Aceste descoperiri ar putea dezvălui originea tuturor dinozaurilor, după cum susţin oamenii de știință care studiază ceea ce ar putea fi cea mai veche fosilă de dinozaur din lume.
Ploile torențiale din Brazilia au erodat părți ale unui sit fosilifer, dezvăluind ceea ce oamenii de știință cred că ar putea fi cele mai vechi schelete de dinozaur cunoscute din lume.
Ar putea fi cea mai veche fosilă de dinozaur din lume
Fosila de dinozaur „aproape complet conservată”, descoperită lângă un rezervor din statul Rio Grande do Sul din sudul Braziliei, ar avea aproximativ 233 de milioane de ani, spun cercetătorii.[sursa]
Echipa de cercetare bănuiește că această creatură fosilă a trăit în perioada Triasică, când toate continentele Pământului formau o singură masă de pământ numită Pangea, iar dinozaurii abia apăruseră.
Cercetătorii bănuiesc că fosila dezgropată aparține unui membru al familiei de dinozauri carnivori Herrerasauridae, care ajungea la o lungime de aproximativ 2,5 metri. Se știe că acești dinozauri cu două picioare au străbătut vaste zone din Brazilia și Argentina de astăzi.
„Cu siguranţă este printre cele mai vechi din lume.”, a declarat Rodrigo Müller de la Universitatea Federală din Santa Maria pentru agenția de știri locală Agência Brasil.
„Inițial păreau doar câteva oase izolate, dar pe măsură ce am expus materialul, am putut vedea că avem un schelet aproape complet.”, a declarat Dr. Müller pentru Associated Press.[sursa]
În prezent, cel mai vechi specimen de dinozaur cunoscut în mod concludent de oameni este o colecție de fosile din specii diferite, datată în urmă cu aproximativ 231 de milioane de ani.
Există, de asemenea, fosile mai controversate care datează de până la 240 de milioane de ani.
Această descoperire ar putea dezvălui detalii despre originile dinozaurilor
Descoperirile, care urmează să fie revizuite de experți, dacă se dovedesc a fi adevărate, ar putea arunca mai multă lumină asupra originii dinozaurilor, potrivit oamenilor de știință.
Se știe că era dinozaurilor a început în perioada Triasică, a cărei durată a fost de 50 de milioane de ani, după evenimentul de extincție din Permian, când au pierit aproximativ 90% din speciile planetei.
„Este deja important din cauza rolului pe care este posibil să îl joace pentru a ne ajuta să înțelegem originea dinozaurilor.”, a mai spus Dr. Müller.
Cu toate acestea, regiunea în care se află situl fosilifer din sudul Braziliei este supusă în fiecare an unor ploi torențiale tot mai devastatoare.
În iunie, statul a primit precipitații cât pentru trei luni în doar două săptămâni, provocând inundații care au ucis aproape 200 de persoane, potrivit autorităților de protecție civilă din Brazilia.
Cercetătorii se află într-o cursă contra cronometru pentru a dezgropa fosilele rămase în regiune înainte ca alte ploi să le distrugă, deoarece au constatat că un „os de picior și un os de pelvis” au fost deja distruse de inundații.