Papa Ioan al XII-lea s-a născut în jurul anului 937, având numele de mirean Octavian, fiind fiul lui Alberic al II-lea, un nobil influent din Roma, și al Aldei, o nobilă de origine germană. Octavian provenea dintr-o familie de nobili romani cunoscută sub numele de „Tusculani”. Familia sa deținea o mare putere și control asupra Romei în acea perioadă, iar tatăl său, Alberic al II-lea, a fost conducătorul de facto al orașului.
În anii 940, Alberic al II-lea şi-a consolidat controlul asupra Romei și a influențat în mod semnificativ numirea și alegerea papei. În anul 954, Alberic al II-lea a murit, iar pe patul său de moarte a cerut nobililor și clerului să accepte ca fiul său, Octavian, să fie ales papă după moartea Papei Agapet al II-lea. Acest lucru a avut loc în ciuda faptului că Octavian era foarte tânăr și nu deținea o poziție înaltă în cadrul Bisericii.
După moartea Papei Agapet al II-lea, din anul 955, Octavian a fost ales papă și și-a luat numele de Ioan al XII-lea. În acel moment, el avea aproximativ 18 ani și a devenit unul dintre cei mai tineri papi din istoria Bisericii Catolice. Alegerea sa ca papă a fost controversată, deoarece mulți au considerat că nu avea experiența și maturitatea necesare pentru a conduce Biserica. O poziţie destul de corectă, dacă stăm să gândim obiectiv.
Papa Ioan al XII-lea, probabil cel mai rău papă din istorie
Papa Ioan al XII-lea a rămas cunoscut pentru numeroase acțiuni controversate și un comportament imoral în timpul pontificatului său. Deși unele acuzații pot fi exagerate sau rezultatul unor campanii politice împotriva sa, există câteva aspecte controversate ale domniei sale care nu pot fi contestate.
În primul rând, Papa Ioan al XII-lea a numit în funcții importante membri ai familiei sale și persoane apropiate, în detrimentul competenței și a intereselor Bisericii. Acest nepotism a deranjat clerul, dar nimeni nu avea curaj să-l înfrunte pe papă. Ca exemplu, a numit un băiat de 10 ani ca Episcop de Todi. Deşi speranţa de viaţă era redusă în Evul Mediu, aceasta nu este o explicaţie pentru numirea unui copil într-o astfel de funcţie. În schimb, banii sunt. Copilul provenea dintr-o familie extrem de bogată, care i-a umplut cămările papei cu aur.
Se spune că Papa Ioan al XII-lea era un împătimit al jocurilor de noroc, consuma în exces băuturi alcoolice și s-a angajat în numeroase acte de violență. S-a afirmat că obişnuia să invoce numele zeilor păgâni în timpul jocurilor de noroc, pentru a-i aduce câştiguri. De asemenea, a fost acuzat că a încălcat regulile liturgice și că a folosit numele lui Dumnezeu într-un mod infam.
De asemenea, există surse care arată că papa a folosit forța și violența pentru a-și impune voința și a-i intimida pe alții. Aceste acuzații includ fapte grave, precum orbirea și chiar uciderea unor oameni în Palatul Lateran, precum și maltratarea clericilor și credincioșilor.
Acuzaţii incestuoase
Una dintre cele mai grave acuzații aduse împotriva Papei Ioan al XII-lea este că ar fi întreținut relații incestuoase cu propria sa nepoată și cu surorile sale. Se spune că papa se plictisise să aibă orice femeie îşi dorea şi astfel a ajuns să se culce cu cele pe care legile lumeşti le-ar fi interzis în totalitate. Astfel, ar fi ajuns să-şi aducă în pat surorile şi una dintre nepoate.
Mai mult decât atât, s-a mai spus că papa era interesat şi de compania bărbaţilor. Ar fi ordonat subalternilor să-i găsească bărbaţi potriviţi, după criterii bine stabilite, care îi erau aduşi chiar în Palatul Vaticanului, acolo unde îşi satisfăcea poftele lumeşti. Aceste fapte imorale petrecute alături de bărbaţi erau considerate a fi unele dintre cele mai grave în acele timpuri.
Aceste acuzații au contribuit la consolidarea reputației sale proaste și la considerarea sa drept unul dintre cei mai răi papi din istorie. Totuși, este important să subliniem că veridicitatea acestor afirmații este dificil de stabilit cu certitudine. În contextul politic al epocii, este posibil ca unele dintre aceste acuzații să fi fost exagerate sau chiar inventate, pentru a se încerca destituirea lui Ioan al XII-lea și pentru a slăbi autoritatea papală în fața puterii împăratului Otto I al Sfântului Imperiu Roman.
Un sfârşit tragic pentru Papa Ioan al XII-lea
Moartea Papei Ioan al XII-lea a avut loc pe 14 mai 964. Acesta avea doar 27 de ani la acel moment. Există mai multe teorii și relatări despre circumstanțele exacte ale morții sale, dar majoritatea sunt învăluite în mit și legendă, făcând dificilă determinarea adevărului.
Una dintre cele mai cunoscute și controversate teorii susține că Papa Ioan al XII-lea a murit în timp ce întreținea relații sexuale adultere, fiind lovit de un atac cerebral sau de un infarct. O altă variantă a acestei teorii afirmă că el ar fi fost ucis de un soț furios, care și-a găsit soția în pat cu papa.
O altă teorie, mai puțin dramatică, sugerează că Papa Ioan al XII-lea a murit în urma unor complicaţii medicale sau a unor probleme de sănătate. Având în vedere comportamentul său autodistructiv, cum ar fi consumul excesiv de alcool și relațiile sexuale neprotejate, aceasta nu ar fi o ipoteză surprinzătoare.
În orice caz, moartea Papei Ioan al XII-lea a încheiat un pontificat controversat și plin de scandaluri. După moartea sa, Papa Benedict al V-lea a fost ales ca succesor, dar pontificatul său a durat doar câteva luni, înainte ca împăratul Otto I să impună alegerea Papei Leon al VIII-lea.
În ciuda controverselor și acuzațiilor care îi umbresc pontificatul, este important să reamintim că unele dintre aceste informații pot fi exagerate sau manipulate în scopuri politice sau propagandistice.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:
Dacă-i chiar așa, cum de mai există noțiunea de PAPĂ?