Oamenii de știință de la NASA au obținut imagini fără precedent ale unui „oraș de sub gheață” abandonat – o bază militară secretă construită de Statele Unite în timpul Războiului Rece, ascunsă sub calota glaciară din Groenlanda.

Orașul de sub gheață, descoperirea din timpul unui zbor științific

În aprilie 2024, un avion Gulfstream III al NASA, echipat cu instrumente radar avansate, a survolat Groenlanda pentru a studia adâncimea stratului de gheață și formațiunile de rocă de dedesubt. Spre surprinderea cercetătorilor, datele radar au dezvăluit detalii neobișnuit de clare despre Camp Century, o bază militară construită în anii 1950 și abandonată câțiva ani mai târziu.

„Căutam fundul gheții și dintr-o dată a apărut Camp Century. Nici nu știam la ce ne uităm inițial”, a declarat Chad Greene, cercetător la NASA, din cadrul Jet Propulsion Laboratory (JPL). „În noile date, structurile individuale din orașul secret sunt vizibile într-un mod cum nu au mai fost văzute vreodată.”[sursa]

Camp Century
Aspecte din interiorul bazei militare

Ce a fost Camp Century

Camp Century a fost construită în anul 1959 ca parte a unui proiect ambițios și secret al armatei americane, denumit Proiectul Iceworm („Viermele de gheață”). Planul presupunea crearea unei rețele de 4.000 de kilometri de tuneluri sub gheață, care ar fi putut fi folosite pentru a desfășura rachete balistice nucleare cu rază medie de acțiune, capabile să lovească teritoriul Uniunii Sovietice.

Această „rețea subterană” urma să transforme Groenlanda într-un avanpost strategic, profitând de proximitatea sa față de URSS și de izolarea naturală oferită de gheața arctică. Tunelurile, săpate la o adâncime de peste 8 metri, erau proiectate special pentru a lansa o versiune modificată a rachetei balistice intercontinentale Minuteman, cunoscută sub numele de Iceman („Omul de gheață”).

• CITEŞTE ŞI:  Drumul Mătăsii: de ce a fost atât de important şi ce se comercializa pe acest traseu?

Deși Camp Century părea un proiect promițător, acesta a fost abandonat în anul 1967, din cauza costurilor ridicate și a riscurilor legate de instabilitatea gheții. Calota glaciară din Groenlanda este într-o continuă schimbare, iar tunelurile riscă să se prăbușească în mod imprevizibil, făcând proiectul nesustenabil din punct de vedere tehnic și financiar.[sursa]

O privire în trecut, prin tehnologie modernă

Imaginile radar obținute recent oferă o perspectivă fără precedent asupra complexului militar subteran, scoțând la lumină o parte mai puțin cunoscută a Războiului Rece. Camp Century, cândva o ambiție grandioasă, este acum un memento al epocii de tensiuni geopolitice și al ingeniozității umane împinse la extrem.

Orașul de sub gheață
Intrarea principală în „orașul de sub gheață”

Deși Proiectul Iceworm și baza militară Camp Century au fost abandonate, rămășițele lor din timpul Războiului Rece continuă să fie vizibile în peisajul Groenlandei. Camp Century, una dintre primele baze militare din lume alimentate de un reactor nuclear portabil – PM-2A, rămâne un simbol al ambițiilor tehnologice ale epocii.

Reactorul nuclear al bazei a fost retras în momentul abandonării Camp Century în anul 1967, dar multe alte vestigii au fost lăsate în urmă. Printre acestea se numără arme, combustibil, deșeuri radioactive și alte materiale poluante, îngropate sub stratul de gheață. Astăzi, topirea accelerată a calotei glaciare cauzată de schimbările climatice amenință să scoată la suprafață aceste relicve periculoase, ceea ce ar putea avea consecințe grave asupra mediului.

Camp Century Orașul de sub gheață
Camp Century era dotată cu sisteme de detectare a rachetelor și ar fi urmat să facă parte dintr-o rețea extinsă de instalații pentru lansarea de rachete balistice intercontinentale menite să rămână funcționale și după un atac nuclear al Uniunii Sovietice asupra Statelor Unite

„Fără o cunoaștere detaliată a grosimii gheții, este imposibil să știm cum va răspunde calota glaciară la încălzirea rapidă a oceanelor și a atmosferei. Aceasta ne limitează abilitatea de a prezice rata de creștere a nivelului mării.”, a explicat Alex Gardner, cercetător la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA.

• CITEŞTE ŞI:  Jaf la mănăstire. Hoţii au furat 100.000 de euro de sub patul unui călugăr

De la Camp Century la misiuni spațiale

Zborurile de cercetare recent efectuate pentru studierea Camp Century au fost lansate din Pituffik Space Base, cunoscută anterior drept Baza Aeriană Thule. Situată în nordul extrem al Groenlandei, această instalație este cea mai nordică bază militară americană și are un rol esențial în misiunile moderne de apărare. Operată în prezent de Forțele Spațiale ale Statelor Unite (USSF), Pituffik Space Base sprijină operațiuni de avertizare și apărare antirachetă, dar și de supraveghere spațială.

Publicitate

Camp Century rămâne un memento al ambițiilor tehnologice din timpul Războiului Rece, dar și al riscurilor pe care le aduce neglijarea impactului de durată al activităților militare asupra mediului. În același timp, Pituffik Space Base simbolizează tranziția către o eră a explorării spațiale și a noilor frontiere ale apărării.

Această poveste, care leagă trecutul de prezent, scoate în evidență atât ingeniozitatea umană, cât și responsabilitatea de a înțelege și de a gestiona efectele acțiunilor noastre asupra unui mediu aflat în schimbare rapidă.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: