – Egypt
Acesta a fost un mare port atât pentru Egipt, cât şi pentru Grecia antică. Oraşul a existat cu peste 1.200 de ani în urmă.
Datorită cutremurelor orașul s-a scufundat undeva prin secolele 7 sau 6 î.e.n. Ruinele orașului au fost reperate și descoperite în anul 2001 de către arheologul francez Franck Goddio.
În această zonă au mai fost descoperite epavele a peste 60 de nave, în interiorul cărora s-au găsit ancore, monede şi tablete cu înscrisuri antice.[detalii]
#1. Piramidele Yonaguni – Japonia
Aceasta este varianta japoneză a Atlantidei. Se spune că oraşul în care se aflau mai multe piramide din lume, s-ar fi scufundat în urmă cu circa 2.ooo de ani, în urma unui cutremur.
Cu toate acestea, cei care le-au investigat se contrazic asupra originii Monumentului Yonaguni, care se află sub apele de pe coasta Japoniei.
Încă există dispute cu privire la provenienţa lor. Sunt făcute de om sau pur şi simplu este vorba despre un fenomen natural?
Uitându-te la pietrele terasate şi la formele triunghiulare ce alcătuiesc o piramidă, e greu de crezut că un astfel de monument ar putea să apară pe cale naturală, dar nu e imposibil.
Una peste alta, piramida se înalţă la 250 metri de pe fundul mării şi este o atracţie constantă pentru scafandri.
Dacă structura ar fi fost făcută de mâna omului, experţii sugerează că a fost construită cel mai probabil la sfârșitul ultimei ere glaciare, cu aproximativ 12.000 de ani înaintea erei noastre.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: