La o distanță de 50 de kilometri nord-est față de Mexico City, în vechiul oraș mesoamerican Teotihuacán, se află un monument imens cunoscut sub numele de „Piramida Lunii”. Recent, o echipă de arheoastronomi a sugerat că ceva interesant se întâmplă în acest loc două zile pe an: la solstițiul de vară și la cel de iarnă.

La solstițiul de vară, Soarele răsare deasupra vulcanului Xihuingo, care se aliniază cu vertexul nord-estic al piramidei. Iar în timpul solstițiului de iarnă, Soarele apune în punctul cel mai sud-vestic al monumentului, în spatele vârfului Moctezuma și a dealului Chiconautla din apropiere.

Cercetătorii și-au făcut publice observațiile, colectate în urma unei serii de măsurători care au inclus zboruri cu drone, într-o declarație recentă.[sursa]

piramida lunii
Piramida Lunii, Teotihuacán

Piramida Lunii, în capătul Bulevardului Morţilor

Stabilit încă din anul 400 î.e.n., orașul antic Teotihuacán a devenit centrul economic și religios al Mexicului central în perioada pre-aztecă. Avea o stradă centrală largă numită „Bulevardul Morților” sau „Calea Morților”, iar partea de nord a acestui traseu se termina la Piramida Lunii, aliniindu-se direct cu scările principale ale monumentului.

„Datorită designului magistral al acestei străzi, atunci când mergi de-a lungul [Bulevardului Morților], viziunea observatorului este ghidată de peisajul arhitectural spre Piramida Lunii.”, a declarat Aarón González Benítez pentru publicaţia Newsweek, acesta fiind membru al echipei de cercetare și arheoastronom la Școala Națională de Antropologie și Istorie din Mexic.[sursa]

Atât Bulevardul Morților, cât și Piramida Lunii au fost construite între anii 100 și 350 e.n. Din cauza configurației orașului Teotihuacán, orientarea astronomică propusă a piramidei ar fi avut implicații asupra alinierii întregului oraș.

• CITEŞTE ŞI:  Sfântul Graal, între mit şi realitate. Ce s-a întâmplat cu legendarul potir

„Orașul Teotihuacán se remarcă, printre altele, prin magnificul său design reticular, iar dacă orientările solare ale Piramidei Lunii au determinat orientarea orașului, celelalte monumente care sunt paralele cu această mare clădire ar urma și ar reproduce aceeași orientare canonică.”, a declarat González Benítez.[sursa]

Descoperirile arheologice sugerează că oamenii din Teotihuacán ar fi frecventat atât vulcanul Xihuingo, cât și dealul Chiconautla ca observatoare astronomice, ceea ce face ca alinierea Soarelui în timpul solstițiilor să fie și mai interesantă pentru echipa de cercetare, conform informaţiilor prezentate într-un scurt documentar despre această lucrare.

Pentru vechii oameni mesoamericani, Soarele (în special solstițiile și echinocțiile sale) era fundamental în înțelegerea lor a lumii. De fapt, cercetările anterioare s-au concentrat pe alinierile astronomice ale celei mai mari structuri din Teotihuacán, Piramida Soarelui (construită, de asemenea, între anii 100 și 350 e.n.).

Concluziile echipei de cercetare evidențiază o contradicție aparentă – faptul că solstițiile se aliniază cu Piramida Lunii, spre deosebire de Piramida Soarelui. Totuși, acest lucru este explicat prin faptul că oamenii din Teotihuacán nu au folosit aceste nume – acestea au fost atribuite monumentelor de către poporul Mexica, care a fondat Imperiul Aztec câteva secole mai târziu. Cercetătorii încă nu știu care au fost numele originale ale piramidelor.

Piramida Soarelui ar putea avea, de fapt, legături arhitecturale cu Luna. Cercetătorii au observat că vârfurile sale de nord-est și sud-vest se aliniază cu opririle lunare sau „lunistice”, atunci când Luna atinge punctul cel mai nordic sau cel mai sudic în timpul unei luni (lunare). Dacă se confirmă, aceasta nu ar fi prima dată când o civilizație antică își aliniază structurile cu lunisticele. Recent, cercetătorii au sugerat că Stonehenge ar putea avea, de asemenea, o legătură cu marile staționări lunare.[sursa]

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Test de cultură generală. Care este cel mai rezistent material din lume? Este de 40 de ori mai dur decât diamantul

Cu toate acestea, nu toți experții sunt de acord cu această propunere. Ivan Sprajc, șeful Institutului de Studii Antropologice și Spațiale din cadrul Academiei Slovene de Științe și Arte, a precizat că structura Piramidei Lunii a fost modificată în timpul construcției sale, iar inițial avea o orientare diferită față de cea actuală. Acest lucru, adaugă el, pune la îndoială aspectul astronomic al orașului.

Cu toate acestea, cercetătorii afirmă în declarație că Piramida Lunii este o dovadă a faptului că oamenii din Teotihuacán aveau cunoștințe aprofundate privind mişcările cosmice.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: