Un nou studiu arată că regiunile din Antarctica devin „verzi” într-un ritm alarmant, datorită creșterii rapide a vegetației pe măsură ce clima globală continuă să se încălzească. În ultimele patru decenii, suprafața acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică — dominată în principal de mușchi — a crescut cu peste 1000%.
Deși încălzirea globală afectează toate regiunile planetei, zonele polare se încălzesc deosebit de rapid. Cercetătorii de la Universitatea din Exeter și Universitatea din Herefordshire, în colaborare cu British Antarctic Survey, au analizat date satelitare pentru a studia modul în care creșterea temperaturilor a modificat peisajul Peninsulei Antarctice.
Peninsula Antarctică înverzeşte
În anul 1986, vegetația era aproape inexistentă pe peninsulă — mai puțin de un kilometru pătrat era acoperit de verdeață. Însă, în anul 2021, cea mai recentă perioadă evaluată în cadrul studiului, vegetația acoperea deja 12 kilometri pătrați. Această creștere masivă este echivalentă cu aproximativ 2.000 de terenuri de fotbal. În plus, expansiunea vegetației a fost mai accelerată în ultimii cinci ani, perioadă care coincide cu temperaturile record înregistrate la nivel global.[sursa]
Peisajul din Peninsula Antarctică dominat de muşchi
Thomas Roland, cercetător în mediu la Universitatea din Exeter și coautor al studiului, a explicat că vegetația care colonizează peninsulă este formată în principal din mușchi. „Deși peisajul rămâne în mare parte dominat de zăpadă, gheață și roci, observăm cum o mică parte a acestuia este totuși colonizată de vegetație”, a spus Roland.
„Această fracțiune minusculă de teren vegetat a crescut dramatic, arătând că și această vastă și aparent izolată „sălbăticie” polară nu este imună la impactul schimbărilor climatice antropogene”, a adăugat cercetătorul.[sursa]
Cercetătorii subliniază că studiul lor deschide noi perspective asupra modului în care schimbările climatice și de mediu au permis răspândirea vegetației pe întreaga peninsulă și au cerut continuarea cercetărilor. Pe măsură ce mușchii se extind, sporulează și se descompun, ei vor forma sol fertil, permițând altor plante să colonizeze continentul.
„Acest proces ar putea crește riscul introducerii de specii non-native și invazive, care ar putea fi aduse accidental de ecoturiști, oameni de știință sau alți vizitatori ai Antarcticei”, a avertizat coautorul Olly Bartlett, geograf la Universitatea din Herefordshire.
Un ecosistem fragil sub presiune
Peninsula Antarctică, care se întinde pe 1.300 de kilometri spre America de Sud, a înregistrat în ultimii ani temperaturi record, similar cu restul continentului. Această regiune muntoasă reprezintă una dintre cele mai vulnerabile zone la efectele schimbărilor climatice.
„Descoperirile noastre ridică întrebări serioase despre viitorul ecologic al Peninsulei Antarctica și al întregului continent. Pentru a proteja această regiune unică, trebuie să înțelegem mai bine aceste schimbări și să identificăm clar cauzele lor”, a concluzionat Roland.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: