Noi cercetări sugerează că Venus, planeta supranumită „geamăna” Pământului datorită dimensiunilor și compoziției similare, ar putea să nu fi avut niciodată oceane lichide. Potrivit unui studiu recent, interiorul său este extrem de uscat, ceea ce exclude posibilitatea ca Venus să fi susținut vreodată viața așa cum o cunoaștem.
„Analizând rata actuală de distrugere atmosferică a apei, dioxidului de carbon și sulfurii de carbonil – compuși care trebuie refăcuți prin vulcanism pentru a menține stabilitatea atmosferei – am arătat că interiorul lui Venus este uscat. Un interior uscat este compatibil cu ideea că Venus și-a încheiat epoca cu oceane magmatice deshidratată, formând ulterior o suprafață uscată pe termen lung. În consecință, aportul vulcanic care reîmprospătează atmosfera sugerează că planeta nu a fost niciodată locuibilă cu apă lichidă.”, explică echipa condusă de Tereza Constantinou, astronom de la Universitatea Cambridge, într-un articol publicat de ScienceAlert.[sursa]
Pe Venus nu a existat niciodată viață
Deși Venus are multe caracteristici asemănătoare cu Pământul – dimensiuni, masă, densitate și compoziție minerală – condițiile de pe suprafața sa sunt diametral opuse. Temperatura medie ajunge la aproximativ 465°C, suficient pentru a topi plumbul, iar presiunea atmosferică este de 92 de ori mai mare decât cea de pe Pământ, ceea ce face ca mediul să fie complet ostil pentru formele de viață cunoscute.
Pentru a studia posibila prezență a apei în trecutul planetei, echipa lui Constantinou a analizat compoziția atmosferei venusiene, în special apa, dioxidul de carbon și sulfura de carbonil, și rata de descompunere a acestora. Rezultatele arată că, pentru a menține o atmosferă stabilă, aceste molecule trebuie să fie reîmprospătate constant prin emisii vulcanice.
Pe Pământ, gazele vulcanice sunt bogate în vapori de apă, ceea ce reflectă interiorul nostru umed. Pe Venus, însă, cercetătorii au descoperit că aburii reprezintă doar maximum 6% din gazele vulcanice, ceea ce sugerează un interior extrem de uscat. Această constatare indică faptul că Venus nu ar fi putut niciodată să susțină un ocean lichid.
Această concluzie este susținută și de observațiile de pe suprafața planetei. Lipsa eroziunii cauzate de apă este izbitoare în comparație cu Pământul sau chiar cu Marte. De asemenea, modelările anterioare ale atmosferei timpurii ale planetei indică un scenariu similar: Venus nu a reținut apa. Totuși, această secetă extremă nu înseamnă că apa nu ar fi putut fi livrată la începuturile Sistemului Solar.
Un studiu asupra unui meteorit marțian sugerează că atât Pământul, cât și Marte au primit cantități semnificative de apă în această perioadă, probabil prin comete sau asteroizi. Dar livrarea apei nu este același lucru cu reținerea ei – o diferență esențială care a transformat Venus într-un peisaj infernal, spre deosebire de Pământ.
Descoperirile sugerează că exoplanetele cu caracteristici atmosferice similare cu Venus ar putea fi excluse, cel puțin deocamdată, din lista candidaților pentru locuri capabile să susțină viața. Totuși, această concluzie ar putea fi reevaluată dacă, în viitor, vom găsi microbi adaptabili în condițiile extreme ale norilor venusieni.
„Absența oceanelor de apă în trecutul planetei Venus sugerează că aceasta nu a avut niciodată condițiile necesare pentru a dezvolta viața asemănătoare celei de pe Pământ. Orice formă de viață potențială din atmosfera venusiană ar fi trebuit să evolueze într-un mod complet diferit, poate pentru a supraviețui în norii de acid sulfuric – un tip de viață pe care nu-l cunoaștem încă.”, a mai spus Constantinou.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: