Ur a fost un oraș-stat sumerian, dezvoltat în sudul Mesopotamiei, fiind primul mare oraș dintre fluviile Tigru și Eufrat. A fost unul dintre cele mai vechi centre urbane din lume, fiind locuit o perioadă foarte îndelungată, din jurul anului 4.000 î.Hr. şi până în secolul al IV-lea d.Hr. Începând cu mileniul al III-lea î.Hr., această aşezare a cunoscut o dezvoltare rapidă și o prosperitate peste media acelor timpuri.
Împreună cu cetățile Kiș și Uruk, oraşul-stat Ur a fost o metropolă importantă pentru civilizațiile sumeriană și babiloniană. Acestea au fost întemeiate în perioada culturală Al Ubaid, în mileniul al V-lea î.Hr.
Se spune că patriarhul biblic Avraam s-a născut în acest oraș-stat, acesta fiind încă unul dintre motivele pentru care este atât de cunoscut.
Ur a fost un centru comercial important, fiind renumit pentru civilizația sa avansată, care includea impresionante realizări arhitecturale. Una dintre cele mai cunoscute construcţii, care a rezistat până în ziua de azi, este Marele Zigurat din Ur, o piramidă masivă care servea ca centru religios.
Economia în oraşul-stat Ur
Inițial, viața cetățenilor era condusă prin intermediul unui sistem teocratic. Primul rege menționat în inscripții este Mesannepada, care a trăit la mijlocul mileniului al III-lea î.Hr., domnind vreme de aproximativ 80 de ani.
După cum am menţionat, oraşul-stat Ur a fost un important centru comercial. Acest lucru rezultă din tăblițele descoperite în regiune, care indică activități comerciale înfloritoare, dar şi în urma descoperirii de bijuterii și alte comori în mormintele regale.
Orașul era situat în apropierea unei rețele de canale navigabile. Acest lucru făcea posibilă navigația pe apă între regiunea muntoasă și Golful Persic, reprezentând un important nod comercial între Orientul Mijlociu și India. Toate corăbiile care aduceau mărfuri în Mesopotamia trebuiau să treacă prin Ur. Acestea erau vămuite, fapt care, împreună cu altele, au dus la o prosperitate deosebită a cetății.
Economia oraşului-stat Ur era bazată pe agricultură și producția de bunuri. Agricultura era bazată pe sistemul de irigații, cu pământurile fertile din jurul orașului folosite pentru cultivarea cerealelor, legumelor și fructelor. În plus, în oraș existau numeroase ferme și grădini, producându-se ulei de măsline, vin și miere.
Ur era de asemenea un centru important pentru producerea de bunuri artizanale, precum bijuteriile, obiectele ceramice şi textile. În oraș existau multe ateliere unde se produceau aceste bunuri, iar meșterii urieni erau cunoscuți pentru priceperea și măiestria lor.
Dispariţia oraşului-stat Ur
Orașul şi-a început declinul în mileniul I î.Hr. Cauzele posibile au fost schimbarea cursurilor râurilor, care au îngreunat comerțul și irigațiile, precum și invaziile și schimbările puterii politice din regiune.
În ciuda importanţei sale deosebite, oraşul-stat Ur a fost în cele din urmă abandonat. Ruinele orașului au fost acoperite de nisipul deșertului timp de secole la rând, până la jumătatea sec. al XIX-lea, când a fost redescoperit de arheologi. De atunci au fost descoperite foarte multe informații despre istoria și cultura orașului.
În afară de Marele Zigurat, au fost descoperite multe obiecte, precum Lirele din Ur, considerate a fi cele mai vechi instrumente muzicale cu coarde găsite vreodată, Cilindrul lui Nabonidus, un obiect de formă cilindrică pe care este înscris un text cuneiform al regelui Nabonidus, ultimul rege al Babilonului, precum şi diverse obiecte de aur, argint, bronz şi pietre semipreţioase, care atestă bogăţia şi civilizaţia locuitorilor oraşului.
În prezent, ruinele oraşului-stat Ur sunt un sit al patrimoniului mondial UNESCO și o atracție turistică populară. În ciuda descoperirilor făcute de arheologi, orașul antic Ur nu a fost niciodată complet restaurat sau reconstruit. O mare parte din sit este în continuare îngropată sau neexcavată. Cu toate acestea, rămâne o parte importantă a istoriei omenirii, oferind informații valoroase despre cultura și societatea sumerienilor antici.